Evenimente‎ > ‎

Muzeu masonic la Alba Iulia

postat 27 oct. 2014, 16:02 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 27 oct. 2014, 16:02 ]

Sâmbătă, 28 februarie, masonii din cadrul Marii Loje Naţionale a României au participat la ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul închinat lui Horea, Cloşca şI Crişan de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, precum şI la monumentul-candelă pe care ei l-au amenajat în memoria fratelui Horea. Au depus flori Marea Lojă Naţională a României (MLNR), Loja Horea, Cloşca şI Crişan Alba Iulia, Loja Brâncoveanu, Loja Atheneum, Loja Domnul Tudor din Bucureşti, Loja Ţara Bârsei Braşov, Loja Victoria 2007 Cluj-Napoca, Loja Basarab I Piteşti, Loja Sf. Ioan Constanţa, Loja Meşterul Manole Curtea de Argeş, Loja Petre Pantea Olt, Loja Banul Mihai Craiova, Loja Petrodava Piatra Neamţ, Loja Ţara Haţegului Hunedoara şi Loja Negru Vodă Făgăraş. Festivitatea a fost urmată de o conferinţă de presă susţinută la Restaurantul "Ulpia Traiana", unde gazdă ospitalieră a fost Mircea Chira, Pro Mare Maestru al MLNR. La întâlnirea cu jurnaliştii au participat Viorel Dănacu, Mare Maestru al MLNR, Ruslan Oprescu, Mare Cancelar şi Tudorel Niţulescu, Pro Mare Maestru. 
În cadrul discuţiilor, Viorel Dănacu a declarat că reprezentanţii lojelor menţionate au luat două decizii foarte importante. Prima dintre acestea se referă la înfiinţarea unui muzeu masonic la Alba Iulia, câştigând în acest sens competiţia cu alte oraşe ca Sibiu sau Braşov, deoarece masonii au considerat că Cetatea Marii Uniri este capitala spirituală a tuturor românilor. Marele Maestru a precizat că motivul înfiinţării acestui muzeu este faptul că francmasonii aşază mai presus de toate interesul naţional şI cunoaşterea. Muzeul ar putea funcţiona într-un spaţiu al Muzeului Naţional al Unirii sau într-una din catacombele şanţurilor Cetăţii, dar demersurile pentru găsirea unui sediu adecvat sunt în plină derulare, prin implicarea lui Mircea Chira. Colecţia de exponate a muzeului masonic va cuprinde documente şi obiecte ale masoneriei din toată ţara, îndeosebi din Transilvania, unde a existat o activitate francmasonică foarte puternică. Viorel Dănacu a spus că Muzeul Naţional din Cluj-Napoca, Muzeul Bruckenthal Sibiu şi-au anunţat deja disponibilitatea de a sprijini înfiinţarea acestui muzeu, având exponate cu însemne francmasonice. Chiar şi la subsolul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au fost descoperite câteva pietre cu simboluri masonice. De altfel, şi la Arhivele Naţionale există documente foarte bine conservate, unele scrise pe piele de căprioară sau sigilii din ceară care au aparţinut masonilor români. 
Pe de altă parte, masonii au decis înfiinţarea la Alba Iulia a unui centru naţional al Centrului Regional de Studii Francmasonice Bucureşti-Paris, care are ca scop studierea istoriei şI îndeosebi a francmasoneriei române. Viorel Dănacu susţine, de exemplu, că Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859 a fost o decizie pur masonică, atât Alexandru Ioan Cuza cât şi Napoleon al III-lea fiind masoni. Nici Unirea de la 1 Decembrie 1918 nu s-ar fi făcut fără contribuţia decisivă a masonilor, a spus Marele Maestru. 
În altă ordine de idei, Viorel Dănacu a declarat că MLNR va demara un program de iniţiere în ale masoneriei şi la sate, pentru a identifica valorile naţionale în toate păturile sociale, inclusiv în lumea satului, în acest sens urmând să repună bazele sfatului înţelepţilor. Acest proces va începe mai întâi în cele 8 regiuni de dezvoltare, iar apoi se va extinde la nivelul satelor. 
O altă iniţiativă vizează monumentul-candelă de la Alba Iulia, care în viitor va fi racordat la reţeaua de alimentare cu gaz metan, astfel încât flacăra să ardă continuu, ca la Monumentul Eroului Necunoscut.
Robert GHERGU