Hobita

Hobita 50 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Constantin Brancusi


    Comemorarea a 50 de ani de la stingerea din viata a ilustrului artist universal Constantin Brancusii a inceput cu discursul Venerabilului Lolescu care a evocat geniul sculptorului. Taina mortii lui Brancusi, si a mesajului transmis prin opera sa, catre sacru si universalitate, ne aseaza in fata dilemei perpetue asupra vietii si mortii. 

    In preajma Sfintelor Sarbatori Pascale am mers la Hobita unde, cu mic, cu mare, am pus o floare si am aprins o lumanare conform traditiei. La ceremonie au participat autoritatile locale si judetene, membrii Fundatei "Familia Brancusi“ care au adus, in mod simbolic, doua carti deschise, din marmura alba, care au fost asezate pe mormintele mamei si tatalui lui Brancusi. In calitatea noastra de francmasoni, am construit o troita din lemn, cu ajutorul fratilor din R.: L.: Hobita, si am asezat-o in cimitirul satului, in fata bisericutei construite de bunicii artistului. 

    Nasterea, viata, moartea si invierea sa, ne ofera mesaje profund sacre, care permit Inaltarea spre alte trepte ale universalitatii. 
    
    Noi, vedem, auzim multe atat in lumea profana cat si in Marele nostru Templu, in care initerea permite toleran]a spirtuala imensa, acceptare si ajutorare. In acet loc, cu incarcatura spirituala imensa,  am auzit lucruri ce nu corespund traditiilor romanesti, insa am acceptat acestea ca semn distinctiv al calitatii noastre de frati masoni. 

    "...Le mul]umesc fratilor din R.: L.: Hobita pentru increderea lor unii in altii, a lor in noi si in Masonerie, I:.G:.M:.A:.A:.U, a creatorului Intregului univers. Voua fratii mei, binefacatori de pace, va cer sa faceti lumina in casele rominilor, cerindu-le sa fie uniti intru gloria muncii lor."

    Dr. Viorel DANACU 33',
Presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice
    Paris-Bucuresti IN MEMORIAM CONSTANTIN BRANCUSI - TROITA DE LEMN CU INSEMNE MASONICE PENTRU MARELE SCULPTORIN CIMITIRUL DIN HOBITA

Lolescu Tanasie
Ion Cucu

 
   
În data de 21 mai 6006, cu ocazia zilei Sfintilor Constantin si Elena, Comitetul de Initiativa al salutul Hobita si Centrul Regional de Studii Francmasonice au organizat ceremonia de Sfintirea a unei Troite cu insemne masonice, ca semn Crestin, asezata în cimitirul satului, acolo unde sunt asezati la loc de odihna, parintii marelui sculptor universal Constantin Brâncusi.

Acest simbol, semn al crucii, reprezentata prin aceasta troita, modelul gorjean, sculptata cu simboluri ca Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, înconjurate de frunze de salcâm, acacia, asejata în fata Bisericii de lemn, construita de bunicul lui Brâncusi, face împreuna un unghi de 90 grade.

La baza troitei se afla un loc special unde la anul, cand se vor împlini 50 de ani de la moartea marelui sculptor, va fi introdus pamânt adus de la mormântul din Paris, acolo unde se afla trupul neînsufletit al marelui nostru sculptor.

Acest simbol crestin, a fost realizat cu aportul unor fiilor satului, membrilor Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale A României, inscriptionarea numelor acestora facandu-se pe o placa de marmura asezata la baza troitei.

La slujba au participat oamenii personalitati din toata tara. Au fost prezenti si Brâncusi: Doamnele Maria Patrascu Brancusi, Luminita Brâncusi cu prietenii lor americani care au înteles cât de mult ne iubim noi, valorile, fii de tarani ramasi nemuritori, plecati de sub poalele luncii.
Sfintirea a fost facuta de catre Prea Sfintia Sa Protopopul Gorjului, împreuna cu Preotul Satului Hobita si al Comunei Pestisani si alti preoti din satele vecine.

Au luat cuvântul profesori universitari, reprezentantul Ministerului Culturii din Gorj, Venerabilul Loji Hobita.

Niciunde n-am simtit un sentiment de împlinire, bucurie ca am reunit poate împreuna, românii de pretutindeni sa-l aducem prin semnul Crucii, pe Brâncusi, aici la Hobita, acasa lânga cei dragi, parinti si frati, bunici si strabunici, pentru ca cimitirul odihneste aici tot neamul lui.

"Constantin Brâncusi, în mod crestineste, nu era marcat prin nimic. Am hotarât sa sfintim o troita din lemn, cu specific gorjenesc, si sa o punem în cimitir. La piciorul acestei troite va fi înmormântata, în mod simbolic, o sfera cu pamânt de la mormântul lui Brâncusi. Asa va fi îngropat alaturi de mama sa, în cimitirul din sat”, a adaugat- Lolescu Tanasie