R:.L:. Zamolxis

Hrisovul

 

 R .·. L .·. ZAMOLXIS  de la

 

Or .·. Targul  Neamtului,

 

rostit  cu  ocazia  constituirii

 

Respectabilei  Loji,   si  Aprinderea  Luminilor  din  data  de  14 feb.  6009.

 

 

  

 

            Acum, la inceput de primavara, cind lumina a invins intunericul iernii, si nu foarte departe de echinoctiu de primavara cind vom serba echilibrul dual din fiecare fiinta vie si armonia,  aici la TARGUL  NEAMTULUI, constituim, consacram, si aprindem luminile   R .·. L .·. ZAMOLXIS,               cu ajutorul unui grup de 10 frati, initiati in R  .·. L .·.  Athenaeum nr. 66, din Or  .·. Bucuresti, condusa de Marele Maestru Fr  .·. Viorel DANACU.

          Fratii, au participat la toate tinutele R  .·. L .·.  Athenaeum, si-au insusit continuu si cu mare interes invataturile corespunzatoare gradelor 1, 2 si 3, astfel ca pe parcursul a aproape 2 ani de zile, au capatat o maestra experienta si maturitate, pentru a-si continua lucrarea masonica,

 

regulara, traditionala si spirituala in Or .·. unde isi au domiciliul, conform Regulamentului General si Constitutiei Marii Loji Nationale a Romaniei.

          Alegerea numelui R  .·. L  .·.  nou constituita, acela de ZAMOLXIS, este o optiune pe care nu intamplator au cules-o, pentru ca acest nume initiatic, si acest parinte tinut in intuneric, ba chiar inmormantat, acum scos la lumina de francmasoni, este o grea responsabilitate, si o munca infinita, pentru a-l scoate la lumina, oarecum din infern.

          Marele Arhitect al Universului, sa va adune cat mai multi, si mai buni, sa va dea putere, intelepciune si frumusete, pentru ca lumina initiatului Zamolxis, sa fie raspandita peste tot globul pamantesc, pentru ca EL este printre primii legiuitori initiati, patriarh spiritual alaturi de Zoroastru, Ghilgames, Solomon, Deceneu, oameni  care au cioplit si au slefuit intelectual scotind  din sufletul lor principii spirituale folositoare lumii intregi.

          Zamolxis, coborand in pestera Ida, l-a intalnit pe Pythagora, nu stiu cine l-a initiat pe care mai intai, dar amandoi, impreuna cu alti mari binefacatori ai lumii, fiecare in epoca sa, au lasat cate o scoala de lumina,  lumina care s-a nascut din Adevar.

          Voi, fratii mei, care prin numele R  .·. L  .·. a voastre, de Zamolxis, continuati drumul initiatic, inceput cu ceva timp in urma, sa faceti cunoscut lumii nu numai pe Zamolxis, dar si tot ceea ce a insemnat practica initiatica a LUI UNU.

          Cautati si cercetati in marile biblioteci din Romania, Paris, Vatican, Atena, s.a.m.d, pentru a va aduce plusul de lumina, prezentandu-l pe marele initiat Zamolxis, in Marele Lant Universal impreuna cu Moise, Pitagora, Iisus, Osiris, Socrate, Confucius, Hiram, Mesterul Manole, s.a.m.d   

          Nicu Filip mi-a vorbit mult de Zamolxis, incepuse candva sa scrie o carte, dar a abandonat, am reusit sa salvez din manuscris o mare parte, care acum este la conservat, si poate, ca va fi scos la lumina tiparului.

          Generalul Chelaru Mircea, are de asemenea vaste cunostinte despre Zamolxis, despre radacinile adanci infipte ale poporului roman, in acest pamant sfant si binecuvantat, numit cu adevarat Gradina Maicii Domnului, cum a zis in timpul vizitei sale in Romania, Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, sfant astazi pentru toata omenirea.

          Eu am scris la Marea Loja a Scotiei, un mesaj prin care le-am prezentat cate ceva despre Zamolxis si propuneam ca impreuna,   sa continuam, sa cercetam, sa descoperim cate ceva din viata initiatica a lui Zamolxis.

          Apoi, in cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, avem activitati de cercetare, studiul privind Istoria francmasoneriei balcanice, proiect propus in cadrul lucrarilor Consiliului Coordonator al Grand Lodge Unie D’Europe, de la R.E.E.A., Tenerife, Las Palmas, din mai 6008, de catre Marele Maestru al Marii Loji a Greciei, Vasilliou Ioannis, astfel ca impreuna, Romania, Grecia, va elabora in viitor un rezumat al cercetarilor masonice din spatial balcanic, asupra amprentelor lasate de civilizatiile existente aici asupra popoarelor noastre, chiar nasterea popoarelor, cand si unde s-a facut.

         

          De aceea, aici la Piatra Neamt,in cetatea lui Stefan cel Mare si Sfant de la Targul Neamtului, la Iasi, Bacau, Suceava, arie geografica cu mare bogatie culturala, traditie, si spiritualitate, de inalta emulatie sufleteasca, cred ca formarea unei filiale a Centrului Regional de Studii

Francmasonice Paris- Bucuresti, este necesara, iar rostul ei, este, sa scoata la lumina, tot ceea ce astazi, din nestiinta, sta in intunericul culturii materialismului.

          Sa faceti o adevarata masonerie, sa formati o cultura masonica, o gandire masonica, o traire masonica, in cuget, in fapta si viata fara de moarte.

          Sa vegheati la pastrarea puritatii Ritului Scotian Antic si Acceptat, in toata frumuetea lui si valoarea lui milenara, Ritualul fiind coloana de sustinere a Ordinului nostru, de mii de ani.

          Inchei prin a invoca pe Marele Arhitect al Universului, sa-si deschida pleoapa larg, si sa vegheze de acolo de sus, asupra tot ceea ce veti face bun pentru noi, familiile nostre si copii copiilor nostri.

          Binecuvantate sa fie toate ceasurile de aici inainte, in pururea si veci.

          AMIN.

          Am zis !

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Viorel DANACU,

Mare Maestru al,

Marii Loji Nationale a Romaniei.