10 ani de masonerie ai MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

postat 22 ian. 2012, 00:02 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 24 sept. 2012, 02:50 ]
Masoneria incepe in fiecare zi, cu fiecare rasarit de soare si aduna in Templele ei pe cei mai buni fii ai omului, omul fiind isusi creatie a Marelui Arhitect al Universului.

 Aici, in Templu, la lumina stralucitoare a razelor de soare, toti cei cu sufletul curat, morali, cu constiinta, primesc caldura launtrica sufleteasca, prin harul divin ce se revarsa continuu asupra nostra.

 Noi, nu trebuie, decat, sa lasam sa cada pe alaturi, sa se risipeasca, ci sa culegem mereu in iteriorul nostru spiritual, sufletul, caci suntem suflu al Marelui Arhitect al Universului, care cuprinde tot si toate, si care este cuprins in tot si toate.

 Noi, generatiile de astazi, calite in foc si sub vant, vedem cum s-au produs mutatii extraordinare in afect, in relatia om-sacru, mutatii in genomul uman, stiind ca din pantecele mamei de 45 de ani, omul poate suferi o maladie foarte grava s.a.m.d., in concluzie, nu mai putem privi cu aceiasi acceptie problematica masoneriei de azi cu cea a masoneriei de acum cateva sute de ani.

 Insa, tot noi, generatiile de astazi, am fost tinute in intuneric timp de 45 de ani de noapte rosie, de comunism, in care omul era decalificat, era scos in afara fiintei sale, busericile destramate, religia interzisa in scoli s.a.m.d.

 Francmasonii au fost inchisi, torturati, multi au murit prin puscarii, averile confiscate, familiile distruse, copii orfani ramasi pe strazi.

 Iata ca azi, dupa 21 de ani de libertate, de democratie, de intelegere a fenomenului Masonic in general si a invataturilor si cunoasterii simbolurilor in special, avem indrazneala sa mentionam cateva idei ce s-au cristalizat. In ceea ce ma priveste, in toti anii mei, de la initiere incoace, dar in mod special de acum 10 ani, de cand am fost ales Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, - aveam 33 de ani, la Brasov, in 13 - 14 aprilie 6002, intr-un Convent Extraordinar, regular, unde au participat un numar de 11 loji din tara, si scrisori trimise de la inca 37 de Venerabili de loji, care nu au participat din cauza amenintarilor primite, si multi altii motivand la telefon ca nu pot venii din varii motive, dar ca ne sustin, isi dau acordul pe deplin la ceea ce, Nicu Filip, primul Mare Maestru ales dupa 1989, a initiat.

 10 ani de masonerie, este un timp care s-a scurs, sau sunt evenimente care s-au derulat in acelasi timp, pentru ca parca ieri au fost primele clipe cand au inceput toate.

 Din greseli, din nestiinta, uneori, chiar din neintelegere am lucrat, poate u tocmai cum trebuia, ci sub elanul tineretii, cu credinta ca si noi sputem face ceva bun, astfel ca voi incerca in cele ce urmeaza, sa nu prezint o trecere in revista a tuturor evenimentelor, intr-o ordine cronologica, pentru ca ar trebui un spatiu foarte mare. La inceput am sa caut sa prezint unele gamduri, care s-au concretizat in acesti 10 ani de viata masonica, in manifestari ale unui initiat, care s-a angajat pe drumul initiatic, ceea ce reprezinta calea spre virtuti, calea spre mantuire.

 10 ani de lucrare masonica regulara, treditionala si spirituala au permis fiecaruia dintre noi sa ne cunoastem, sa ne imprietenim si sa capatam incredere din ce in ce mai mare unii in altii. Am participat la nenumarate activitati in loja, in Marele Consiliu, in actiuni publice, toate fiind experiente unice, unde rolul mental al cuvantului a reusit sa transforme materia.

 Permanent am invatat unii de la altii, am organizat intruniri masonice, aproame in toate regiunile tarii, in Orientele cu traditie, cultura, si fiecare frate a cunoscut la fata locului templul, membrii lojei, preocuparile lor si felul cum se dezvolta in Orientele lor masoneria.

 Tot ce s-a construit in acesti 10 ani nu s-a putut face decat fiind strans uniti si cand am fost huluti si cand nu, avand dorinta unanima de creatie, de idei, proiecte care au hranit trupul, in perfectionarea noastra catre actuala structura si parteneriatele noastre cu Marile Loji din plan international.

 In baza acestor punti de legatura facute cu fratii din strainatate, si de inceput cu fratii de la Grand Lodge de France, am invatat ca ritualurile sunt fundamentale, coloana de sustinere a intregii opere de perfectionare, cunoscand artele, simturile, notiunile intdisciplinare, ezoterice, am capatat si mai multa incredere vazand ca u mai suntem singuri si chiar am fost selectionati, recomandati si chiar admisi in Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei.

 Aici, am intrat in contact cu fratii din marea familie Masonica Universala si permanent am primit lumina, pana la ultimul discipol, am inteles ce trebuie sa facica discipol, apou ca si companion, si in cele din urma ca maestru.

 10 ani de masonerie printr-o prezenta in atelier, la toate reuniunile interne si internationale,a unui numar cat mai mare de frati din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, inseamna pregatirea unui maestru adevarat, sau pentru altii 10 ani de ucenic, fiecare pe masura ce a inaintat spre gradele de perfectie 4*-33*, iti dai seama cu atat mai mult ca esti la inceput, unde permanent te slefuiesti, te cioplesti, te erodezi, mergand din ce in ce mai greu spre luminita de la capatul tunelului. Aceasta lumina pe care o primim continuu, face ca noi sa vedem in fiecare clipa si sa distingem adevarul de minciuna, raul de bine s.a.m.d.

 10 ani de masonerie, pasnica, toleranta intr-o armonie specifica fratiei, impanata de unele momente ale epurarii naturale, ne-au maturizat si mai mult, intelegand ucenicia fratilor care au accesat pe drumul initiatic, cu adevarat o scoala initiatica, unde au cunoscut, perceput mesajele fratilor de mii de ani inmanunchiate in simboluri, Landmarkuri si invataturi masonice.

 Msoneria inseamna calea spre virtuti, este o uniune a oameni,or liberi si de bune moravuri care practica Ritul Acotian Antic si Acceptat, in toata puritatea si regularitatea lui.

 Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice comtinua traditi masonica, pe care o avem cu Grand Lodge de France, care in cei 45 de ani de comunism a gazduit francmasonii romani in atelierele sale ajutandu-i foarte mult.


Dr, Viorel Danacu 33∘
Marele Maestru al
MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


Copyright © 2002 - 2012 MLNaR | MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
All rights reserved.
Distribuirea şi, sau reproducerea totală sau parţială a informaţiilor şi materialelor este strict interzisă fără aprobarea scrisă a conducerii  MLNaR-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si se pedepseste conform legii.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool