R:.L:. Magna Curia
HRISOVUL

 R .·. L .·. MAGNA  CURIA ,

 rostit  la  Or .·. Deva

 

            O, Tu, Doamne, milostiv si iubitor de oameni esti, fii ai tai suntem, si intru GLORIA TA, muncim, de la o generatie la alta, asigurand progresul, bunastarea si bunaintelegere pentru ca Marea Ta Creatie, sa fie nemuritoare.

            Cand ai zis omului : “ …acum mergi si creste si te inmulteste ”,  ai pornit un timp care nu trece nicidecum, cine trece oare ?

            Aici, in Deva, multi au trecut, caci semne au lasat, dar timpul este totdeauna al nostru, precum lumina care naste din Adevar.

            Voi, toti fratii mei, a-ti facut ucenicia, intr-o oaza a culturii si spiritualitatii, a-ti lucrat cu credinta, admiratie fata de inaintasii nostri, cautand sa descoperiti Adevarul, cuvantul pierdut, Lumina.

            Fratii care constituie azi, R .·. L .·. MAGNA CURIA, din Or .·. Deva, i-am cunoscut cu ocazia participarii mele la lucrarile masonice ale R .·. L .·. Samuel Von Brukenthal, din Or .·. Sibiu, la invitatia Maestrului Venerabil Fr.·. Sabin Adrian Luca, astfel ca intotdeauna au fost prezenti la Tinuta, si-au insusit invataturile corespunzatoare gradelor I, II, si III, au capatat o experienta masonica si o maturitate pe tot parcursul aproape a celor doi ani de zile, incat pot sa isi continue lucrarea msonica in Or .·. Deva, ca si loja justa si perfecta, regulara, traditionala si spirituala, conform Regulamentului General si Constitutiei, Marii Loji Nationale a Romaniei.

            Alegerea noi denumiri a  R .·. L .·. aceea de MAGNA CURIA, este o optiune deloc intamplatoare, pentru ca aici au fost inmormantate discutii printre cele initiatice, mult mai tarziu decat credem noi, si ca acum noua francmasonilor, ne revine o grea responsabilitate si o munca infinita, pentru a le scoate la lumina.

           

           

            Marele Arhitect al Universului, intru GLORIA caruia lucram, sa va adune cati mai multi si mai buni, sa va dea putere, intelepciune si frumusete, pentru ca discutiile despre simboluri, despre concepte morale, traditii, spiritualitate, ale celor mai mici documente, obiecte, s.a.m.d., sa devina subiecte de dezbatere in cadrul intrunirilor voastre, din cadrul Scolii noastre initiatice.

            Nu uitati, asa cum este scoala medicala romaneasca sau orice alta scoala formatoare de profesionisti, intr-o anume bresla, si unde nu se semneaza contracte financiare, circula bani, formeaza guverne, s.a.m.d., ci spur si simplu o scoala, unde studiem stiintele naturii in ansamblul lor, tot asa si masoneria inseamna, o scoala initiatica si nimic mai mult.

            Scoala initiatica inseamna studiul si cunoasterea permanenta a radacinilor, izvoarelor, unor simboluri, mesaje initiatice ale unor civilizatii care au existat candva, si care au contribuit la progres, atat a  omului cat si a  Umanitatii. Cunoasterea in profunzime a  civilizatiei de aici, din regiunea Devei, prin intelegerea mesajelor incifrate in desene, simboluri, este o datorie, dar si o bucurie, de a cunoaste cine suntem, si de cat timp suntem aici.

            Centrul Regional de Studii Francmasonice, Paris Bucuresti, ar avea nevoie de  constituireaa devina subiecte de dezbatere in cadrul intrunirilor voastre, din cadrul Scolii initiatice.

ici documente, obiecte unei filiale, aici la Deva, care sa aduca la masa discutiilor, pe toti cei interesati in acest sens, initiati, neinitiati, barbati femei, tineri, batrani, care din cunostintele lor, documentele ce detin, s.a.m.d., sa mai punem o caramida la constructia Marelui Templu Ideal al Umanitatii, Masonilor le mai ramane decat sa cunoasca Adevarul, cautand si creand.a, multi au trecut, caci semne au lasat, dar timpul este totdeauna al nostru,oare.im, de la o generatie la alta, asi

            Sa faceti o adevarata masonerie, sa formati o cultura masonica, o gandire masonica, o traire masonica, in cuget, in fapta si viata fara de moarte.

            Sa vegheati la pastrarea puritatii Ritului Scotian Antic si Acceptat, in toata frumusetea lui si valoarea lui milenara, Ritualul fiind coloana de sustinere a Ordinului nostru, de mii de ani.

            Inchei, prin a invoca, pe Marele Arhitect al Universului, sa-si deschida pleoapa larg, si sa vegheze de acolo de sus, asupra tot ceea ce veti face bun pentru noi, familiile nostre si copii copiilor nostri.

            Binecuvantate sa fie toate ceasurile de aici inainte, in pururea si veci.

            AMIN.

            Am zis !

 

 

 

 

Dr. Viorel DANACU,

    Mare Maestru al,

Marii Loji Nationale a Romaniei.