Unitatea nationala a Romaniei - 93 ani de la Marea Unire

Cuvantul Maestrului Orator al Respectabilei Loji Athenaeum cu nr. 66 de la Orientul Bucuresti  Paul CHIRITA, rostit cu ocazia  Conventului Extraordinar de la Brasov 24 Ianuarie 2012 a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

 

Venerabile Mare Maestru al MARII LOJE NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice,

Prea iubiti frati, Membrii ai Marelui Consiliu nou ales,

Prea Venerabili Maestri, voi toti fratii mei in gradele si demnitatile voastre,

 

    Intr-o dimineata, ca si cea de astazi, Nicolae Grigorescu ii spunea lui Alexandru Vlahuta„ne vine vestea ca s-a ales Cuza domnitor in amandoua capitalele. Am lasat tot, am pus saua pe cal, si fuga la targ. Atunci am vazut eu ce va sa zica bucuria unui popor. Cantece, jocuri, chiote in toate partile. Isi ieseau oamenii in drum cu oala plina cu vin; care cum se intalneau luau vorba de Cuza, de unire, se imbratisau si incingeau hora in mijlocul drumului. Si era un ger de crapau pietrele. Da' unde mai sta cineva in casa? Am vazut batrani care plangeau de bucurie.”

Implinim astazi 159 ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, prin alegerea Venerabilului Maestru al Lojii Masonice din Galati Al. Ioan Cuza ca Principe la Iasi si Bucuresti, cu ajutorul Lojilor masonice din tara si din Europa.

Membrii acestor Respectabile Loji nu sunt altii decat intelectualii emancipati care vor moderniza Romania, prin Revolutia de la 1848 si Unirea din 1859: Nicolae Balcescu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Costache Negruzzi, Ion Ghica, Nicolae si Dinicu Golescu, dar si Ion C. Bratianu si generatia “Junimei”.

24 ianuarie 1859 este ziua de inceput in istoria Romaniei moderne. Multi­mile care aclamau, la Bucuresti, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor si in Muntenia sarbato­reau infaptuirea unei vechi nazuin­te.

Cu aproape un deceniu in urma, N. Balcescu dadea glas, inspirat, acestei nazuinte a poporului: "Vrem sa fim o natie, una puternica si libera prin dreptul si prin datoria noastra, pentru binele nostru si al celorlalte natii, caci voim fericirea noastra".

Acest moment istoric este o reeditare a celui din anul 1600 cand domnitorul Mihai Viteazul este proclamat la Alba Iulia "Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei".

Francmasonii au fost motorul european al Revolutiei de la 1848 si tot fratii nostri masoni au fost cei care au condus la Marea Unire de la 1859.

Procesul de modernizare a statului roman, inceput in 1848, continuat in 1859, prin Unire, in 1866, prin promulgarea Constitutiei lui Carol I, in 1877, prin proclamarea Independentei si in 1881, prin proclamarea Romaniei ca regat, este unul dintre cele mai importante momente din intreaga noastra istorie nationala.

Constiinta milenara a identitatii de neam a romanilor, ce se manifesta cu tot mai multa putere, a fost principalul sprijin al unionistilor care, atat in perioada premer­gatoare acestei zile, cat si mai tar­ziu, cand marile puteri au luat act de ceea ce se implinea la 24 ianua­rie, stiau ca sunt purtatorii de cuvant ai vointei milioanelor de ro­mani.

"Inima poporului, spunea V:. M:. Mihail Kogalniceanu, nu se insala niciodata. Sa ascultam, fratilor, inima poporului nostru; sa ascul­tam glasul si interesul natiei, care ne striga neincetat: Unire si Unire. Sa gandim ca astazi este ziua cea mai mare din veacul nostru, ca as­tazi nu numai ca scriem, dar facem istoria tarii noastre."

Acelasi Kogal­niceanu, nu multi ani dupa aceea, avea sa rosteasca in Parlament discursul proclamarii Independentei.

In Decembrie anul trecut s-au implinit 93 de ani de la unirea Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei cu Vechiul Regat. Unirea nu a fost un act politic rupt din contextul european, ci o consecinta logica a luptei - cel mai important moment al istoriei Romaniei.

La 1 Decembrie 1918, in inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul Marii Adunarii Nationale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, aclamat de o impresionanta adunare populara, incununa celelalte acte de unire de la Chisinau (27 martie/9 aprilie 1918) si Cernauti (15/28 noiembrie 1918) prin care Basarabia si Bucovina reveneau in hotarele Romaniei. 

Supun atentiei fratiilor voastre, gandurile, ale carui mesager sunt, de bucurie, respect si recunostinta, ca impreuna sa le aducem inaintasilor nostri ce au semnat Actul Marii Uniri.

Anul 1918 reprezinta in istoria poporului roman anul triumfului idealului national, anul incununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. 

In adancul inimii fiecarui roman – scria N. Balcescu – era intiparita credinta ca “mantuirea de orice domnire straina” nu se putea realiza decat “prin unitatea nationala”.

Desavarsirea unitatii nationale a romanilor la sfarsitul primei conflagratii mondiale trebuie inteleasa ca o fireasca implinire, ca o necesitate istorica impusa de evolutia statului national cat si de necesitatea desavarsirii sale si nu ca urmare a efortului militar al Romaniei.

Natiunea trebuie sa traiasca intr-un stat national – O necesitate istorica ce s-a dovedit mai puternica fata de orice guvern sau partid, culpabil de egoism sau incompetenta, astfel, punand in miscare natiunea, i-a dat acea forta uriasa ca peste toate adversitatile sa dea viata aspiratiei sale: statul national.

Ca o plinatate a faptelor istorice memorabile si care au marcat natiunea romana si in special Francmasoneria romaneasca mentionam ca astazi se implinesc 19 ani de la 24 ianuarie 1993 moment in care, la Casa Vernescu in Sala Oglinzilor, din Orientul Bucuresti, Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, Il. Fr. Giuliano Di Bernardo, l-a  investit, consacrat si instalat  pe Il. Fr. Nicu Filip, ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 al Marii Loji Nationale din Romania, inmanandu-i ciocanul puterii, sabia ritualica si lumina sacra care va sa lumineze pentru multi ani masoneria romana, pentru a construi o lucrare masonica regulara, spirituala, morala, traditionala si ritualica .

“Dragii mei frati, va multumesc ca ati acceptat invitatia noastra sa veniti la Bucuresti sa paticipati la acest moment istoric al Marii Loji Nationale a Romaniei. Semnificatia acestei solemne reuniuni umbreste toate celelate lucruri. Sunt rare ocaziile in care se demonstreaza atat de clar forta lantului universal fratern de unire“. Il. Fr. Giuliano Di Bernardo

Astfel se deschide un nou capitol al Francmasoneriei Romane si Universale care continua prin aceasta zi memorabila 24 Ianuarie 2012.

Caracteristicile primordiale ale unitatii unui popor sunt: respectul pentru libertate, democratie, egalitate, apartenenta, demnitate, toleranta, integritate, protectie si solidaritate. Reintregirea unor teritorii pe planul valorilor asigura o mai buna comunicare interpersonala si intersociala. Obiective precum pacea, bunastarea, libertatea, securitatea, justitia, progresul cultural si mediatic, solidaritatea, pastrarea si potentarea patrimonului cultural si etnic mocnesc intr-un foc continuu.

Intr-o colectivitate avem nevoie de apartenenta, coeziune si stabilitate. In apararea conceptelor, sufletele se lumineaza, iar inimile surprind emotii circulare. Multe unghiuri ascund noi perspective. Rezolutia sentimentelor e extrem de valoroasa.

Literele de obicei se pierd pe hartie, gandurile se vor pierde in unghiurile mintilor noastre, actiunile in pecetea vremii. De aceea este necesara o continuitate, o inlantuire a ramurilor ce pot da nastere mereu la noi muguri. Speranta dainuie in fiecare dintre noi, dar numai noi putem stabili acea unitate ale carei baze se pun cu ajutorul rabdarii si tenacitatii.

Diversitatea se contureaza de mult timp prin originalitatea individuala, dar construirea unei unitati, a unei societati necesita un suflu plin de caldura sufleteasca, imaginatie, ambitie, nevoia de impartasire pornind de la o temelie psihologica colectiva solida.

Avand in vedere importanta datelor istorice prezentate mai sus nu imi mai ramane nimic de zis decat sa va indemn la solidaritate, pace, toleranta si iubirea de aproape. Fie ca juramantul depus de catre fiecare dintre fratiile voastre pe altarul masonic sa va fie calauza in drumul ce ati ales a urma si sa va dea imboldul de a lucra impreuna in unitate pentru a infaptui lucruri marete demne de numele Francmasoneriei universale si Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

Inchei prin a multumi in nume personal cat si al tuturor fratilor  Respectabilei Loji Atheneaum de la Orientul Bucuresti Venerabilului Mare Maestru al MARII LOJE NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice Dr. Viorel Danacu pentru rabdarea, dragostea fraterna si daruirea cu care ne-a calauzit in lucrarea masonica.

Fie ca Lumina primita in dar de la Il. Fr. Giuliano Di Bernardo de catre Il. Fr. Nicu Filip, ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 iar mai apoi transmisa Venerabilului Mare Maestru Dr. Viorel Danacu sa ne calauzeasca pasii catre o lucrare spirituala, in concordanta cu idealurile si juramintele francmasonice si cu cele Trei Mari Lumini!

La Multi Ani tuturor fratilor francmasoni romani si fie ca Marele Arhitect al Universului sa binecuvanteze Romania!

Am zis !

Brasov - 24 Ianuarie 2012,

Fr:. Orator Paul Chirita al Respectabilei Loji Athenaeum cu nr. 66 de la Orientul Bucuresti