Mesajul adresat de Venerabilul Maestru al Respectabilei Loji Athenaeum, Fr:. Viorel DANACU, cu ocazia Sarbatorii Sf. Andrei,

  Nu exista ceva mai aproape de inima noastra de romani si crestini in acelasi timp, decat a vorbi de mosii si stramosii nostri, de parintii care ne-au nascut prin Evanghelie. Multe si minunate au fost darurile pe care le-a transmis Mantuitorul Hristos ucenicilor Sai. Iar noi, la randul nostru am primit unul din aceste daruri de la Sfantul Apostol Andrei. Asa cum ne istorisesc Scrierile Sfinte, Andrei era fratele mai mic al Apostolului Simon-Petru, la randul lor fiii lui Iona – nume simbol al pescarilor, originari din Galileia, localitatea Betsaida (casa vanatorilor). Din copilarie fusese initiat in pescuit si crescut in preajma sinagogii, invatand sa scrie si sa citeasca legea si Profetii.
 Fiind inclinat spre rugaciune si meditatie, simtind chemare spre intelegerea tainelor lui Dumnezeu, Andrei se apropie de Sf. Ioan Botezatorul in pustia Iordanului si desi era foarte tanar, devine ucenicul acestuia. Si la botezul lui Iisus, fiind aproape de Profet, i-a ascultat spusa : ‘’Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatele lumii…’’. Cunoscand bine profetiile mesianice, cu dorinta fierbinte si curiozitatea tinerilor inflacarati si doritori de a sti cat mai multe despre viata si lume, cu incredere in Ioan si cu dragoste pentru Cel botezat, Andrei se apropie Si-L intreaba : ‘’Unde locuiesti ?’’ , iar Mantuitorul ii raspunde : ‘’Vino si vezi !’’ . Si s-au dus impreuna…
 Tanarul initiat a coplesit cu stiinta sa pe Mantuitorul. Nu intelegea ca Iisus este Mesia cel profetit, nu pricepea cum sa se coboare Dumnezeu pe pamant, cand nici lui Moise nu S-a aratat, cum sa traiasca Dumnezeu printre oameni, unde o fi cerul, din ce lume a venit, ce va face aici…? ‘’Am vazut casa, pe mama sa, atelierul lui Iosif… poate nu are ce manca, sa il chem sa pescuiasca…?’’. Cu aceste framantari in suflet s-a intors Andrei la fratele sau Simon, i-a istorisit totul, dar acesta preocupat de mreje, l-a considerat pe fratele sau un copil visator. Si o noapte intreaga a pescuit Petru, si Andrei cugeta numai la Iisus si il durea sufletul ca nu il crede fratele sau. A doua zi, cand pregateau mrejele apare Iisus. Andrei ramane surprins si ii multumeste in sinea lui ca poate sa-L mai vada. Credinta lui se transformase in realitate, visul sau de tanar se completase cu persoana, incercarile sale de a-l convinge pe Simon ca este Mesia capata incredere.
        Iisus stia ca nu prinsesera nimic. Atunci, pentru credinta lui Andrei si pentru ajutorul lui Simon, porunceste sa plece toti trei cu barca si, aruncand mrejele, au ramas dezamagiti… Andrei avea credinta, iar Simon, obosit de atata munca, intrase in deznadejde. Iisus din nou porunceste: “Mai in larg si aruncati din nou mrejele.” Si cand au inceput sa le traga, nu puteau sa le scoata de multimea pestilor. Bucurie pe Andrei si dojana pentru Simon! Atunci au chemat si pe fratii Iacov si Ioan, fiii lui Zevedei si au venit la mal cu barcile incarcate. Simon si-a recunoscut neincrederea fata de Mantuitorul si in acelasi timp a dat dreptate lui Andrei, marturisind lui Iisus: “Du-te de la mine, Doamne, ca sunt un pacatos…”(Luca 5,8). Mantuitorul raspunde: “Veniti dupa Mine si de acum va voi face pescari de oameni…” (Matei 4,19). Aici se incheie copilaria lui Andrei si ucenicia sa la Ioan Botezatorul.
        De acum, Apostolul Andrei era neplisit de langa Mantuitorul si el a fost martor al alegerii celorlalti Apostoli. Niciodata nu s-a indoit in credinta. La uciderea lui Ioan Botezatorul a lacrimat, La Cina cea de taina s-a intristat. Cand a fost vandut Mantuitorul s-a mahnit profund; cand Iisus a fost judecat, el si cu Ioan stateau in curtea pretoriului; langa Crucea Golgotei era de fata; la punerea in mormant plangea, iar in dimineata invierii s-a bucurat si a primit linistea eterna prin salutul Domnului Hristos: “Pace voua!” (Ioan 20,19). Bucuria invierii a impartasit-o pretutindeni, iar la Inaltarea Domnului si-a ridicat cugetul impreuna cu ingerii, de acum intelegand “taina cea din veac ascunsa…”. Acestea toate i-au daltuit marelui Apostol Andrei o noua personalitate, o noua fiinta, o noua filozofie a vietii si a mantuirii. Asa  si-a desavarsit Andrei vocatia despre adevar si s-a format la picioarele lui Iisus. De acum va arata prin viata sa urmarea lui Hristos, va convinge pe altii si va transmite invatatura Evangheliei.
        Dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Pogorarea Sfantului Duh asupra tuturor Apostolilor Mantuitorului, trebuiau sa mearga cu totii la propovaduirea Evangheliei, potrivit poruncii Mantuitorului: “Mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate am poruncit voua” (Matei 28, 19-20).
        Tragand la sorti, Sfantului Andrei i-au cazut Ahaia, spre sud, si Scitia, spre nord, cu regiunile de la Dunare. Munca si propovaduirea lui, viata lui de Apostol misionar incepe cu rastignirea lui Iisus si se incheie cu propria lui rastignire.  Sufletelor aspre ale scitilor, ale dacilor localnici pe meleagurile patriei noastre li s-a infatisat Evanghelia lui Iisus Hristos. Marele Apostol, cel intai chemat, pionier al Evangheliei Mantuitorului Iisus Hristos este pomenit azi de Biserica noastra cu pietate si cu adanc omagiu. Pasii sai au lasat urme in istoria Bisericii noastre. Strabatand Niceea, Sinope, orasele Traciei si Macedoniei si infiintand peste tot comunitati crestine, Sfantul Apostol Andrei a vindecat multe suferinte si a savarsit multe minuni in numele lui Iisus Hristos.
         In Paleopatras din Penopones a convertit la crestinism chiar pe sotia guvernatorului, dupa ce a vindecat-o de o boala grea. Aruncat in temnita de sotul ei, este cercetat de sotia acestuia si de fratele ei, Stratoclis, pe care l-a crestinat si l-a facut chiar episcop al bisericii de acolo. Crestinii din Paleopatras au vrut sa-l scoata din inchisoare, dar el le spunea: “Sa nu faceti impiedicare muceniciei mele; sa nu se prefaca pacea lui Hristos in tulburare diavoleasca”. Vazand impietrirea inimii guvernatorului, Sfantul Andrei i-a strigat: “Asculta, fiu al pierzarii, gatit pentru focul cel vesnic! Cu cat mai grele munci voi rabda, cu atat mai bine voi fi primit de Domnul meu. Eu sunt robul Crucii Lui. Nu pentru patimirea mea  ma mahnesc, ci pentru pierzania ta” .
         Crucea Sfantului Andrei a ramas numai a lui. Dorinta lui de a muri pe ea, ca si Marele sau Invatator si Mantuitor, s-a implinit. Acesta, insa, a dorit sa fie altfel, asa cum o considera nevrednicia sa. De aceea a fost spanzurat cu capul in jos, pe o cruce in forma de X – care a ramas cunscuta sub denumirea de “crucea Sfantului Andrei”. Si atunci batranul Apostol Andrei a cinstit cu sangele sau, ca si fratele sau Petru.
         Pentru fiecare dintre noi si toti laolalta, pomenirea Sfantului Apostol Andrei inseamna inca o lumina in candela de doua mii de ani a neamului nostru si transmiterea credintei lui Hristos, curata si roditoare ca si in trecut. Astazi moaste din trupul sau se gasesc la noi in manastirile: Hurezi, Neamt si Secu. Cinstea care s-a dat de Dumnezeu stramosilor nostri prin Sfantul Apostol Andrei sa o pretuim cum se cuvine.
          Sa ne rugam permanent Intaiului chemat si pomenit acum sa mijloceasca la Stapanul tuturor, pentru sufletele noastre, sa avem pace, liniste si belsug. Pentru rugaciunile Apostolului tau, Andrei, daruieste-ne sanatate si viata ferita de toata rautatea. “Pentru pomenirea lui cea de astazi, ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui, si sa slavim preasfant numele Tau, in vecii vecilor. Amin!”
 
Dr. Viorel DANACU,
Mare Maestru Ad Vitam si Venerabilul Maestru al 

Respectabilei Loji Athenaeum 66
 

oooOOOooo

Multumiri pentru colaborare si ajutor,  celor trei elevi de la Seminarul Teologic, Asaftei Sorin-Razvan, Costea Paul-Corneliu, Dolha Emanuel-Toma.

BIBLIOGRAFIE

• Cuvantari si predici, vol.I, Editura Sfintei Arhiepiscopii a  Bucurestilor, 2004
• Cuvantari si predici, vol.II, Editura Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, 2005
• “Cauta si vei afla” Predici Misionar-Patriotice la toate sarbatorile anului, la Sfinti Mari, la cuviosi, propovaduitori si marturisitori romani cu Sinaxar Ardelean, Diac. P.I.David, Editura Arhiepiscopiei de Alba Iulia, 1998