Noutati‎ > ‎Evenimente‎ > ‎Fără titlu‎ > ‎

Marturii ale Maestrului Venerabil al R. L. Hobita. Fr. Lolescu Tanasie

postat 2 oct. 2012, 15:44 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 2 oct. 2012, 15:44 ]
Marturii ale Maestrului Venerabil al R. L. Hobita ,
 din satul Hobita , judetul Targu Jiu ,
Il. Fr. Lolescu Tanasie ,Asa am inceput si continuam ,
Era in primavara anului 2002 in biserica satului Hobita slujba religioasa,  cand pe usa deschisa au intrat patru barbati care pareau a fi straini locului.
Se parea ca erau interesati de satul Hobilta, de locurile natale a celui ce a fost, este si va fi om al satului, al tarii si al lumii, marele sculptor, Constantin Brancusi.
M-am oferit a fi ghid socotind ca ne fiind ai locului trebuiau sa cunoasca asezarea, cu istoricul ei, eu fiind fiu al satului si oarecum mandru de asezarea, de traditiile unde eu m-am nascut.
Cei vazuti fiind foarte comunicativi, am devenit apropiati si impreuna am vizitat biserica, casa memoriala Constantin Brancusi, cimitirul satului povestind celor cunoscuti despre satul Hobita. Cu aceasta ocazie am cunoscut pe Viorel Danacu , Marele Maestru  Marii Loje Nationale a Romaniei si pe Nicu Filip , Primul Mare Maestru dupa 1989 . Au avut loc dupa aceea alte cateva intalniri, cu aceasta ocazie ei informandu-ma despre tainele masoneriei (eu mai cunosteam cate ceva dar nu eram suficient de informat).
Legaturile continuand cu  Il Fr. Viorel Danacu, Marele Maestru, si fiind permanent informat despre tainele francmasoneriei, am apreciat ca se poate constitui in satul Hobita o loja masonica taraneasca, pornind de la premiza ca satul ramane, a fost si este talpa tarii, aceasta a dat si da carturari de seama pentru natie, punand in valoare marea bogatie lasata de Dumnezeu - Parintele -.
El “taran” care este o forta, muncitor, sociabil, cu bun simt producator de bunuri pentru el si societate nu trebuia uitat, marginalizat, ci trebuia asezat acolo unde merita.
Constienti de importanta satului, a taranului, de menirea pe care a avut o de-a lungul existentei sale acum si in viata unui grup de oameni ai satului, in frunte cu invatatorul satului, ingineri agronimi, tarani muncitori ai pamantului, crescatori de animale, oameni cinstiti cu familii consolidate cu frica de Dumnezeu, cu respect fata de legile satului, am consimtit sa constituim o loja masonica taraneasca la Hobita, astfel fiind prima loja masonica din tara si din lume, unde s-a nascut marele sculptor, Constantin Brancusi. Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , a venit la Hobita , a consacrat Loja Hobita , m-a instalat ca Venerabil prin Decret Masonic , mi-a dat Patenta de Constituire a Lojei Hobita , si ne-a instalat Demnitarii si Ofiterii lojei .
Constituirea lojei (fiind o noutate) a creat o anumita reactie in jurul nostru, careia a trebuit sa-i facem fata cu calm si multa rabdare. Am fost etichetati in anumite feluri si am primit aprecieri care mai de care mai haioase. De aceea a trebuit sa raspundem prin fapte confuziilor aparute.
Inca de la inceput ne-am propus sa reinviem traditia locala, sa cinstim pe eroii satului, pe inaintasii nostrii, sa respectam credinta stramoseasca, asezand biserica si credinta in Dumnezeu la loc de cinste.
Membrii Lojei prin exemplul de comportament al lor al si familiilor, au aratat fata curata a ceea ce suntem si vom fi.
Cu ajutorul Marii Loji Nationale Romane, prin fortele Marelui Maestru Viorel Danacu, a fost sarbatorita biserica satului la cei 8 ani de la existenta.
Fiind o dorinta a marelui sculptor Constantin Brancusi , lasata in Testamentul sau , de a avea in sat un Monument al Eroilor din primul si al doilea razboi mondial ,  masonii din Loja Hobita , ajutati de Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu , au  construit in anul 2004 in curtea  Sfintei  Bisericii , Monumentul Eroilor cu insemne Brancusiene.
In cimitirul satului in anul 2006, cu ajutorul fratilor si a Marelui Maestru Il. Fr. Viorel Danacu  am ridicat o impunatoare Troita dedicata lui Constantin Brancusi , ca semn crestinesc alaturi de mormintele parintilor sai. Aici in fiecare an, cu diferite ocazii, de sarbatorirea lui Constantin Brancusi, au loc intalniri si festivitati dedicate acestuia.
Recent la propunerea noastra si cu ajutorul oamenilor de bine s-a modernizat intrarea in cimitirul satului care gazduieste si biserica, monument istoric.
De asemenea am participat la adunarile caminului local al comunei si am facut propuneri si sugestii care dupa aceea au prins viata.
Activitatea noastra a inceput sa fie luata in seama. Mai multe ziare locale si centrale ne-au scos in evidenta. De asemenea unele posturi de televiziune ne-au prezentat publicatiile in mod cinstit si concret a ceea ce suntem si ce vrem. Am gazduit mai multe intalniri ale fratiilor din Marea Loja Nationala a Romaniei , sub conducerea Il. Fr. Mare Maestru Viorel Danacu , care chiar la Hobita la un Convent Masonic , in 29 mai 2004  a fost reales in al doilea mandat , ca Mare Maestru .
Loja de la Hobita a participat la tinutele organizate de Il. Fr. Viorel Danacu , Mare Maestru , ucenicul lui Nicu Filip , Primul Mare Maestru al masoneriei romane , cel care la 13-14 aprilie 2002 , i-a transferat toate puterile masonice , Patenta  Masonica , Ciocanul Masonic , Sabia Masonica si Lumina Masonica vesnica , aducandu-si contributia prin avantul lor , eu Lolescu Tanasie , fiind unul dintre fondatorii  Marii  Loji  Nationale A Romaniei-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice .
Cu un deosebit interesez s-a bucurat si se bucura initiativa Marii Loje Nationale  a Romaniei, din programul lansat privind constituirea lojilor masonice taranesti. In acest scop pe 25 octombrie 2008, la tinuta de la Tismana (localitate cu un continut istoric) Il . Fr. Viorel Danacu  a lansat pentru prima data Programul Masonic National Satesc , avand ca un model , care s-a bucurat de mare succes , Loja de la Hobita, astfel a lansat CHEMAREA pentru  constituirea lojilor masonice  taranesti  la sate – truditorii pamantului sa fie omeneste cinstiti si ajutati, ei fiind cei dintai.
In primavara  acestui an Loja va scoate prima  Monografie a satului Hobita in scopul de a nu se pierde in negura vremii cine au fost inaintasii nostrii.
Suntem inca la inceput de drum, mai sunt drumuri si poteci, valori si marturii care nu au fost puse in valoare si suficient de bine evidentiate.
Avem un trecut bogat care trebuie sa il povestim si sa-l lasam….pentru generatiile viitoare. Nu suntem multi (14), dar hotarati sa facem ca ideile francmasoneriei sa fie crescute si imbratisate de aceasta patura uneori uitata (taranimea), care de-a randul istoriei a dat oameni la oaste, carturari pentru stiinta, conducatori, valorii umane de necontestat.25 februarie 2009                    Venerabilul Maestru
     Hobita                               Loja “ Hobita “
                                             T. Lolescu