Evenimente‎ > ‎

Masonii români vor “să iasă din întuneric“

postat 27 oct. 2014, 16:30 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 27 oct. 2014, 16:31 ]

Membrii Marii Loje Naţionale a Românei au discuta cu cei de la Iaşi mai multe aspecte pe tema ”Actualităţi în Masoneria Românească”.
La eveniment au participat dr. Viorel Danacu, mare maestru al Marii Loje Naţionale a României - Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, dar şi preşedintele  Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucureşti, precum şi Demostene Olariu, mare maestru regional al masonilor.

”Întâlnirea de astăzi are scopul de a aduce în actualitate masoneria românească. După 45 de ani, a venit vremea ca masoneria să iasă din întuneric. Aşa cum în România există mai multe etnii, de unde deduce că se poate trăi în pace, cred că şi Masoneria trebuie să ajungă la o pace masonică universală. Lojile de Ritualisică Comparată şi Cercetare Masonică constituie dovada maturităţii gândirii masonice prin adâncirea izvoarelor şi convergenţa lor într-o entitate doctrinară constituţional filozofic masonică. Toţi trebuie să înfăptuim o masonierie pentru România, pentru români şi pe înţelesul românilor ”, a declarat dr. Viorel Danacu, mare maestru.

Cei prezenţi au putut afla că orice iniţiat în masonerie va depune jurământul cu mâna pe Cartea Legii Sacre deschisă, pe Echer şi pe Compas. Cele trei simboluri reprezintă de altfel Cele trei Mari Lumini ale Masoneriei Universale.

”Să crezi în marele arhitect, să ai deschisă sfânta Biblie la evanghelia lui Ioan, în timpul ritualului să nu faci politică şi să nu faci religie, să nu admiţi femeia la iniţiere sunt cele cinci reguli pentru a putea fi iniţiat al masoneriei”, a precizat Danacu.

Demostene Olariu, marele maestru regional al masonilor a menţionat:”Sperăm să creăm o loja şi la Iaşi, deşi crearea lojelor deranjează pe unii, dar cu siguranţă bucură pe alţii”.

Irina MATASĂ

Sursa: http://flacaraiasului.info/local/masonii-romani-vor-sa-iasa-din-intuneric/la 19 nov. 2012, 11:14 ]