International‎ > ‎

OMUL LIBER ESTE BUN DE A CAUTA ADEVARUL

postat 21 ian. 2012, 02:17 de Loja Athenaeum
Alvaro Carva
Mare Maestru al Marii Loji Nationale Portugheze

   
Am avut de-a lungul acestor ani, spatiu si timp ca sa vorbim pe tema Confreriei. În acest timp am adus frati la initiere. Pentru aceasta încerc sa scriu câteva reflectii în acest document adresat tie si de asemenea adresat tuturor fratilor ce sunt în cautarea întelepciunii supreme ca forma de viata.

Am ignorat rezultatul acestei conversatii a mea si a acestei reflectii. Dar sunt convins ca atâta timp cât Omul este în cautare de traditie, Omul liber este bun de a cauta adevarul. Daca se întâlnesc eroi, atunci trebuie sa si le asume si sa se reorienteze pe drumul sau.

Am cunoscut în trecut o chemare masonica de regularitate englezeasca. Am cunoscut masoneria zisa liberala, numita de altii iregulara. Am cunoscut frati care valoreaza foarte puternic suprastructura Organizatorica. Altii care gândeau contrar. Am cunoscut multe opinii si multe gânduri. Cu totii am învatat. Cu totii am priceput ca era posibil sa serveasca Portugaliei o viziune mult mai apropiata de gândirea europeana (regularitate continentala). Cu o adevarata, unica asociere la Traditie.

Aceasta mutatie pe care am propagat-o în Portugalia m-a convins si clarificat ca regularitatea nu poate fi confundata cu recunoasterea, cuvântul regularitate nu poate fi apanajul unui mesaj eronat, unii insistând pentru a obtine rezultate îndoielnice.

Pentru aceasta îti vorbesc cu calm de toate acestea, iubitul meu frate. Sunt încrezator ca veti citi aceste rânduri, fara rezerve, fara restrictii mentale, ca si un vechi militant, dar ca pe un balsam pentru agitatele noastre suflete. 
Principiul activitatii noastre se rezuma la fraternitate initiatica. Nimic nu se construieste fara un principiu, principiul traditiei.

Daca un om a fost la un Templu masonic, daca initierile au fost validate, daca ritul a transmis Traditia mai departe, daca lojile au fost juste si perfecte, în sinteza rezulta ca suntem în Occident o unica organizatie masonica inititica denumita masonerie, Masonerie Traditionala.

Daca constatam ca fratii din alte Obediente îsi spun unici, regulari, pentru ca confunda regularitatea cu recunoasterea, cum putem crede ca biserica din Roma nu confunda Masoneria Moderna cu Masoneria Traditionala.

 
Haideti asadar sa dam un raspuns clar. 
Despre ce vorbim la initiere?
Sper ca anii de investigare masonica o sa ne ajute în aceasta clarificare. În cei cinci ani de existenta a noastra ca unici reprezentanti ai Masoneriei Traditionale în Portugalia, am avut diverse probleme. Am pus în miscare diferite procese si cai de a stabiliza masoneria. În masonerie, ca si în lumea profana, simtim aparentele extremiste, numai ca întelepciunea confreriei masonice traditionale stie sase apere, implementând în Portugalia si în Marea Loja Nationala a Portugaliei o actiune curenta.

 
Vrem sa ne înfratim cu lumea si cu persoanele. Se stie ce este în miscare, si mai mult, se stie despre lucrarea noastra administrativa, financiara si sociala, ce va fi relevata atunci când toti vom întelege a continua sa ne aducem contributia în favoarea Marii Loji si a Portugaliei.

Construirea Templului Initiatic

Istoria Masoneriei Portugheze, ca si a celorlalte obediente, este fiica templului sau. Din 1717, de când a început istoria Masoneriei Moderne. De la aceasta data ea este privita ca un proces de scadere a societatii initiatice.

Am asistat la utilizarea Masoneriei ca o forta politica. Mai târziu am asistat la folosirea Masoneriei ca o împletire vasta de idei în serviciul epocii sale. Mai târziu de asemenea în 1789 cu trilogia Libertate, Egalitate, Fraternitate. 
În secolul al XIX-lea, Masoneria a fost folosita de Pozitivism si de Stiinta. Un pic dupa a fost folosita de catre Ratiune si de Anticlericism.

Putin mai târziu de catre Democratie, de catre Statele Unite ale Americii si de catre Europa. Pentru pace, pentru a nu vorbi de nationalism. Mai recent a fost utilizata pentru egalitatea între rase. În mai 1986 – cine nu-si mai aduce aminte de aceasta data – a dat partea sa pentru ajutorarea revolutionarilor.

Si ca toate generatiile trecute, generatia noastra simte ca trebuie sa fim mai clari, mai liberi, mai autentici. Pentru aceasta, la sfârsitul si începutul de nou secol, simtim necesitatea de a face un apel de reîntoarcere la traditii, la origini, ce au fost toate concepte initiatice. 
Cum spunea René Guénon, „împreuna cu camaraderismul, Masoneria este ultima supravietuitoare de activitati initiatice în occident”. Eu as spune ca e o misiune de Ordin. Si chiar aceasta pe care o practicam în Marea Loja este Masoneria traditionala. Aceasta caracteristica initiatica face din Marea Loja ceva ce trece mai departe ca organizatie profana, asa zisa organizatie secreta. Ce nu este nici politica, nici religioasa, nici filantropica, nici republicana, se asuma prin cunostinte. Cunostinta se transmite masonului initiat. Acest mason nu trebuie sa sufere influenta spirituala, influenta initiatica. Si aceasta traditie este transmisa de garantii sai: maestrii masoni.
Masonul care primeste aceasta influenta spirituala nu poate exista fara a fi legata de ea, activând în Ordin sub acoperirea acestui spirit. Multi dintre masoni pierd din vedere adevaratul punct de plecare al Ordinului. Acest amatorism al istoriei ne aduce de câteva ori în postura de a comite erori de interpretare, ce mult m-ar ajuta compania în aceasta valorificare universala.

 
Cine nu-si aduce aminte de a fi vorbit în loja sa de simbolism. În analogie. În expresie si în interiorizare. Cine nu-si aduce aminte ca în anul 2000 Masoneria traditionala a coborât în strafundul sufletului nostru, iesind din arhetipuri cu o forta creatoare, cu o capacitate de deschidere catre exterior, actual si universal.

Si pentru acesti primi pasi ai fratilor din Marea Loja Nationala a Portugaliei trebuie sa depaseasca încercarea ceruta: a învinge gândirile profane. Si tineti minte ca tot ce este comparabil în lumea profana un are aceeasi prioritate în ordinea Masonica.

Primul pas este la fel cu imaginea fricii. Frica de a nu se adapta la Noua Lume. Al doilea este ciclul de descoperire acum propus si deschis de traversare a Marii Tenebroase care creste si în care cad profanii pe care admitem în E-ul nostru.

Lucrând nu în exterior, cu profesia sa, la locul de sau munca, e materia de competenta profesionala si este de realitate profana. Lucrând în interior visând a recupera razele cordiale ce se afla în sufletul sau si în sufletul Portugaliei si este timpul de a face cercetari si de a-si urma calea.

Constienti transmitem ferma si cunostintele si întelepciunea lasata noua de înainte mergatorii nostri resturi fragmentate de un antica întelepciune traditionala lasata de catre tâmplari, ciobani, sacerdoti si multi altii. Desigur nu putem face din ele o lectura literara dar invita sfortari prin care stiinta continua a-si face trage constiinta si sufletul de Portugalia. 
Cu intentia de a recupera decaderii unui popor, supravietuieste atunci când elitele pierd contactele cu arhetipurile sau ele sunt abandonate. Omul mason cere trece asa în clandestinitate si merge în deriva.
Emotiile cad în depresie, pierde încrederea în sine, are atitudini de delasare, de somnolenta, de indiferenta prin rupere. Procura în cotidian ideile sale în modele ce pot sa devina frustrante deoarece neaga istoria sa adevarul sau.

Acum suntem constienti de a numi acest pamânt misterios, ce-l numim Portugalia, care are locuri si persoane magice din care v-oi cita: D. Alfonso Henriques, D. Mafalda, D. Dinis, Rahina Santa Isabel. si de forma suprema la realizarea si descoperirilor. Ei sunt de o forma suprema de gest asupra inaintemergatorii nostri. 
Sunt simboluri care ne ajuta în a garanta ceea ce simtim si a armoniza legitimitatea.

Este traditia încorporata în simboluri care sunt scoase în evidenta si au origine istorica. Este ce Fernando Pessoa, curios, ca o reactie directa, vorbeste, cu referire directa la Arborele lui Sephiot de traditie cabalistica. Uniunea mistica de doua extreme gnostice. De la Umberto Eco, pâna la Pendulul lui Foucault, în acest sens spune: Frati suntem aici reuniti de Ordinul Unic, de Ordinul Nostru, ce pâna ieri apartinem si deja apartineam din totdeauna. Juram. Blestemul asupra profanatorilor secretului. Blestemul si asupra celor ce fac un spectacolul din rit si de mister.

Si daca azi va scriu acest text, optez pentru aceasta îndrazneata, dar brava perspectiva masonica, pentru a contribui, ca un tânar de-a lungul primilor cinci ani, ajutându-ne a reflecta cunostintele si mostenirea spirituala a masoneriei.

În spatele tuturor acestora, prin vocea voastra, va cer sprijinul pentru a putea continua în a lasa o amprenta de Traditie Initiatica în Portugalia, bazându-ne pe aceasta încredere ce se afla în mâinile noastre. 
Sunt sigur ca lucrarile noastre vii sunt idealul ce face diferenta

Ma bazez pe a voastra solidaritate initiatica pentru continuarea constructiei de templu initiatic 
În final va dau ce mai calda îmbratisare si cele mai bune gânduri masonice.