Stiri masonice‎ > ‎

IN MEMORIAM CONSTANTIN BRANCUSI - TROITA DE LEMN CU INSEMNE MASONICE PENTRU MARELE SCULPTOR IN CIMITIRUL DIN HOBITA

postat 20 nov. 2011, 04:51 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 2 dec. 2011, 09:11 ]
Lolescu Tanasie
Ion Cucu

In  data de 21 mai 6006, cu ocazia zilei Sfintilor Constantin si Elena, Comitetul de Initiativa al salutul Hobita si Centrul Regional de Studii Francmasonice au organizat ceremonia de Sfintirea a unei Troite cu insemne masonice, ca semn Crestin, asezata în cimitirul satului, acolo unde sunt asezati la loc de odihna, parintii marelui sculptor universal Constantin Brâncusi.

Acest simbol, semn al crucii, reprezentata prin aceasta troita, modelul gorjean, sculptata cu simboluri ca Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, înconjurate de frunze de salcâm, acacia, asejata în fata Bisericii de lemn, construita de bunicul lui Brâncusi, face împreuna un unghi de 90 grade. La baza troitei se afla un loc special unde la anul, cand se vor împlini 50 de ani de la moartea marelui sculptor, va fi introdus pamânt adus de la mormântul din Paris, acolo unde se afla trupul neînsufletit al marelui nostru sculptor.

Acest simbol crestin, a fost realizat cu aportul unor fiilor satului, membrilor Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale A României, inscriptionarea numelor acestora facandu-se pe o placa de marmura asezata la baza troitei.
La slujba au participat oamenii personalitati din toata tara. Au fost prezenti si Brâncusi: Doamnele Maria Patrascu Brancusi, Luminita Brâncusi cu prietenii lor americani care au înteles cât de mult ne iubim noi, valorile, fii de tarani ramasi nemuritori, plecati de sub poalele luncii.
Sfintirea a fost facuta de catre Prea Sfintia Sa Protopopul Gorjului, împreuna cu Preotul Satului Hobita si al Comunei Pestisani si alti preoti din satele vecine.
Au luat cuvântul profesori universitari, reprezentantul Ministerului Culturii din Gorj, Venerabilul Loji Hobita.
Niciunde n-am simtit un sentiment de împlinire, bucurie ca am reunit poate împreuna, românii de pretutindeni sa-l aducem prin semnul Crucii, pe Brâncusi, aici la Hobita, acasa lânga cei dragi, parinti si frati, bunici si strabunici, pentru ca cimitirul odihneste aici tot neamul lui.
“Constantin Brâncusi, în mod crestineste, nu era marcat prin nimic. Am hotarât sa sfintim o troita din lemn, cu specific gorjenesc, si sa o punem în cimitir. La piciorul acestei troite va fi înmormântata, în mod simbolic, o sfera cu pamânt de la mormântul lui Brâncusi. Asa va fi îngropat alaturi de mama sa, în cimitirul din sat”, a adaug
at- Lolescu Tanasie