Stiri masonice‎ > ‎

Marele Maestru Ad Vitam, Fr:. Viorel Danacu, despre masoneria sateasca

postat 18 oct. 2011, 09:07 de Loja Athenaeum
“Programul masonic sătesc a fost un gând al meu după ce am constituit loja masonică din Hobiţa. Am văzut că a funcţionat foarte bine şi încă funcţionează şi de aici a plecat ideea de a extinde. Am pregătit acest program masonic sătesc la nivel naţional. L-am prezentat în marele consiliu. Desigur că a mers şi merge in continuare foarte greu. Pe de o parte pentru că a fost îngurgitat foarte greoi de către membrii marelui consiliu a MLNAR, pe de o parte din cauza greutăţilor pe care le-am întâmpinat la nivel de sat romanesc. În satele româneşti găsim de fapt elitele: medicul, inginerul agronom, învăţătorul, tot ce înseamnă oamenii cu carte,  dar şi acei oameni curaţi, cu frică de Dumnezeu, cinstiţi, drepţi , harnici si muncitori. Am întâmpinat foarte multe greutăţi pentru că ei intrau într-un contact total cu necunoscutul. Şi foarte mulţi îi acuzau că sunt o sectă, că sunt de-ai lui Bivolaru, că sunt răuvoitori. De aceea programul a fost foarte greu de implementat şi nu în ultimul rând chiar de către aceste formaţiuni politice existente la nivel de sate care se bat între ele să acapareze electoratul satului românesc şi i-a deranjat să apară o altă organizaţie ca masoneria care să vină să aibă o autoritate mai elegantă, morală în satul românesc. Atunci lucrurile au generat divergenţe. Eu nu am luptat cu orice preţ, aruncând bani, pentru că nu avem bani. Am căutat să găsim oameni oneşti, oameni cinstiţi  în localităţi cu istorie, cu tradiţie. Portul popular, doinele, cântecele le găsim  doar în satul românesc.
Am dezvoltat o loja la Prejmer, lângă Braşov, lângă Şimleul Silvaniei, satul Horia, lângă Alba-Iulia. Am dezvoltat şi un triunghi la Putna şi încă în vreo 4 localităţi. Cred în acest program masonic, cred că este de viitor”, a explicat Marele Maestru Ad Vitam si Maestrul Venerabil al Respectabilei Loji Athenaeum, Viorel Danacu.

Modelul londonez 

“Mergând prin centrul Londrei, la Marea Lojă Unită a Angliei, acolo intrebându-i pe fraţi, când au fost iniţiaţi, fiecare mi-au spus că acum 32 de ani, acum 40 de ani şi ei mi-au dat numele unor localităţi care reprezentau satele, cătunele care au existat în acea vreme. Nimeni nu mi-a spus că a fost iniţiat acum 32 de ani în buricul Londrei.
Acum 40 de ani de acolo au pornit elitele din mediul sătesc. De aceea cred că revigorarea masoneriei în România va avea loc pătrunzând în mediul sătesc, consolidând poziţia acelor înţelepţi ai satului şi realizând o masonerie de fundament creştin-ortodox. Acesta este un program pe care l-am lansat la Roma cu ocazia Uniunii Confederaţiilor Masonice Europene. M-au susţinut Grecia, Rusia, Ungaria, Republica Moldova şi toate ţările unde predomină religia ortodoxă. 
Să nu uităm că în România există apostolul Andrei, că la Curtea de Argeş există un meşter Manole care este cunoscut de masoneria universală. E foarte important să îl facem cunoscut pe meşterul Manole masoneriei universale. Să nu se uite de Eminescu, masonul fără şorţ”, consideră Dănacu.