Marea Loja Nationala a Serbiei si Muntenegrului

postat 20 nov. 2011, 05:00 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 20 nov. 2011, 05:00 ]

MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ A SERBIEI ŞI MUNTENEGRULUI
CUVÂNTUL MARELUI MAESTRU, VIOREL DANACU LA CONVENTUL ANUAL 6004

Atotputernice şi Ilustre Mare Maestre,

Atotputernici şi Iluştrii Oaspeţi ce decoraţi coloanele de onoare ale acestei Auguste Adunări,

Noi fraţii din Marea Loja Nationala a Romaniei, precum si poporul roman avem mare admiraţie pentru bravele popoare Serbia şi Muntenegru, care şi-au apărat o neasemuită dragoste: Libertatea şi Patria.

Noi, fraţii de sub Obedienţa Marii Loji Naţionale A României suntem vecinii voştri şi avem un trecut asemănător, menţinând verticalitatea coloanelor în cei 45 de ani de ocupaţie sovietică.

Nu au fost ani timp, ci ani de sârmă ghimpată.

Credinţa în Dumnezeu, credinţa în înaltele principii masonice, ne-au ajutat să biruim.

Permiteţi-mi, vă rog, Atotputernice şi Ilustre Mare Maestre Dragan Martinovic, ca la rândul meu, exprimând dragostea noastră pentru Iluştrii Mari Maeştrii de sub această Augustă Cupolă, să le exprim toată dragostea noastră, dragoste fierbinte de frate care face ca în această sală, sub ciocanul tău, Mare Maestre Dragan Martinovic, Conventul la care asistăm să aibă esenţa unei adevărate constelaţii.

Astfel, Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei este o puternică realitate a unei Europe strâns unite.

Europa nu este, cum s-ar crede, un continent, ci o Constelaţie de civilizaţii, care înseamnă în istoria moralei gândirii artelor şi a omului, vârful de lance al Zeiţei Pallas - Athena, Atotputernică, Atotînţeleaptă, acum două milenii.

Rămâne ca noi, masonii să transformă, epoca pe care o trăim, în cea făcut Pericle pentru Grecia, pe care a transformat-o dintr-o civilizaţie într-un mit.

Mare Maestru ad Vitam

VIOREL DĂNACU