STRATEGIA DE DEZVOLTARE A MARII

LOJI NATIONALE A ROMANIEI -

Loja de Ritualistica Conparata si Cercetari Masonice
Orientul Brasov 24  ianuarie 2012 

Astazi 24  ianuarie , la Orientul Brasov , eu , Marele Maestru ,Fr . Viorel Danacu impreuna cu Venerabilii Maestri si reprezentanti ai altor Respectabile Loji de pe intreg cuprinsul Romaniei am analizat si luat mai multe hotarari .

Astazi se implinesc 19 ani de la 24 ianuarie 1993 , cand la Casa Vernescu , Sala Oglinzilor , din Orientul Bucuresti , Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei  , Il. Fr. Giuliano Di Bernardo , l-a  investit , consacrat si instalat  pe Il. Fr. Nicu Filip , ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 al Marii Loji Nationale din Romania , inmanandu-i ciocanul puterii , sabia ritualica si lumina sacra care va sa lumineze pentru multi ani masoneria romana , pentru a construi o lucrare masonica regulara , spirituala , morala , traditionala si ritualica .

R. L. Athenaeum de la Orientul Bucuresti a lucrat neintrerupt si  lucreaza Intru Gloria Marelui Arhitect Al Universului , sub auspiciile si in numele Respectabilei Loji A Sfantului Ioan , cu nr 66 , constituita in mod regular , de Prea Respectabilul Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE  DIN  ROMANIA , care m-a instalat , consacrat si investit Primul Maestru Venerabil al acesteia prin Decretul nr . 49 si Patenta nr 66  , ambele din data de 09.09.5999 (1999) , semnate de Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru si Fr. Horia Nestorescu – Balcesti , Mare Secretar ,  fiind membra fondatoare a  MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI ,  in 13 aprilie 2002 la Brasov si este Loja Mama de unde s-au desprins toate celelalte Loji din Romania , avand statutul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind fondatoare a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  constituita in aprilie 2002 prin Hotarare Judecatoreasca ca ONG .

Am fost Mare Demnitar al Marii Loji Nationale din Romania pana in 2002 , respectiv Mare Trezorier Adjunct la nivel national , deci membru in Marele Consiliu al Marii Loji Nationale din Romania .

Astazi R. L . Athenaeum ,  functioneaza printr-un numar insemnat de membri  care sunt   pe intreg cuprinsul tarii , organizati pe cele trei grade masonice Ucenic , Companion si Maestru , lucrand in Ritul Scotian Antic Si Acceptat , in mod regular , traditional , spiritual , moral si ritualic , continund lucrarea masonica inceputa , de Prea Respectabilul Fr . Nicu Filip  , Primul Mare Maestru Ales dupa 1989 , al Masoneriei  Romane  , cel care m-a instalat , consacrat si investit in mod regular si constitutional , in urma alegerilor de la Conventul Extraordinar din Brasov ,  in 13 – 14 aprilie 2002 , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI, transferandu-mi toate Documentele Istorice de la Inaintasii Sai , Edictele , Decretele , Patentele , Marele Registru Masonic , Marele Sigiliu Masonic si Lumina Masonica Sacra a MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind un veteran plesuv care m-a consacrat , instalat si investit si ca Venerabil Maestru al Respectabilei Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice-MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI din anul 2002 , la Orientul Bucuresti .

Consider ca activitatea de peste 13 ani de zile , a Fratilor din Respectabila Loja Athenaeum  din cadrul MARII LOJI ATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a permis noi experiente , o multitudine de relatii masonice in tara si peste hotare , fiind Loja Mama de unde au primit lumina si au depus juramantul un numar de peste 1500 de frati , pe care i-am regrupat si consacrat pe Oriente in diferite regiuni ale tarii si chiar peste hotare ( vezi fratii din Chisinau , 98 de membri ) formand noi loji , eliberandu-le si semnandu-le Patentele de constituire , carora  le-am aprins Lumina , am Consacrat Templele Regionale , am Instalat Demnitarii si Ofiterii Respectabilelor Loji , incepand cu Loja Sateasca de la Hobita-Pestisani , Judetul Gorj ( anul acesta face 10 ani de cand am consacrat-o ) si pana la Marea Loja Nationala A Republicii Moldova pe care am consacrat-o , ca Obedienta Masonica Regulara si Constitutionala , pe durata celor 8 ani de zile , respectiv doua mandate consecutive ,  construind ca Mare Maestru , MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  toate acestea la un loc integrandu-le in Confederatia Masonica Europeana , cand  am semnat in anul 2004 , pentru prima data dupa 1989  Tratatul Masonic European si Cartea Masonica Alba a Europei .

Am semnat Tratate de Amicitie si Recunoastere  , cu peste 59 de Mari Loji din lume , de pe aproape toate continentele : Europa  , America , Africa , precum si Tratate Administrative cu Marele Orient al Romaniei si Marea Loja Nationala Mixta din Romania .

Am construit  Supremul Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Aceptat cu ajutorul fratilor de la Supremul Consiliu al Frantei , de la Marea Loja A Frantei , fiind primul meu Tratat de Amicitie si Recunoastere  , pe care l-am semnat in 2003  si primul Mare Maestru dupa 1989 care am reluat dialogul prin aceasta , cu Grande Loge de France , cea care a gazduit francmasoneria romana in exil , in perioada comunista din Romania  .

Continuand  activitatea de lucru in Loja , cu intieri , actiuni masonice la nivel national si international , am desfasurat totodata si o intensa  activitate de studiu si de cercetare a istoriei masoneriei din tara noastra , europeana si universala , cu prilejul nenumaratelor vizite masonice din tara si de pe alte continente , de unde am primit numeroase arhive masonice istorice , am infintat Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti in 2005 , pe care il conduc si in prezent , l-am integrat in Asociatia Muzeelor , Bibliotecilor si Arhivelor Masonice Europene cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.) , am semnat Protocoale de Colaborare cu Centre de Studii si Cercetari similare din Spania , Portugalia , Brazilia , Franta , Rusia , Ucraina , Ungaria , Grecia am editat cateva reviste : “La Curte “ , “ Trairi Masonice” , “Cuvant Masonic” , bilingv romana si franceza , am tradus in limba romana : Istoria Francmasoneriei , de Albert Makey , am editat carti , Manuale Masonice , Ritualuri Masonice Traditionale Romanesti , am organizat evenimente masonice in tara si peste hotare , astfel ca specificul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice – MAREA  LOJA NATIONALA  A ROMANIEI si-a urmarit si implinit cu succes si consecventa programele si proiectele pe care si le-a propus , fapt ce justifica o amplificare si continuare neconditionata si necontenita a activitatilor noastre si pe viitor.

NOI MARE MAESTRU , VIOREL DANACU ,

ASTAZI 24  IANUARIE 2012 , IMPREUNA CU TOTI  PREZENTI  HOTARAM DEMITEREA INTREGULUI MARE CONSILIU TRECUT , PRINTR-UN DECRET CARE VA FI COMUNICAT  FRATILOR DIN TOATE RESPECTABILELE LOJI MASONICE DE PE INTREG CUPRINSUL ROMANIEI CAT SI MARILOR LOJI MASONICE DIN STRAINATATE

Incepand de astazi 24 ianuarie 2012 , cand  aniversam 19 ani de la aprinderea luminii masonice in Romania , avand  in  pastrare , ca Mare Maestru Documentele , Edictele Masonice , Patentele Masonice , Lumina Masonica Sacra  Marele Registru Masonic  , Marele Sigiliu Masonic , prin  toate prerogativele  ce mi-au fost  transferate si incredintate ,  in virtutea tuturor puterilor ce mi-au fost date de Il. Fr. Nicu Filip , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI ,  IMPREUNA CU FRATII MEI , DIN NOUL MARE CONSILIU , VOM CONSTRUI O LUCRARE  MASONICA  REGULARA , MORALA , SPIRITUALA , RITUALICA SI TRADITIONALA , RESPECTAND LANDMARK-URILE MASONICE , CONSTITUTIA  MASONICA , ASA CUM AM INCEPUT DIN 2002 , CONTINUND  REORGANIZAREA SI ASUMAREA PUBLICA A STATUTULUI DE LOJI DE RITUALISTICA COMPARATA SI CERCETARE MASONICA  PRIN PUNEREA IN PRACTICA  , A URMATOAREI STRATEGII MASONICE NATIONALE DE LUCRU :

1 ) Constituirea in cat mai multe localitati din tara , orase si sate , a Filialelor – Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , care sa identifice , preleveze , conserve si prelucreze din punct de vedere masonic , istoric , cultural  esoteric , spiritual , documentele , monumentele , obiectele si arhivele aflate in diferite institutii ale statului sau la personae fizice care au avut in familie , membri care au apartinut francmasoneriei .

2) Infintarea , organizarea si functionarea Masoneriei pe perioade istorice , regiuni , localitati , in Romania si Europa , pe grupe de lucru de fratii din R. L. Athenaeum  si  din toate celelalte Respectabile Loji  din tara  , care se vor afilia si vor deveni membre , ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , avand ca principali piloni de sustinere , urmatoarele programe fundamentale , de referinta :

-  Masoneria Sateasca – Programul Masonic National Satesca , care sa constituie consacre si instaleze Loji in cat mai multe sate romanesti , acolo unde inca mai exsista traditii , datini , obiceiuri si oameni cu credinta in Dumnezeu si cu iubire de pamant si tara , unde locuiesc si taranii cu carte , care si ei au dreptul  la perfectionare ca si oricare altii  ,  ori  unde s-ar afla .

-  Cultura Masonica Danubiana , prin cele trei brate de deschidere a Dunarii in Marea Neagra , fiind izvor de cultura si civilizatie pentru toate popoarele aflate de o parte si de alta a fluviului pana la locul  de unde izvoraste , constituie un patrimoniu natural si incontestabil care se impune a fi cunoscut de lumea intreaga .

-  Cultura Masonica Balcanica , cu preocupari in spatial dacic , latin , grecia antica , romana , este o alta preocupare a fratilor din Respectabilele Loji ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  , care vor fi infratite cu Loji similare din Spatiul Masonic Balcanic .

-   Masoneria de Fundament Crestin Ortodox , studiul si cunoasterea Sfintei Biblii si a altor carti traditionale si profund spiritual romanesti , a Filocaliilor , in Romania si in cooperare cu alte fratii care sunt preponderent crestin ortodoxe , deoarece , Sf. Apostol Andrei , Mesterul Manole , Sf. Constantin Brancoveanu , si alti multi martiri au preferat moartea , ramanand verticali , drepti , morali asemenea lui Hiram din masonerie , lucru  ce trebuie stiut pretutindeni in lume .

Scopurile cercetarilor : sunt de studiu ritualic masonic comparativ , de inovare , proiectare si dezvoltare masonica , de extensie si diseminare masonica de publicare si vizibilitate masonica , inclusiv in limba engleza .

3 ) In baza celor trei Principii Fundamentale si Universal Acceptate inscriptionate cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic Universal si anume : LIBERTATE , EGALITATE , FRATERNITATE , printr-o activitate colaborativa si nu concurentiala , adica fraternala , prin intocmirea Planselor de Arhitectura de catre frati dar si colaboratori , femei , tineri si varstnici , vom elabora MONOGRAFIA MASONERIEI ROMANE , in mai multe Volume .

4 ) Completarea Bibliotecii Masonice cu noi lucrari masonice aparute in tara si peste hotare , deschiderea Bibliotecii electronice care sa contina  : dischete , periodice , CD –uri , Filme , Videoteca , Fototeca , Colectia de Manuale Masonice  care sa ofere fratilor , o cat mai corecta si completa cunoastere a masoneriei din Romania , a ritualurilor , care raman coloana de sustinere a Ordinului nostru .

5 ) Redeschiderea Muzeului Masonic , cu expozitii masonice in cat mai multe localitati din tara , insotite de Seminarii Masonice , Conferinte masonice publice   care sa ridice valul necunoasterii , al confuziei , oferind mai multa lumina generatiilor de astazi si viitoare , prin modul cum generatiile de francmasoni de alta data , si-au facut pe deplin datoria .

6 ) Editarea noului numar al Revistei : “Cuvant Masonic “ , care sa cuprinda sintezele cercetarilor masonice ale fratilor din tara si de peste hotare , care sa faca cunoscuta muzica lui Ciprian Porumbescu , a lui George Enescu , sa nu se uite de Zamolxe , Eminescu , masonul fara sort , Lovinescu  , trebuie sa stie  de Constantin Brancusi , rodul pamantului care exprima  unul dintre cele mai ezoterice  mesaje oamenilor , pentru ca masoneria inseamna drum initiatic , calea spre lumina , unde simbolurile sunt cheia cunoasterii Adevarului .

7 ) Dezvoltarea unei masonerii romanesti , a unei masonerii pentru romani si a unei masonerii pe intelesul romanilor , este obiectivul meu si a celor ce vor avea incredere in mine , pentru  MASONERIA ROMANA si ROMANIA .

Aceste cateva ganduri si posibile activitati masonice viitoare , pot deveni noi orizonturi de deschidere , care sa permita realizarea  unor  noi punti de legatura in cadrul fraternitatii noastre , oferind un punct de sprijin Umanitatii si Ordinului nostru .

Trebuie sa se stie ca , Masoneria inseamna drum initiatic , iar un initiat niciodata nu poate exclude un alt initiat , orice initiat isi continua drumul inceput , accesand  ca un om liber , Sfanta Biblie , una din cele trei mari Lumini ale Francmasoneriei , pe care dealtfel am si depus cu totii , Juramantul de Fidelitate la fiecare grad in parte , deschisa la vedere la Evanghelia dupa Sfantul Ioan , astfel ca dreptul la perfectionare si la instructie nu ni-l poate lua nimeni , un frate niciodata nu  loveste alt fratele , caci sangele apa nu se face si fratele tot frate ramane si la bine si la mai putin bine ,  intodeauna intinzandui  mana sa  il ridice , ca un bun si iubitor de oameni , asa cum Marele nostru  Maestru Isus Hristos a zis : “Iubiti-va unii pe altii , aveti-va ca fratii “.

Cred , astazi dupa 19 ani de masonerie foarte framantata , ca este nevoie de o reactivare a valorilor , a adevaratelor elite care pana acum au stat deoparte din cvarii motive , pe care nu ne propunem sa le analizam , regenerarea Ordinului Masonic fiind o necesitate , o misiune pentru progresul societatii noastre , prin crearea de noi modele , dupa care sa se ghideze multimile profane chinuite atat de mult , de instinctele animalice din noi , oamenii .

MAREA LOJA NATIONALA  A ROMANIEI  – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , isi asuma aceasta misiune nu imposibila , dar nici foarte usoara , de a-si aduce modesta ei contributie , la restabilirea ordinii si inlaturarea haosului , la redarea prestigiului si credibilitatii Romaniei peste hotare si ocuparea locului legitim pe care trebuie sa il aibe in lume , la pastrarea culturii , traditiilor , a patrimoniului immaterial pentru viitor , la mentinerea suveranitatii si integritatii statului national si unitar roman .

Prezentul Document Masonic impreuna cu Procesul Verbal , respectiv Plansa de Arhitectura a Tinutei de astazi 24 . 01 . 2012  desfasurata la Orientul Brasov , prin participarea tuturor fratilor de pe intreg cuprinsul tarii ,  la Conventul  Masonic Extraordinar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  ,  acolo unde s-a si constituit in 13 – 14 aprilie 2002 ,  vor fi aduse la cunostinta  tuturor  fratilor .

TOTI CEI CARE SUNT DE ACORD CU CELE DE MAI SUS PREZENTATE , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI , SEMNEAZA IN CLAR SI INDESCIFRABIL  , NUMELE SI PRENUMELE , DEMNITATEA , LOJA SI ORIENTUL DE UNDE SUNT , ACOMPANIATE  DE  SIGILIUL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.

Fie ca Marele Arhitect al Universului sa ne lumineze si lucrul nostru sa fie Intru Gloria Lui  .

AM ZIS ,

Viorel Danacu 33

Mare Maestru ,

Maestrul Venerabil al R:. L:. Athenaeum, Or :. BucurestiCopyright © 2002 - 2012 MLNaR | MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
All rights reserved.
Distribuirea şi, sau reproducerea totală sau parţială a informaţiilor şi materialelor este strict interzisă fără aprobarea scrisă a conducerii  MLNaR-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si se pedepseste conform legii.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool