Evenimente‎ > ‎

Eveniment Cultural

postat 27 oct. 2014, 17:03 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 5 nov. 2014, 14:35 ]

Bucuresti 04 Iunie 2013

https://409202ce-a-bbdf5f1d-s-sites.googlegroups.com/a/rlathenaeum.com/r-l-athenaeum/comunicate-de-presa/evenimente/aparitii-in-presa/evenimentcultural/targ%20carte%20masonica.jpg?attachauth=ANoY7cr_nzhmf06NXc_2qg4-Gzg_vwfVbi4Lg7-1WsOVgSzDLzmwkT9FS9W6oWpWPN4kuDm6BjwkKG2yWZRWQvlmABNcXPELCRV2m-y4jyWib2ETQc1YIIEK2aJmQac9sBSUK3a5_pGW4tSr312ZyMobVY62iO2wbpUGt0V4LArvyjBNkZQf3sb-XhkvZqDaCFUx7QLf1uKZ807JXKd1lPeV3kvXzpwiapQ3Ao_yOAbVj2TooSOrCSTh7MbYbkXMZ8vRZMX0a7nAX-8x_y_qQHwAnAbEZ_3psoStrk4eQnG2KqtMzcSoYYabxDnqoqeJF0zu1R6-0YwYaK_GMb6rUsVCs6vDUt6Y8w%3D%3D&attredirects=0In ziua de Sambata 01 iunie 2013 , am fost la Targul de Carte , din Bucuresti de la Romexpo .

Sambata , am fost invitat la lansarea cartii intitulata : TEMPLIERII SI ROZI+CRUCIENI de Robert Ambelain , tradusa in limba romana de Vlad Sauciuc , Mare Maestru al Marii Loji Nationale Mixte din Romania , Editura Nestor , condusa de Fr. Horia nestorescu Balcesti , istoric al masoneriei romane , Suveran Mare Comandor din trecut  .
Am fost insotit de un frate , caruia i-am spus : “ mergi cu mine ca sa vezi si sa spui fratilor ce ai vazut si auzit “ , pentru ca daca nu-l luam nu credea nimeni ce va spun si anume :  lume multa ca la targuri in general , ploaie , fum de gratare , iar inauntru un zgomot asurzitor de multimea de lansari de carti concomitente ,  la majoritatea standurilor , mi-am adus atunci aminte de balciul de la Caracal , unde sunt tarabe si fiecare striga si facea reclama marfii , ca sa o vanda .
Ajungem intr-un final la standul cu pricina , unde credeam ca o sa vad o mare de frati in primul rand si apoi si de trecatori , cand colo de unde , erau cativa  care vreo 3-4 i-am cunoscut , adica erau frati , iar restul cred ca erau trecatori , adica neinitiati .
Spun acest lucru , pentru ca acest moment a insemnat pentru mine un barometru al interesului omului initiat , mason , sau neinitiat , fata de masonerie sau societatile initiatice in general .
Am sa ma refer numai la frati , pentru ca dupa initiere , toti au obiceiul sa ceara carti , reviste , sa invete masonerie , oare sa fie asa ? , pentru ca la o lansare de carte masonica , unde sunt convins ca au fost facute sute si sute de invitatii , nu au venit cei mult interesati odinioara . Ce sa intelegem din asta , ca ei stiu suficient de multe despre invataturile masonice , sau au alte interese , va las pe voi sa raspundeti acestor intrebari , sau poate ca cartile masonice sa nu fie dintre cele care sa mai trezeasca interes fratilor , ? sa fie de proasta calitate stiintifica , initiatica , ezoterica , etc..? Eu zic mereu , chiar daca ma contesta uni  : Multi au intrat in masonerie , dar masoneria nu a intrat in iei , sau nu s-a lipit masoneria de iei ca apa de gasca .
Profit de aceste momente extrem de importante si interesante totodata , pentru a va spune ca am umblat in multe tari , am vizitat multe Temple Masonice  Biblioteci Masonice , Arhive Masonice , unele le-am si recuperat , Librarii Masonice , Magazine Masonice etc . , am vazut foarte multe carti masonice si care apartineau altor ordine initiatice s.m.d. , religioase , etc. scrise de autori care in cea mai mare parte erau initiati , care abordau  subiecte diferite , exprimate prin puterea mintii lor de a percepe viata initiatica , trairile lor , sugestiile lor , pildele lor , intamplarilor lor in viata de loja , actiunilor lor desfasurate pe santierul masonic etc .
Eu cred ca si aici , la noi in tara , trebuie mai intai aduse la lumina datele istorice privind activitatile fratilor din lojile noastre romanesti , eu spun mereu  “sa facem astazi o masonerie romaneasca , pentru romani si pe intelesul romanilor “ , pentru ca noi am avut un teren fertil extraordinar din punct de vedere initiatic , cu personalitati , francmasoni ca Balcescu , Titulescu , Sadoveanu  etc , care au adus o contributie fantastica la modernizarea Romaniei Mari , aceste lucruri trebuie facute cunoscute generatiilor de azi .
Atunci cand se depun coroane de flori la Ziua Eroilor Sanitari , la mormantul lui Carol Davila , unde ca politist ( Colonel Doctor ) am mers ani de-a randul , mereu am zis : hai dragi colegi sa facem cunoscut ca Generalul Carol Davila , a fost si mason , un mare initiat , sa stie lumea de azi , dar inca frica persista si lumea se teme , nu stiu de cine .
La 1 decembrie la Alba Iulia , sa spunem oamenilor ca cei care au facut Marea Unire , erau aproape toti masoni , mari initiati , eu am facut cu fratii din Respectabila Loja Horia Closca si Crisan din Alba  Iulia  si cu mana unei artiste extraordinare , un Monument Candela , reprezentand doua maini gigantice din bronz care sustin un recipient in forma de cord , de inima , de unde sa arda o flacara vie in amintirea celui care a fost si taran , dar si initiat intr-o Loja la Viena , eroul si deopotriva martir , Horea , pe care am asezato pe locul unde copii au ridicat cu mainile lor un Monument , in Dealul Furicii , din Alba Iulia , unde impreuna cu fr. Mircea Ioan Chira , am aprins flacara vesnica acum 11 ani si unde mergem in fiecare an la 28 februarie , Ziua supliciului lui Horea Closca si Crisan , cu fratii din toate lojile noastre din toata tara , sa depunem coroane de flori si sa pastram un moment de reculegere , alaturi de noi acum venind foarte multe organizatii locale , reprezentantii Primariei , Prefecturii , Partidelor , Armata , Scoala , Biserica s.m.d. , din Alba Iulia .
Revin la cartea prietenilor si fratilor , Vlad Sauciuc si Horia Nestorescu Balcesti , pe care ii felicit , ii sustin si ii apreciez , pentru credinta pe care o au intr-o  viata initiatica , sperand la o lume mai buna si mai pasnica , Lumina fiind pentru multi lampadoforul drumului ales spre desavarsire , practicand o viata virtoasa , iubindu-L pe Dumnezeu si pe semenii nostrii .
Sper ca in viitor , noi fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , sa reusim sa aducem un plus de Lumina , cat mai curand , cu rezultatele cercetarilor si studiilor , arhivelor masonice pe care le-am recuperat atat din tara cat si de peste hotare , scotand la lumina , multe adevaruri , actiuni ale masonilor , cum lucrau in loja , ce faceau apoi pentru societate , ce preocupari aveau , care erau relatiile cu marile puteri masonice internationale , ce sustinere aveau , pentru ca Romaniei sa ii fie bine , ce actiuni caritabile faceau , cum a fost oprimata masoneria de fosta securitate din perioada comunista , s.m.d. pentru ca generatiile de azi sa poata sa-si faca o imagine de asamblu , despre ce a fost masoneria candva , prestigiul pe care l-a avut , rolul ei in Romania si in lume , sa poata sa faca o diferenta fata de ceea ce este acum in masoneria romana in ansamblu , eu mereu spun cu oarecare blandete , ca de 20 de ani , masoni calaresc un cal de lemn , fara directie , sens si efect , astfel ca sa incepem sa gandim la solutii noi pentru a regenera masoneria romaneasca , pentru a-si capata in viitor ,  locul legitim in lume .
Viorel Danacu 33
Suveran Mare Comandor ,
Mare Maestru MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Presedinte ,Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti