Evenimente‎ > ‎

Deschidere Anul Masonic 2012-1013 , Pestisani 2012 septembrie 29 ,

postat 27 oct. 2014, 16:40 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 27 oct. 2014, 16:40 ]

Anunt Eveniment masonic ,
Deschidere Aul Masonic 2012-1013 ,
Pestisani 2012 septembrie 29 ,

Vineri , Sambata si Duminica , respectiv , 28 , 29 si 30 septembrie 2012 , fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , au fost prezenti la Pestisani  , Hobita  si  Tismana , Judetul Gorj .
Vineri seara a avut loc o tinuta masonica de initieri masonice , la care au participat frati din toata tara , urmata de o Agapa Fraterna . Cu acest prilej au participat si fratii din Respectabila Loja “ Hobita “, din Localitatea Hobita , Judetul Gorj , impreuna cu Venerabilul lor, Il.Fr. Lolescu Tanasie , cel care in urma cu ani , a fost declarat Mare Maestru Ad Vitam , de insusi Marele Maestru in exercitiu Il.Fr. Viorel Danacu , cunoscand astfel  noii  frati din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , au povestit cum Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a venit acum 10 si a consacrat R. L.” Hobita” , a instalat Maestrul Venerabil si Demnitarii Lojei  si multe altele ca intr-o familie cu multa bucurie si in totala armonie si veselie .
Sambata  , dimineata , a avut loc deschiderea noului an masonic 2012-2013 al MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , de catre Marele Maestru in exercitiu , Il. Fr. Viorel Danacu , in prezenta tuturor Maestrilor , Companionilor si Ucenicilor de pe intreg cuprinsul tarii .
Cu aceasta ocazie a avut loc si o tinuta de Mare Consiliu unde au fost aprobate constituirea de noi triunghiuri si loji ,  noi amendamente la Constitutia si Regulamentul Masonic , Programul de dezvoltare al Marelui Maestru si al Marilor Maestri Regionali , responsabilii cu administrarea saidurilor masonice ale Marii Loji si ale Lojilor , conducerea Revistei “ Cuvant Masonic “ si a noului numar al revistei care va apare in luna octombrie 2012 si consacrarea celei de-a doua Loja de Perfectie 14-18 , cu numele “ Costache Negri “ la Orientul Bucuresti .
In a doua parte a tinutei de Mare Consiliu , au fost primiti cu onoruri masonice , prin baterie de coicane  delegatia R.L. Hobita , ocazie cand Marele Maestru Il.Fr. Viorel Danacu , i-a acordat Brevetul cu nr. 7 , Ordinul Masonic “ COLOANELE FRATERNITATII “ , Il. Fr. Lolescu Tanasie , Maestrul Venerabil al R.L. “Hobita” de la Orientul Hobita , Targu Jiu , in semn de apreciere deplina si admiratie pentru toti fratii din Loja , cu ocazia implinirii a 10 ani de la consacrarea Lojei , din 2002 august .

Il. Fr. Lolescu Tanase , Maestrul Venerabil al R.L.” Hobita “de la Orientul Hobita , a mai primit o Oala din lut ars pictata cu simboluri masonice si o lingura de lemn avand sculptate simboluri masonice  din partea fratilor din Atelierul de Arta si Creatie Masonica “ Bacovia” , a MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , Orientul Bacau si o Medalie si o Cana cu simboluri masonice din partea Venerabilului R.L.” Fiii Gorjului-Viorel Danacu “ .
Il. Fr. Lolescu Tanase , Maestrul Venerabil al R.L.” Hobita” de la Orientul Hobita , a adresat fratilor , istorici si cercetatori ai masoneriei din cadrul  MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , o alocutiune , ocazie cand a depanat din amintirile de la infintarea R.L. “Hobita “, acum 10 ani , aducand multumiri Marelui Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , pentru grija permanenta pe care a avut-o , la dezvoltarea masoneriei satesti , fiind cel care a consacrat prima loja masonica din tara si din lume , la Hobita si cel care in 2008 , la Tismana a lansat Programul Masonic National Satesc , inmanandu-I acestuia o carte : “Poetul Ion Gheorghe Anglitoiu “ scrisa de Ion Mocioiu .
Apoi , Il. Fr. Lolescu Tanase , impreuna cu Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , insotiti de toti fratii au mers in localitatea Hobita , satul unde s-a nascut , titanul sculpturii universale , Constantin Brancusi , pentru a vizita Casa Memoriala a sculptorului , unde au fost intampinati de Directoarea Casei , care le-a facut o prezentare despre viata lui Constantin Brancusi .
Apoi fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , impreuna cu Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu ,  au depus corone de flori la Monumentul Eroilor Hobiteni , din curtea Sfintei Biserici , a satului Hobita , si la Troita din cimitirul satului  Hobita , ridicata in memoria lui Constantin Brancusi , ca semn crestin , ambele obiective istorice fiind ridicate cu ani in urma de fratii din R.L. Hobita si de Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu .
Au vizitat si alte locuri cum ar fi , Obeliscul ridicat in memoria lui Nicu Filip , Primul Mare Maestru dupa 1989 al Masoneriei romane si cel care la Brasov , in 13-14 aprilie 2002 l-a instalat pe Viorel Danacu , Primul Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI si al Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice .
A urmat Agapa Fraterna , unde au fost invitati toti fratii , inclusiv fratii din R.L. “Constantin Brancusi” , Oriental Targu jiu , de la Marea Loja Nationala Romana 1880 , condusa de marele Maestru Constantin Bartolomeu Savoiu .
In a doua parte a zilei au avut loc Ceremonia de aprindere a luminilor R.L.” Fiii Gorjului-Viorel Danacu “, Orientul Targu Jiu si R.L.” Bacovia” , de la Orientul Bacau , in prezenta tuturor fratilor din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si a fratilor vizitatori , ocazie cand Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a consacrat , investit si oferit Patentele de functionare ale celor doua loji , Maestrilor Venerabili , ai acestora .
Au fost rostite alocutiuni de bucurie si felicitare pentru fratii din noile loji masonice , precum si din Marile Loji Masonice prietene , respectiv Marea Loja Nationala Romana 1880 si Marele Orient al Romaniei .
Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a propus fratilor din R. L.” Fiii Gorjului-Viorel Danacu” , Orientul Targu Jiu , ai celor din R.L. “Hobita” , Orientul Hobita si celor din R.L. “Constantin Brancusi” , Orientul Targu Jiu , urmatoarele doua proiecte si anume :
Zavoiul satului Hobita , LOCUL UNDE MARELE SCULPTOR Constantin Brancusi a cioplit primele nuiele de alun si arin  , sa fie declarat Patrimoniu cultural al Romaniei si UNESCO ;
Incepand din acest an sa fie facute “ Zilele Hobitene “ unde sa vina ca la 1 decembrie de Ziua Nationala , la Alba Iulia , taranii din regiune , cu produsele traditionale romanesti , la vanzare si expozitie .
Apoi toti fratii au mers la Manastirea de la Tismana , unde s-au recules si rugat lui Dumnezeu .
Seara toti fratii s-au bucurat impreuna cu sotiile si copii lor , ca in familie la Agapa fraterna , ocazie cand Preotul satului , a binecuvantat masa si Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a rostit Mesajul de Echinoctiu de Toamana .
A doua zi , Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , insotiti de frati , au mers la Sfanta Biserica din localitate , la slujba de Duminica .


Mihnea Octavian
Mare Secretar ,
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice