Filocaliile


Filocalia este o culegere de scrieri ale Sfintilor Parinti care au scris in decursul veacurilor,mai exact intre sec.IV-XIV cele 12 volume,unice si de o foarte mare importanta pentru sufletele noastre. Cuvantul filocalie inseamna iubirea de Hristos.

Idee pe care se centreaza toate volumele este rugaciunea neincetata a inimii,apoi lupta impotriva patimilor care duce la curatirea si inoirea mintii. Filocalia este tratatul alpinistului,al celui ce a depasit exercitiile lunecusurilor facile si s-a angajat spre varfuri,inarmat cu expandrile,funii si pitoane.In schimb,celelalte carti duhovnicesti pot fi doar manualul schiorului.

Aici,dogmele bisericii au fost transformate metodic in valori practice,in puteri care sa ne transforme din zi in zi si sa ne izbaveasca de tot raul.Bazele filocaliei au fost puse pe malul Irisului de catre Sfantul Grigorie si Sfantul Vasile cel Mare.Asadar,filocalia se prezinta pe sine ca o colectie de carti duhovnicesti,o colectie de carti ascetico-mistice,mai ales ascetice,de carti ale nevointei pentru viata duhovniceasca si pentru inaintarea in ea.

Aceste scrieri,dau cititorului posibilitatea sa se orienteze in privinta metodei de curatire a sufletului,in privinta metodei de inaintare duhovniceasca pentru a ajunge la iluminare in intelesul de a cunoaste lucrurile lui Dumnezeu ca lucruri personale ale lui Dumnezeu,de a cunoaste natura ca un reflex al maretiei dumnezeiesti,ca un reflex al intelepciunii,al bunatatii,al puterii lui Dumnezeu.Aceasta inseamna in special iluminarea,contemplatia duhovniceasca,contemplatia naturii in duh si ne mai arata cum poate omul sa-si urmareasca si sa-si lucreze,din partea lui,desavarsirea.Prin urmare cineva care citeste oricare din scrierile cuprinse in filocalie invata ceva despre curatirea sufletului,despre luminarea sufletului si invata ceva despre desavarsire.

Asaftei Razvan Sorin, Costea Paul Corneliu, Dolha Emanuel Toma

Click AICI pentru a descarca toate 12 volume ale filocaliilor ! - Varianta 1

Click AICI pentru a descarca toate 12 volume ale filocaliilor ! - Varianta 2Copyright © 2002 - 2012 MLNaR | MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
All rights reserved.
Distribuirea şi, sau reproducerea totală sau parţială a informaţiilor şi materialelor este strict interzisă fără aprobarea scrisă a conducerii  MLNaR-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si se pedepseste conform legii.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool