Stiri masonice

Interviu cu Marele Maestru MLNaR-LRCCM Viorel Danacu, Mare Maestru Gratiela Barla MOFR, si jurnalist/moderator Ion Cristoiu

postat 17 sept. 2012, 08:20 de Loja Athenaeum

Click pe imagine pentru a vizualiza interviul si emisiunea.
sursa: B1 tv, emisiunea "La Taifas" cu Ion Cristoiu 14-09-2012

Salonul international de arte si de cultura masonica

postat 17 sept. 2012, 08:18 de Loja Athenaeum

P R O G R A M

 

Pe tot parcursul evenimentului, expozitiile cu vanzare de carte la care participa:

Editura Herald

Editura Rao

Editura Nestor

precum si expozitiile cu vanzare de obiecte de inspiratie masonica, vestimentatie si decoruri masonice,

vor fi deschise publicului.

 

Sambata, 15 septembrie 2012

 

 • 10.00 - Deschiderea Salonului
 • 10.30 - Cuvant de deschidere Graziela Barla, Mare Maestru al Marelui Ordin Feminin Roman
 • 10.45 - Conferinta "Traditia populara si constructia lojilor satesti", Viorel Danacu Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei - Loja de ritualistica comparata si cercetari masonice.
 • 11.30 - Conferinta "Cum sa folosesti tehnicile de comunicare pentru a transmite valorile masoneriei", Corrado de Cecco, Gran Cancelliere agli Esteri, Gran Loggia d`Italia
 • 12.15 - Lansare carte "Francmasoneria din Romania - o istorie ilustrata pe scurt", Horia Nestorescu Balcesti istoric, directorul Centrului International de Studii Francmasonice, editura Nestor si conferinta "Cultura masonica prin intermediul cartii", Horia Nestorescu Balcesti, directorul Centrului International de Studii Francmasonice, editura Nestor.
 • 13.15 - 14.00 - Pauza
 • 14.15 - Concert masonic:

Interpreteaza elevi ai Colegiului National de Muzica "George Enescu"

La pian: prof. Smaranda Ilea

 

In program:

Ana Limban, 17 ani - vioara 

    W. A. Mozart - Concert nr. 7 in Re Major p. I

Sofia Smarandescu, 8 ani - vioara

   Johannes Palaska - Dans spaniol

Florian Dragomir, 17 ani - contrabas

    Daniel van Goens - Scherzo

Mircea Dumitrescu, 14 ani - vioara

   P.I. Ceaikovski - Nocturna

    W. Kroll - Banjo and Fidle

    G. Enescu - Adagio

Sofia Smarandescu si Florian Dragomir

    C. Dimitrescu - Dans taranesc

 

 • 15.00 - Vernisaj expozitie de pictura si conferinta "Artele vizuale si masoneria", Mircea Deaca, artist plastic, fost Mare Maestru al Marelui Orient al Romaniei
 • 16.00 - Cateva consideratii despre "Mass Media si Masonerie", Bogdan Gamalet, Mare Maestru al Marii Loji Simbolice Romane
 • 16.45 - Conferinta "Viitor si trecut uman; perspective francmasonice" (problema discriminarii), Caius Traian Dragomir, Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Nationale Romane 1880.
 • 17.30 - Conferinta "Masoneria secolului XX. Rolul lojilor feminine in contemporaneitate", Graziela Barla, Mare Maestru al Marelui Ordin Feminin Roman.
 • 18.00 - Inchiderea Salonului.

 

Duminica, 16 septembrie 2012

 

 • 10.00 - Deschiderea Salonului
 • 10.30 - Lansare carte "Masonerie si spiritualitate", Antoniu Martin, doctor in istorie, editura Gutenberg Univers, Arad.
 • 11.00 - Vernisaj - Expozitie - "Spectru", Mihaela Muraru Mandrea - M.O.F.R.
 • 12.00 - Conferinta "Simbolismul solar in societatile secrete si in ornamentica populara", conf. univ. dr. Paula Popoiu - M.O.F.R.
 • 16.00 - Concluzii. Inchiderea Salonului.

Program preluat de la organizatorul evenimentului MARELE ORDIN FEMININ ROMAN  www.mofr.ro

Colaborari Internationale

postat 1 iul. 2012, 23:39 de Loja Athenaeum

Prin grija Marelui Maestru, Ill:.Fr:. Viorel Danacu, presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, care de ani de zile colaboreaza cu prestigioasa publicatie "Le Masson", am bucuria de a va aduce la cunostinta despre ultimele doua numare aparute ale revistei.

Colaborarile pe plan international pe care Marele Maestru, Ill:.Fr:.  Viorel Danacu le intretine, inseamna pentru noi, toti cei din echipa de Redactie a Revistei Cuvant Masonic, dar si pentru membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, o extraordinara punte de legatura cu Fratii de peste hotare, ocazie cu care tin sa ii multumesc Marelui Maestru pentru toate eforturile pe care acesta le face in fiecare zi, pentru a aduce Lumina in inimile noastre si peste teritoriul Romaniei.

Inca odata, MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, in frunte cu Marele Maestru, Ill:.Fr:.  Viorel Danacu, demostreaza ca Romania are un fond masonic puternic, si ca strategia adoptata la data de 24 Ianuarie, la Brasov, este una roditoare, benefica atat Ordinului cat si Umanitatii.

Mihnea-Octavian Manolache
Mare Secretar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - 
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Comunicat 21.06.2012

postat 22 iun. 2012, 06:20 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 3 iul. 2012, 11:16 ]

 Sambata, 16 iunie 2012, MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, reprezentata de o Delegatie condusa de Ill:.Fr:. Viorel Danacu, Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, insotit de Fr:. Marius Bacescu si Fr:. Radu Lucretiu, Mari Maestrii Regionali, au raspuns invitatiei Ill:.Fr:. Cedomir Vukic, Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Serbiei, la Belgrad, impreuna cu Marele Maestru al Marii Loji Nationale Romane 1880 , Il:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu, isotiti de o numeroasa delegatie de Frati romani.

    Cu acest prilej Ill:.Fr:. Viorel Danacu, Marele Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice a semnat Tratatul de Amicitie si Recunoastere Reciproca cu Ill:.Fr:. Cedomir Vukic, Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Serbiei, acelasi lucru facandu-l si Ill:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al MLNR 1880.

Marele Maestru al Marii Loji Regulare a Serbiei, i-a decorat pe Ill:.Fr:. Viorel Danacu si pe Ill:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu cu Medalia Ordinului Masonic din Serbia, oferindu-le de asemenea si titlul de Mari Maestrii de Onoare al Marii Loji Regulare a Serbiei.
    Toti fratii romani din ambele delegatii au primit medalii ale Ordinului Masonic al Serbiei si Decrete de Membrii de Onoare ai Marii Loji Regulare a Serbiei.
    A urmat o Conferinta de Presa sustinuta de cei trei Mari Maestri, care au prezentat concluziile care s-au desprins in urma dezbaterilor care au avut loc cu ocazia acestui eveniment si anume faptul ca s-au pus bazele fondarii Aliantei Masonice Balcanice Crestine, care va avea un amplu Program ce urmeaza sa fie prezentat in imediata perioada. 
    A urmat o Agapa fraterna, ocazie cu care Fratii romani au avut posibilitatea sa se cunoasca cu Fratii sarbi, cu personalitati marcante ale vietii culturale, sociale si administrative din tara vecina, care au fost invitati cu acest prilej.
    A doua zi a urmat o intrevedere intre Fratii din cele trei Mari Loji, unde au continuat activitati specifice de Cultura Masonica si actiune comuna pe viitor.
    Consideram ca acest inceput este extrem de important, avand in vedere ca imediat dupa Revolutia din 1989, cei care trebuiau sa vina si sa aprinda Lumina Masonica in Romania, trebuiau sa fie Fratii din Serbia, asa cum i-a declarat Nicu Filip, Primul Mare Maestru ales dupa 1989, actualului Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, Ill:.Fr:. Viorel Danacu, insa lucrurile au luat o alta intorsatura, prin alte interventii care nu erau programate in acest sens.

    Relatiile romano-sarbe sunt cu traditie, acestea urmeaza a fi dezvoltate, asa cum noi, Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  o facem cu toti vecinii nostri.

 

Mihnea-Octavian Manolache

Mare Secretar
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - 
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

 

Reuniunea Masonica Romana 2012

postat 2 mai 2012, 03:53 de Loja Athenaeum

Sibiu , 27-29 aprilie 2012 ,

 

          Vineri , Sambata , Duminica , 27 , 28 , 29 aprilie 2012 , la Sibiu Marele Orient al Romaniei a organizat : Reuniunea Masonica Romana 2012 .

Marele Maestru Caius Traian-Dragomir , a invitat si alte Mari Loji din Romania , dintre care cele prezente au fost : Marele Orient al Romaniei Marele Maestru Caius Traian-Dragomir si Marele Maestru din trecut Mircea Deaca ; Marele Ordin Feminin Roman ,  Mare Maestra Graziela Barla ; Marele Ordin Mixt International Dreptul Uman , Presedintele Consiliului de Jurisdictie Roman , Mircea Carausan si Marea Loja Nationala A Romaniei – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , Mare Maestru Viorel Danacu  , toti acestia fiind insotiti de delegati de pe intreg cuprinsul tarii  si Venerabilii de Loji  , din Marile Loji prezente .

A avut loc aprinderea focurilor R. L. Argus , Orientul Deva si tinuta comuna a Lojelor Inteleptii din Heliopolis si Pheonix .

Au avut loc seminarii pe cele trei grade masonice de ucenic , companion si maestru in Sali diferite , pe parcursul tuturor zilelor unde s-au dezbatut atat aspecte legate de viata masonica din Romania , cat si de ritual , de cunoastere a celor 4 Mari Loji prezente prin Marii Maestri , care au tinut o Conferinta Masonica Publica in ultima zi , la care au participat profani si invitati din toate Marile Loji care au reprezentare in orasul Sibiu .

Sambata seara fratii si surorile au participat la o piesa de teatru de exceptie .

Consideram ca in acest mod s-a conturat un pol masonic extrem de bine organizat si cu bune intentii , pentru a-si aduce o contributie insemnata la dezvoltarea Romaniei , care poate deveni un partener credibil de dialog , cu conducerea statului si celelalte institutii fundamentale din Romania .

Conventul anual al M:.O:.F:.R:.

postat 19 mar. 2012, 09:35 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 21 mar. 2012, 02:10 ]

Sambata, 17 Martie 2012, o delegatie din partea MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI  - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice condusa de Marele Maestru, dr. Viorel DANACU 33°, a participat la ceremonia de inchidere a conventului anual al Marelui Ordin Feminin Roman, prilej la care Marele Maestru, dr. Viorel DANACU 33° a tinut o cuvantare referitoare la noua etapa pe care MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice a pornit-o si pe care o sustine, aceea a unei Masonerii Spirituale.

La eveniment au participat de asemenea delegatii ale mai multor Mari Loji din tara.

            Dupa eveniment, Fratii si Surorile au celebrat printr-o Agapa Fraterna, dupa care s-au retras la Balul Mozart, eveniment realizat anual de catre Marele Ordin Feminin Roman.

 

            Mihnea-Octavian Manolache

            Mare Secretar al MARII LOJI NATINALE A ROMANIEI  -

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Balul Mozart

postat 19 mar. 2012, 09:33 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 21 mar. 2012, 00:14 ]

            In seara zilei de 17 Martie, o delegatie din partea MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI  - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice condusa de Marele Maestru , dr. Viorel DANACU 33°, a participat la evenimentul anual realizat de Marele Ordin Feminin Roman, “Balul Mozart”.

            Au participat de asemenea reprezentanti ai tuturor obedientelor din Romania, precum si personalitati ale lumii culturale, diplomatice si ale societatii civile.

            Deschiderea evenimentului a fost facuta de Iubitul nostru Fr:. George Calofir si de catre sotia acestuia. Seara s-a incheiat printr-o licitatie cu scopuri caritabile.

           

Mihnea-Octavian Manolache

            Mare Secretar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI  -

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

REGRETE ETERNE PENTRU CEL CARE A FOST MARELE MASON, OLIMPIAN UNGHEREA

postat 19 mar. 2012, 09:33 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 21 mar. 2012, 00:11 ]

            Fratii din MAREA LOJA NATIONLA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice deplang trecerea Ilistrului Fr:. Olimian Ungherea la Orientul Etern.

            “S-a mai stins o Lumina!”. Aceasta cred ca este expresia corecta atunci cand vorbim despre cel care a fost, MARELE MASON, Olimpian UNGHEREA.

            Anuntam pe toti cei care vor sa isi ia ramas bun de la acest simbol al Masoneriei, ca ceremonia de inmormantare va avea loc miercuri de la ora 12.00 la Cimitirul Ghencea.

                                                  

            Cu sincere regrete,

Mihnea-Octavian Manolache

                Mare Secretar al MARII LOJI NATINALE A ROMANIEI  -

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Opt ani de la inaugurarea Monumentului "Candela"

postat 8 mar. 2012, 00:50 de Loja Athenaeum

      Au trecut opt ani de cand Marele Maestru, Ilustrul Frate Viorel Danacu, inaugura la Alba Iulia Monumentul "Candela", in memoria Fratelui nostru, eroul Horea, conducatorul rascoalei de la 1784, considerat a fi unul dintre primii masoni romani.
    Noi toti, neputinciosi în fata mortii, din fii ai luminii, ai adevarului, privim astazi la flacara vesnica ce arde pe Dealul Furcilor, ridicata în memoria ilustrilor nostrii înaintasi, si ne inclinam capetele in fata lor in semn de recunostinta.
    Va invit asadar pe toti fratii romani, sa dam mana cu mana, si sa tinem impreuna un moment de reculegere in cinstea acelora care au fost  HOREA, CLOSCA si CRISAN, eroi ai neamului romanesc.

    Am zis!
    Mihnea-Octavian Manolache
    Mare Secretar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - 
    Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Precizări privind "Protocolul Concordia"

postat 3 mar. 2012, 02:49 de Loja Athenaeum

Marele Ordin Feminin Român (MOFR) vă solicită să faceți o rectificare la știrea prezentată pe postul dumneavoastră în cadrul emisiunii ”Știrile dimineții - eveniment” din data de 1 Martie  2012, precum și pe site-ul http://www.b1.ro: ” Parteneriat istoric în masoneria română: Un ordin masculin a semnat un protocol de colaborare cu unul feminin” , în sensul publicării următorului mesaj:

Documentul Protocolul ”Concordia” a fost semnat de către Marele Ordin Feminin Român – MOFR – condus de M:.M:. Graziela BÂRLĂ cu Marea Lojă Națională a României – Lojă de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, condusă de M:.M:. Viorel DANACU și nu cu Marea Lojă Națională a României, condusă de M:.M:. Tudorel NIȚULESCU.

Confuzia a fost generată de o greșeală a celor care au redactat știrea și care, profani fiind și fără nici o intenție, nu au reprodus integral denumirea uneia dintre obediențele semnatare și, din nefericire nu au respectat întocmai textul documentului înmânat de organizatori, la Conferința de presă.

Vă rugăm să publicați această precizare, însoțită de copia documentului semnat, ”Protocolul Concordia”. 

Totodată, ne exprimăm regretul că această omisiune a creat sau ar putea crea neînțelegeri și nemulțumiri ale fraților noștri.

Cu mulțumiri,

Garant de Amiciție
M. Brucher

1-10 of 37