Francmasoneria de Rit Scotian Antic si Acceptat

LIBERTATE – EGHALITATE - FRATERNITATE

 

Mesajul Marelui Maestru Viorel Danacu

cu ocazia  Echinoctiului de Toamna

 

                                                                         Targu Jiu, 19 Septembrie 2012

 

 

         Echinoctiul de toamna reprezinta fenomenul astrologic când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, el intrând în semnul zodiacal Balanţa, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Pentru Francmasoni acesta reprezinta insa momentul de echilibru, de introspectie, atunci cand dorinta de Munca conjuga cu dragostea Fraterna, sporind Lucrarea Masonica, aceea de a Reconstrui Templul Ideal al Umanitatii.

         Sarbatoarea Echinoctiului de toamna surprinde relaţia om-Natură în contextul trecerii de la vară la toamnă. Pe lângă aspectul trecerii de la căldura arzătoare a Soarelui verii la temperaturile mai blânde şi frunzele ruginii ale toamnei, se prefigurează şi bucuria noii recolte. Aceasta sarbatoare stă sub semnul bucuriei şi al belşugului.

         Se poate spune ca intelegerea semnificatiei religioase a sarbatorilor solstitiale si echinoctiale necesita o cunoastere prealabila a Mitologiei Odiniste.

Mitologia Odinista este constituita din 5 parti, ce se încadreaza în evolutia anotimpurilor de-a lungul anului:

- Creatia (Primavara)

- timpul dinaintea mortii lui Balder (Vara)

- moartea lui Balder (sfarsitul verii)

- timpul imediat dupa moartea lui Balder (Toamna)

- Ragnarok, declinul si caderea urmate de regenerarea lumii (Iarna si Primavara)

         Cand Zeii Odin, Hoener si Loder treceau pe malul marii, nu existau inca oameni pe pamant. Zeii au vazut doi pomi, din care au creat prima pereche de oameni. Odin le-a daruit viata si spirit, Hoener ratiunea si posibilitatea de a se misca, iar Loder sange, auz si o frumusete nemaipomenita. Pe barbat l-au numit Ask, iar pe femeie Embla. Acestia sunt strabunii Indo-Europenilor.

         Balder este zeul Verii, fiul lui Odin, preferatul întregii Naturi. Balder este cel mai intelept si mai expresiv dintre zei. Locuieste intr-un loc in care nimic impur nu poate patrunde. Legenda lui Balder, foarte cunoscuta in tarile nordice, isi gaseste explicatia in trecerea anotimpurilor, in schimbarea de la lumina la intuneric; el reprezinta lumina puternica si pura a verii, iar moartea sa este victoria nepermanenta a intunericului, a iernii asupra toamnei, a mortii asupra vietii.

         Cand Balder este mort, toata natura il plange.

         Moartea sa prevesteste dezastrul Ragnarokului, desavarsirea lumii, urmand reintoarcea la stadiul primordial.

         Rognarok, Amurgul Zeilor, este reprezentarea mitologica a luptei intre puterile binelui si cele ale raului. Aceasta idee ne este deja sugerata in Creatie, in care ne este spus ca Zeii au fost creati de catre Uriasi. In timpul Ragnarokului, Uriasii si Zeii vor muri. Dar din aceasta catastrofa va renaste lumea si Zeii.

         Aceasta drama o traim in fiecare an, cand toamna prevesteste perioada de declin si imbatranire a Naturii, iar odata cu sosirea primaverii asistam la magia renasterii acesteia.

 

 

Am zis!

 

Viorel Danacu 33

Mare Maestru

Al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice