Stiri masonice‎ > ‎

PRIMELE DEMERSURI LEGALE PENTRU REACTIVAREA MASONERIEI IN ROMANIA

postat 22 ian. 2012, 04:18 de Loja Athenaeum
Gheorghe Pancreatiu Iuliu Gheorghiu
Ambasador

 
   
Originile miscarii masonice se pierd în negura mileniilor. Dupa unele informatii, locul în care au aparut primele activitati specifice a fost Egiptul antic, deci cu cca. 4-5000 ani în urma.

Pentru România, izvoarele plaseaza în secolele XV-XVII primele activitati care pot fi integrate în specificul masoneriei. Aceste informatii se refera la domnitorii pamânteni si alte personalitati afiliate la loji masonice franceze, italiene, germane s.a. Despre o structura organizata, cu loji proprii, putem vorbi abia în sec. al XIX-lea, când activitatile masonice s-au dezvoltat tot mai mult atingând apogeul în primele decenii ale sec. al XX-lea. 
În anul 1940, în România, au fost interzise activitatile legale.

În intervalul 1945-1947, se înregistreaza o reactivare; în 1948, activitatile masonice au fost din nou interzise. Interdictia a durat pâna în 1990. În aceasta perioada de interzicere, activitatile masoneriei române au fost transferate în Franta, iar masonii ramasi în tara, foarte putini ca numar, au activat în afara legii. Deci am putea spune, ca lumina nu a fost stinsa definitiv pe teritoriul României, ea pâlpâind în închisori sau în temple ascunse. Meritul este al unor persoane care, asumându-si toate riscurile, nu au cedat, cum au fost: Nicolae Filip, Dan Amedeo Lazarescu, Alexandru Paleologu, Constantin Bellu, Mihai Sadoveanu, Victor Eftimiu, N.D - Cocea, Horia Hulubei.

Pentru ca întâmplarea m-a atasat în mijlocul evenimentelor, doresc sa las pentru istorie, marturii privind primele contacte si demersuri legale întreprinse pentru reactivarea masoneriei în România, dupa prabusirea regimului de guvernare comunista.

In luna iunie 1990, ma aflam în misiune diplomatica la Ambasada României din Italia în calitate de însarcinat cu afaceri.

În aceasta calitate am fost contactat, prin intermediul generalului Mario Jovene, de catre fostul Mare Suveran al lojilor masonice italiene, Elvio Schubba.

Acesta a propus, din partea miscarii masonice mondiale, al carui centru este în SUA, ca autoritatile române sa fie de acord ca masoneria sa-si reia în mod legal activitatea în România.

Am dorit sa ma lamuresc mai bine asupra intentiilor emisarului italian Schubba si i-am adresat întrebarea, de ce nu se actioneaza prin Paris unde se coagulase cea mai intensa activitate a masonilor români din strainatate. Raspunsul primit a fost ca, în rândul masonilor români din Franta sunt disensiuni mari si, ca atare, s-a hotarât de catre Supremul Consiliu din SUA, sa se actioneze prin Roma.

Totodata, fostul Mare Suveran Elvio Schubba mi-a aratat depline puteri în scris semnate de Fred Kfeinknecht, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu (Mama a Lumii) din Washington. 
Am transmis autoritatilor române propunerile facute.

Dupa primirea acceptului de la Bucuresti, transmis prin Ministerul Afacerilor Externe, Elvio Schubba a sosit în România unde a fost primit, în ziua de 12 septembrie 1990, în audienta, în urmatoarea ordine, de: Adrian Nastase, ministrul afacerilor Externe, generalul Victor Atanasie Stanculescu, ministrul Apararii Nationale, Petre Roman, Prim - ministru. Au urmat o serie de alte contacte si întâlniri pe canalul Roma-Bucuresti.

În noiembrie 1990 are loc vizita oficiala în Italia a ministrului de Externe Adrian Nastase; prilej cu care demnitarul român i-a înmânat Marelui Suveran în functie Giuliano Di Bernardo invitatia de a vizita România. Vizita a avut loc în decembrie 1990.

În acea vreme, violonistul Costel Iancu (component al Orchestrei simfonice din orasul Aquilla-ltalia), colaborator al Marelui Suveran Di Bemardo, s-a prezentat ca fiind omul de legatura din partea masoneriei italiene cu reprezentantii României substituindu-se primului emisar, Eivio Schubba, pe care îl denigra. Dupa opinia unora, Costel Iancu a beneficiat de o avansare rapida în masonerie obtinând gradul 33. Pretentia lui Iancu Costel de a se socoti primul om de legatura pentru reactivarea masoneriei din România este falsa, cu totul incorecta. 
În perioada 31 ianuarie - 3 februarie 1991 a avut loc prima vizita oficiala în Italia si la Vatican a presedintelui României, Ion Iliescu. Cu acest prilej, Giuliano Di Bemardo a oferit un dineu în onoarea presedintelui României si a principalilor demnitari care îl însoteau în vizita.

În perioada urmatoare, pe linie masonica, legaturile s-au amplificat si, cu sprijinul masoneriei italiene, s-a constituit în România prima loja masonica post-comunista al carui Mare Maestru a fost instalat Adrian Dohotaru, la vremea respectiva secretar de stat în Ministerul de Externe.

Am tinut sa aduc aceste precizari despre începuturile si demersurile care au condus la intrarea din nou în legalitate a activitatilor masoneriei în România pentru cunoasterea acestor momente istorice. Ar fi pacat ca unele persoane veleitare sa-si aroge merite ce nu li se cuvin. Una dintre aceste persoane este muzicantul Costel Iancu, care ignorând cele întreprinse de regretatul Elvio Schubba, se erijeaza în initiatorul contactelor post-decembriste între masonerie si autoritatile române.

În sustinerea acestor informatii despre reactivarea masoneriei în România dupa decembrie 1989, doresc sa precizez ca ele sunt retinute întocmai în Arhivele Ministerului Afacerilor Externe - documente simple si clasificate, fond Italia 1990-1991 - unde pot fi gasite, de asemenea, alte documente mult mai ample si mai detaliate.