Editoriale‎ > ‎

Cateva cuvinte...94 de ani de la Marea Unire

postat 27 oct. 2014, 15:27 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 27 oct. 2014, 15:27 ]

     Francmasoneria romana, iesita la lumina dupa cei 45 de ani, absenta unei lucrari masonice propriu zise, din 1989 cand totalitarismul a fost indepartat din tara noastra.

    Trebuie stiut ca in aceasta prioada, cand a fost in adormire, interzisa, o mare parte a arhivelor masonice a fost arsa, dar au mai scapat foarte multe documente ce au fost pastrate, conservate extraordinar de bine, in depozitele Arhivelor Nationale ale Romaniei, in toate filialele judetelor, precum si in toate bibliotecile si muzeele din Bucuresti si din tara.

    rebuie stiut ca fratii masoni romani, au fost, multi dintre ei arestati, familiile distruse, arhivele confiscate, altii au plecat pste hitare, dintre care unii la Paris, altii in Israel, unde exista o loja care de 52 de ani oficiaza in limba romana, si foarte putini dispersati in alte tari.

    Fratii masoni romani in exil la Paris, au fost primiti in Lojile "La Chaine d'Union" si "La Roumanie unie", din cadrul Grand Lodge de France, asa cum rezulta din documentele masonice primite din ahiva de la Paris, iata in cele ce urmeaza traducerea in limba romana a doua documente doveditoare:


                VINTILA PETALA
        ANCIENT MINISTRE DE ROUMANIE
        Adresse provisoire
        por la corrspondence :
        C/O Supreme conseil de FRANCE
                        &, Rue Puteaux, 8
                           PARIS ( 17 e )
                                U.:.T.:.O.:.S.:.A.:.G.:.A.:.L.:
                                _________
                                        ORDO     AB     CHAO
                                                                    _____
    
            " SUPREME CONSEIL DU 33-eme ET DERNIER
                  DEGRE DU RITE ECOSSAIS ANCIENT ET
                         ACCEPTE POU   LA   ROUMANIE

                                                                    Vall .:

    Paris, Ianuarie, 1952

        Ca urmare a prezentaii pe care noi am facut-o mambrilor Coniliului Ordinului, ne permitem sa va adresam aceasta scrisoare, care este un rezumat al Francmoneriei romanesti in exil.
        Asa cum stiti, Francmasoneria Romana a fost reconstituita in cadrul Masoneriei scotiene, internationale, prin Constituirea Supremului Consiliu si al Marii Loji a Romaniei, in 1923. Aceste toate date, lojile romanesti, care in ultimii 75 de ani s-au grupat in Obediente scotiene sau simbolice, se reunesc pentru a crea impreuna Marea Loja Nationala a Romaniei. Aceste autoritati masonice nationale au fost recunoscute pe plan international, de ce mai mare parte, prin puterile masonice scotiene regulare.
        Ordinul Masonic roman, are un avant meritoriu, mare, si o activitate intensa, reintegrand cele mai bune valori intelectuale si spirituale ale tarii.
        Dupa instalarea regimului bolsevic asupra Romaniei, care a instalat un regim comunist, a insemnat exodul, in aceste conditii extreme, dificile, pe care voi le cunoasteti, asupra francmasoneriei romanesti. Acei dintre fratii nostrii de toate gradele care au putut sa regrupeze libertatea departe de cortina de fier, sunt veniti in Occident, si in special in Franta, unde se reunesc sub autoritatea Marelui Comandor PANGAL, si ai altor membrii ai Consiliulu Suprem, care s-au intors in Romania sau care au fugit din tara dupa razboi.
        Dintr-o intaplare extrem de favorabila, ei au gasit primirea (imbratisarea) fratilor (fraterna) si amicala din partea Supremului Consiliu si al Marii Loji a Frantei, si ei au putut sa reconstituie Surem Consiliu al lor, a Romaniei, creind si doua Loji romanesti, "La Chaine d'Union" si "La Roumanie unie" (Lanutl Unirii si Romania Unita), continuand astfel traditia nationala conform cu Constitutia Masonica a Ordinului Roman.
        Actualmente noi ne gasim in situatia de a da o forma regulara (uniforma, ordonata), pentru protectia si refugiul (azilul) pe care Marea Loja a Frantei, ne-o da noua, cerand de altfel membrilor Consiliului Federal din Marea Loja a Frantei.
        Noi suntem din plin constienti de dificultatile si de sarcina noastra de a face educatie, intr-o generatie in care i care este pastrata flacara eternelor principii masonice: Libertate, Egalitate, Fraternitate, pe taram romanesc, si care treuie sa contribuie, intr-o zi, la integrarea unei Europe pacificata si unita.
        Departe de tragedia prezentului, noi ne fortam sa indeplinim sarcina viitorului, sa aducem o contributie vioaie si activa a idealuriloe umane tacute si fraterne, ale Masoneriei Universale, sub semnul caruia trebuie sa se realizeze cooperarea si munca tuturor oamenilor cu buneintentii (moravuri). Prin acest fel reprezentarea unei traditii ii de un secol, care a facut din Franta locul unde sunt organizate primele loji, care au jucat un rol decisiv dupa 1846, in lupta pentru libertate si unificare a natiunii romane, noi va rugam sa ne acordati pe plan Masonic, acelasi tratament pe care lumea occidentala, si mai ales Franta, acorda refugiatilor politici ai altor aparatori ai idealurilor de libertate umana.
        Tot ceea ce am zis, noi va cerem sa ne acordati ospitalitatea Lojilor Romanesti, in recunoasterea personalitatii lor si autonomiei lor, la fel cum lumea Occidentala a facut-o pentru Masoneria Spaniola. S-a convenit dupa cazul lojilor, ca si Marea Loja Nationala a Romaniei, sa urmeze munca masonica, dupa directia spirituala a Marii Loji a Frantei.
        In acest fel, pentru a nu aparea contraziceri teritoriale de niciun fel, noi propunem:
        1. Ca toti cei nou veniti din Romania, si toti candidatii pentru initiere, trebuie afisati si comunicati Marelui Secretariat al Marii Loji a Frantei.
        2. Toate listele cu membrii existenti treuie counicate fara intarziere Marii Loji a frantei.
        3. Lojie Romanesti sa isi suporte obligatiile financiare ca si lojile apartinatoare Marii Loji a Frantei.
        4. Daca marea Loja indicata noua, dupa informatiile membrilor, este indezirabila, vom urmari indicatiile autoritatilor competente din Marea Loja a Frantei.
       In aceste conditii, in aceasta ambianta propice si favorabila a Marii Loji a Frantei, noi suntem iguri ca munca noastra va fi utila si ca noi vom fi in masura sa aducem o contributie, modesta astazi, dar  care va fi foarte importanta maine, la reconstructia unei lumi libere, inspirata prin principiile eterne ale Masoneriei Universale.
        Moi speram, ca ospitalitatea pe care Marea Loja a Frantei ne-a acordat-o, va fi un gaj, de mai multa prietenie traditionala, care reuneste cele doua tari ale noastre, la fel ca si cele doua Obedinte ale noastre.
        Primiti cu gratie tripla Arcolada Fraterna a Marelui Maestru, cu profunda noastra expreseie de gratitudine, dandu-va siguranta sentimentelor noastre fraterne."


        "Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, in exisl, il roaga pe Marele Suveran al Marii Loji a Frantei, cu bune intentii, si sentimente fraterne, sa examineze prezenta.
        Asa cum voi aveti cunoastere de rugamintile noastre T.: Il.: si T.: P.: Mare Suveran Mare Comandor Jean PANGAL, in recunoasterea Supremului Conisiliu al Romaniei in exil, si si in favoarea cererii fratilor, autorizatia ca cele doua ateliere Simbolice, reconstituite la Paris sub patenta Supremului Conisliu Roman,sa continue activitatea lor in Tepmlele Marii Loji a Frantei.
        Cele doua ateliere au muncit la fel si dupa ce T.: Il.: si T.: P.: Gr.: Souv.: au trcut la Or.: Et.:
         Intr-un spirit de mare bunavointa si prietenie, ce intotdeauna a legat cele doua masonerii, cea Franceza si cea Romana, aceste munci au continuat pana astazi, si Masoneria Romana in exil care a venit exprimand prin vocea Marelui Maestru, sentimente de recunostinta.
        Pentru regularizarea continuitatii existentei Masoneriei Romanesti, noi, avem rugamintea sa va propunem ceea ce urmeaza:
               - va rugam ca Marea Loja a Frantei, sa preia tutela celor doua ateliere Romanesti, si noi anexam doua liste continand numele tuturor membrilor prezenti la Paris (slista nr I) , si cei care apartin masoneriei romanesti, in exis, care nu se afla la Paris (lista nr. 2)
            - Marea Loja a Frantei rcunoaste existenta celor doua ateliere, Romania Unita si Lantul de Unire, si ele vor putea fi inscrise in registrul matricol general, caci datorita si catusi de putina vedere administrativa si disciplinara, cele doua ateliere sa isi poata continua actvitatea lor prin Marea Loja a rantei.
            - din punct de vedere disciplinar , sedintele sa fie controlate de membrii disciplinei masonice si profesori, ei fiind tratati exact asa ca si fratii francezi. In acest concer, noii membrii care nu pot fi recrtutati ca apartinand coloanei romane din exil, se vor supune tuturor incercarilor si formalitatilor prevazute de francmasoneria franceza, care tot timpul poate sa se opuna intrarii lor in masonerie, in cazul in care Marea Loja a Frantei nu recruteaza membrii din colonia romana din exil.
        Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, in exil, se vede obligat sa explice fratilor de ce el a proous aceasta metoda, tinand cont ca aceste doua ateliere, pot sa isi desfasoare lucrarile lor ca si ateliere romanesti.
        Noi avem datoria sa tinem drapelul Masoneriei Romane, interzis in tara noastra raga, si dau socooteala la intoarcerea noastra in Romania, ca Masoneira Romana nu a incetat sa existe, caci sacrificiile fratilor disparuti, exista inca in alte mari tari. Cei mai multi dintre frati sunt disparuti, alii se ascund de furia politiei, care ii cauta.
        Avem datoria de a mentine, printre fratii romani, ideea de Masonerie Romaneasca, care va disparea daca aceasta forma nu va fi acceptata de voi."

        Sege Mardane 33.:                                    V. Petala ~ 33.:
        D. Dragomirescu 33.:                                A. Melinte 33.:
        I. Soneriu 33.:                                              A. Metta 33.:


    La solicitarile fratilor romani, aflati in exil la Paris, adresate Marii Loji a Frantei, pentru a primi sprijin deplin, onsiliul Federal al Marelui Maestru acorda celor doua atelire integrarea, si elibereaza Patentele de functionare a lojilor "La Chaine d'Union" si "La Roumanie unie".

    Dr. Viorel Danacu,
    Marele Maestru al 
    MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice