Eveniment Masonic,
Deschiderea Anului Masonic 2012-2013,
Pestisani 29 Septembrie 2012,
 
Vineri, Sambata si Duminica, respectiv 28, 29 si 30 Septembrie 2012, Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice au fost prezenti la Pestisani, Hobita si  Tismana, Judetul Gorj.
Vineri seara a avut loc o Tinuta Masonica de Initieri Masonice la care au participat Frati din toata tara, urmata de o Agapa Fraterna. Cu acest prilej au participat si Fratii din Respectabila Loja “Hobita", din Localitatea Hobita, Judetul Gorj, impreuna cu Venerabilul lor Maestru, Il:.Fr:. Lolescu Tanasie, cel care cu ani in urma a fost declarat Mare Maestru Ad Vitam, de insusi Marele Maestru in exercitiu Il:.Fr:. Viorel Danacu, cunoscand astfel  noii  Frati din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si povestind cum Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu a venit acum 10 si a consacrat R:.L:.”Hobita”, a instalat Maestrul Venerabil si Demnitarii Lojei si multe altele, asemeni unei familii, cu multa bucurie si in totala armonie si veselie.
Sambata dimineata a avut loc deschiderea Noului An Masonic 2012-2013 al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, de catre Marele Maestru in exercitiu, Il:.Fr:. Viorel Danacu, in prezenta tuturor Maestrilor, Companionilor si Ucenicilor de pe intreg cuprinsul tarii.
Cu aceasta ocazie a avut loc si o tinuta de Mare Consiliu unde au fost aprobate constituirea de noi Triunghiuri si Loji, noi amendamente la Constitutia si Regulamentul Masonic, Programul de Dezvoltare al Marelui Maestru si al Marilor Maestri Regionali, responsabilii cu administrarea siteurilor masonice ale Marii Loji si ale Lojilor, conducerea Revistei “Cuvant Masonic" si a noului numar al revistei care va apare in luna octombrie 2012 si consacrarea celei de-a doua Loja de Perfectie 14-18 , cu numele “Costache Negri“ la Orientul Bucuresti. 
In a doua parte a tinutei de Mare Consiliu au fost primiti cu onoruri masonice, prin baterie de coicane delegatia R:.L:. Hobita, ocazie cand Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu i-a acordat Brevetul cu nr. 7 , Ordinul Masonic “COLOANELE FRATERNITATII“ Ilustrului Frate Lolescu Tanasie, Maestrul Venerabil al R:.L:. “Hobita” de la Orientul Hobita, Targu Jiu, in semn de apreciere deplina si admiratie pentru toti Fratii din Loja, cu ocazia implinirii a 10 ani de la consacrarea Lojei, din August 2002.
Il:.Fr:. Lolescu Tanase, Maestrul Venerabil al R:.L:. "Hobita“ de la Orientul Hobita a mai primit de asemenea o oala din lut ars pictata cu simboluri Masonice si o lingura de lemn avand sculptate simboluri Masonice din partea Fratilor din Atelierul de Arta si Creatie Masonica “Bacovia”, a MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, Orientul Bacau si o Medalie si o Cana cu simboluri Masonice din partea Venerabilului R:.L:. ”Fiii Gorjului-Viorel Danacu“.
Il:.Fr:. Lolescu Tanase, Maestrul Venerabil al R:L.: ”Hobita” de la Orientul Hobita, a adresat Fratilor, istorici si cercetatori ai Masoneriei din cadrul  MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparat si Cercetari Masonice, o alocutiune, ocazie cand a depanat din amintirile de la infintarea R:L:. “Hobita “, acum 10 ani, aducand multumiri Marelui Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu, pentru grija permanenta pe care a avut-o la dezvoltarea masoneriei satesti, fiind cel care a consacrat prima Loja Masonica din tara si din lume, la Hobita si cel care in 2008, la Tismana a lansat Programul Masonic National Satesc.
Apoi, Il:.Fr:. Lolescu Tanase, impreuna cu Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu si insotiti de toti Fratii au mers in localitatea Hobita, satul unde s-a nascut titanul sculpturii universale, Constantin Brancusi, pentru a vizita Casa Memoriala a sculptorului, unde au fost intampinati de Directoarea Casei, care le-a facut o prezentare despre viata lui Constantin Brancusi.
Apoi fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, impreuna cu Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu au depus corone de flori la Monumentul Eroilor Hobiteni, din curtea Sfintei Biserici a satului Hobita, si la Troita din cimitirul satului Hobita, ridicata in memoria lui Constantin Brancusi ca semn crestin, ambele obiective istorice fiind ridicate cu ani in urma de Fratii din R:.L:. Hobita si de Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu.
Fratii au vizitat si alte locuri, precum Obeliscul ridicat in memoria lui Nicu Filip, Primul Mare Maestru dupa 1989 al Masoneriei romane si cel care la Brasov, in 13-14 aprilie 2002 l-a instalat pe Viorel Danacu, Primul Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI si al Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
A urmat Agapa Fraterna unde au fost invitati toti Fratii, inclusiv Fratii din R:.L:. “Constantin Brancusi”, Oriental Targu jiu, din cadrul Marii Loji Nationale Romane 1880, condusa de Marele Maestru, ill:.Fr:. Constantin Bartolomeu Savoiu.
In a doua parte a zilei au avut loc Ceremonia de aprindere a luminilor R:.L:. ”Fiii Gorjului-Viorel Danacu“, Orientul Targu Jiu si R:.L:. "Bacovia”, de la Orientul Bacau, in prezenta tuturor Fratilor din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si a Fratilor vizitatori, ocazie cand Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu a consacrat,  investit si oferit Patentele de functionare ale celor doua Loji.
Au fost rostite alocutiuni de bucurie si felicitare pentru Fratii din noile Loji Masonice, precum si din Marile Loji Masonice prietene, respectiv Marea Loja Nationala Romana 1880 si Marele Orient al Romaniei. 
Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu a propus fratilor din R:. L:. "Fiii Gorjului-Viorel Danacu”, Orientul Targu Jiu, celor din R:.L:. “Hobita”, Orientul Hobita si celor din R:.L:. “Constantin Brancusi”, Orientul Targu Jiu urmatoarele doua proiecte si anume:
1) Zavoiul satului Hobita, LOCUL UNDE MARELE SCULPTOR Constantin Brancusi a cioplit primele nuiele de alun si arin, sa fie declarat Patrimoniu cultural al Romaniei si UNESCO;
2) Incepand din acest an sa fie facute “Zilele Hobitene“, unde sa vina ca la 1 decembrie de Ziua Nationala, la Alba Iulia, taranii din regiune,  cu produsele traditionale romanesti, la vanzare si expozitie. 
Apoi toti Fratii au mers la Manastirea de la Tismana, unde s-au recules si rugat lui Dumnezeu. 
Seara toti Fratii s-au bucurat impreuna cu sotiile si copii lor, ca in familie la Agapa fraterna, ocazie cand Preotul satului a binecuvantat masa si Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu a rostit Mesajul de Echinoctiu de Toamana.
A doua zi, Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel Danacu, insotiti de alti Frati au mers la Sfanta Biserica din localitate, la slujba de Duminica .

Mihnea-Octavian Manolache
Mare Secretar,
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEIE-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice