International‎ > ‎

Reorganizarea Francmasoneriei in Rusia, la inceputul secolului al XX-lea

postat 21 ian. 2012, 02:04 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 11 sept. 2012, 14:15 ]
de Ill. Fr:. Andrey Serkov
Mare Maestru al Marii Loji a Federatiei Ruse

   Reorganizarea Francmasoneriei a fost intreprinsa de catre A.M. Kolioubakine, prin 1910. La baza organizarii si restaurarii a stat Loja lui A.JA Halpern, Galpern, care a fost prezentata intr-o discutie cu B.I. Nikolaevski. Noua uniune masonica nu s-a constituit atunci, ci in vara lui 1912, cand a avut loc un Convent. Era nevoie, totusi, de o organizare comuna a lucrailor. La finele anului 1911 s-a realizat o alianta cu lojile de rit scotian. Legaturile lui M.M. Kovaleski cu masonii din Marele Orient al oamenilor (popoarelor) din Rusia, este mentionata de catre E.P. Gueguetchkori. Este adevarat ca dupa excluderea din masonerie a principalilor rivali ai lui Kovaleski (E.I. Kedrine si D.O. Beboutov), a permis unirea tuturor masonilor rusi si nu numai, dar si a atelierelor de grade superioare. Apoi mai multi masoni "angliani" au trecut la noua formatiune rusa. In timp ce in Rusia era fondatorul lojilor "anglicane", reverendul B.S. Lombard, atasat al bisericii anglicane la Ambasada Marii Britanii din Saint Petersbourg, legaturile dintre patrie si masonerie capatauun nou sens. Dupa plecarea sa a pastrat legaturile cu fratii rusi. Noua formatiune masonica s-a bucurat de sprijinul deputatului V.P. Basakov, coordonatorul lojilor "anglicane" din Saint Petersbourg.
    
    Inainte de 1912, probabil a fost organizat un Convent al masoneriei ruse.

    Leaturile cu Marele Orient al Frantei au fost mentinute, dara fara intermediarii initiativei organizatorice ai noii aliante.
Copyright © 2002 - 2012 MLNaR | MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
All rights reserved.
Distribuirea şi, sau reproducerea totală sau parţială a informaţiilor şi materialelor este strict interzisă fără aprobarea scrisă a conducerii  MLNaR-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si se pedepseste conform legii.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool