Stiri masonice‎ > ‎

CUM A INTELES MAREA LOJA UNITA DIN LIBAN PROBLEMATICA LUMII PROFANE DIN LIBAN, IN AL VI-LEA MILENIU?

postat 22 ian. 2012, 04:19 de Loja Athenaeum
POATE FRANCMASONERIA
SA VINA CU SOLUTIA?

Comitetul de Cercetare
Al Marii Loji Unite a Libanului

   
   
Este ceva în mine ce îmi spune ceea ce sa fac?

Pentru a ajunge sa supraveghem un individ în toata puterea, se poate recurge la diferite procedee. Putem sa-l imobilizam cu un lant. Putem sa îi luam armele si toate posibilitatile de a se apara sau de a fugi. Putem de asemenea sa-i inspiram o teama excesiva, unde sa atasam bunavointa pâna în punctul în care el prefera sa execute dorintele stapânului sau decât pe ale sale si sa traiasca dupa placul stapânului ca si când al fi al sau. Când îsi va impune autoritatea dupa primul sau al doilea model, va stapâni trupul nu si spiritul individului supus.

Dar daca vom practica al treilea sau al patrulea model, vom stapâni spiritului la fel de bine ca si corpul acestuia. În afara de cazul în care dureaza de atât de mult timp în el sentimentul de teama sau de speranta. Îndata ce acest individ înceteaza a simti, el redevine independent.

Prea multe lucruri, asa spune tânarul în Liban, sunt moarte în noi si împrejurul nostru, pentru ca noi plecam de la zero si pentru ca tot aurul s-a preschimbat în piatra. 
La aceasta tinerete noi am legat aceasta situatie putreda, careia i-am încredintat torta ce se stinge a democratiei vide în toata valoarea sa.

Si iata dupa 30 de ani…

Pretutindeni, prin toata lumea, la Praga, la Roma, la Varsovia, la Madrid, la Berlin, la Paris, studentii manifesta. Pretutindeni, aceste manifestari se exprima prin violenta. Pretutindeni aceasta contestatie violenta se vede ca un efect cauzat de Societate, de Structuri. Ea se traduce prin emotia cu caracter spontan a acestor tineri îngrijorati si speriati în fata unui viitor, care pentru ei este fara speranta, fara Ideal si fara Dragoste. Este motivul fundamental a unei mari crize de civilizatie în Liban, în Orientul Apropiat, în lumea întreaga.

Au loc razboaie religioase, razboaie între rase, si cine mai stie? Razboaie ideologice. Poate ca si razboaie ce nu pot fi definite!!

Noi, francmasonii din Marea loja Unita din Liban, vedem acest conflict ca unul social mai mult decât individual. Noi am lucrat cu îndârjire pentru a putea rezista împotriva curentului Raului. Nenumarati dintre noi au fost prinsi de acest curent si au parasit Coloanele, iar restul continua constiinciosi si cunoscatori pentru a mentine flacara Libertatii, Egalitatii si Fraternitatii. Noi sustinem Coloanele noastre cu câtiva stâlpi împrastiati. Dar edificiul nostru, din fericire, este bine sustinut de Întelepciune, Forta si Frumusete.

   
Dragostea domneste printre oameni! Pacea domneste pe pamânt! Bucuria este în inimile noastre!
Este sigur ca aceste formule pe care Francmasonii le pronunta tainuit în tinute, secretul pacii, cum de asemenea îl si rezuma: „pace pe pamânt au oamenii de buna credinta”. Înca odata doreste el sa se explice ca „buna credinta”, cum francmasoneria este conceputa pentru a se dezvolta si cum aplicarea sa poate aduce întelegere între noi, în Libertate, întelegerea reciproca si prin Spiritul Masonic.

Spirit Masonic! Doua cuvinte care contin o doctrina, un ideal, o îmbinare de traditii venite din bezna trecutului, ascensiunea unei mentalitati umane catre Lumina ce naste din Adevar.

Faptul însusi de a descoperi ceva ne arata ca pâna atunci noi am trait în eroare. Putem noi adauga ca aceasta eroare joaca un rol pozitiv în elaborarea adevarului? Întrebarea poate parea surprinzatoare deoarece admitem spontan ca Adevarat si Fals sunt contradictorii. Dar relatiile lor sunt poate mult mai subtile.

Fratele nostru Bédarride a spus: 
“Telul metodei profane este de al face pe elev sa dobândeasca un numar oarecare de cunostinte. Telul învataturilor masonice este de ai perfectiona pe oameni si sa le dea maximum de cultura pe care îl pot avea.” 
Cum societatea libaneza este înca în suferinta, însasi francmasoneria libaneza sufera în fiecare zi sechelele unor razboaie inexplicabile.

Francmasoneria libaneza a fost zgâltâita salbatic de intoleranta, în sânul lojilor si a Spiritelor Masonice. Drama acestei anomali s-a fixat pe egoismului propriei persoane, a Eu-lui, individualismul.

Aceasta maladie este o epidemie incurabila si noi, cei din Marea Loja Unita din Liban, dorim sa remediem prin bunavointa Lucrarii Masonice prin formatia instructiva a simbolulilor si prin cultul cunoasterii. Si mentorul nostru Gibran Khalil Gibran, acest mason fara sort, a citat în profetie: 
„si un om a zis, vorbim noi de cunoasterea de sine; 
si a raspuns, spunând: 
Inimile voastre cunosc în liniste secretele zilelor si ale noptilor. Dar urechile voastre sunt avide de zvonuri pe care inimile voastre le cunosc. Voi doriti sa cunoasteti în cuvinte ceea ce ati stiut mereu în gânduri. Voi vreti sa atingeti cu degetele corpurile nude din visele voastre.

… Si nu va amagiti în profundul cunoasterii voastre cu o prajina sau o sonda. Caci Eul este o mare infinita ce nu se lasa masurata.

Nu spuneti niciodata „am gasit adevarul”, ci mai degraba „am gasit un adevar”. Nu spuneti niciodata „am gasit calea iubirii”, spuneti mai degraba „am gasit iubirea ce a trecut pe drumul meu”. Caci iubirea trece pe toate cararile.”
Comments