Noutati‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

FRANCMASONERIA SI SECTELE

postat 10 iun. 2014, 15:37 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 28 oct. 2014, 15:26 ]

Marc HenryInterviu al Grand Maître de la Grande Loge de France Mark Henry

Jurnalist:  Care ar fi opinia Francmasoneriei referitor la "secte", și ceea ce va preocupa legat de această problemă?

Mark Henry: • Masoneria este diversă, este dificil de a vorbi în numele tuturor. Cu toate acestea, Ordinul nostru este atașat la libertate, egalitate, fraternitate și libertățile democratice. Nu poate ordinul si membri să judece credințele și practicile altora, atunci când acestea respectă aceste valori umaniste. Atunci când nu mai este cazul, atunci când membrii unor anumite grupuri sunt înstrăinați de ei înșiși și pierde libertatea lor, capacitatea lor de a gândi, atunci se pune problema "sectelor".

Legat de fanatism și de intoleranță cu care ne-am luptat mereu, ele trezesc îngrijorare și vigilența noastră. În special, Constituția Masonica ne avertizează "împotriva dogmelor sau doctrinele care merg împotriva îmbunătățirii morale și materiale a omenirii" (Convent, 1987). Acesta este motivul pentru membrii nostri nu fac parte din "grupuri de ură" și suntem atenți să nu lăsam pe cei care ne-ar manipula din interior.

Acum suntem mult mai atenti legat de acest subiect decat inainte deoarece insasi Francmasoneria a fost calomiata fiind comparata cu o "secta". Un atac absurd, deoarece unui membru ii este mai ușor să ne lase (o simplă scrisoare de demisie), decat sa se alăture Francmasoneriei (exista o procedură riguroasă de selectie). Admiterea de catre noi presupune împărtășirea a principiilor și valorilor prezentate mai sus. Astfel de acuzatii au disparut in prezent cu mici exceptii, deși exista in ultimul timp un nou curent antimasonic cu sloganuri ostile la poarta templelor in timpul manifestarilor « Jour de colère ». Mai mult organizatii politice decat religioase care denota radicalismul acestor minoritati.

 

Jurnalist: Care credeți că este soluția?

Mark Henry: • Nu există o soluție universală, din păcate, așa cum este dificil să se definească o "secta" din punct de vedere juridic. Din fericire, avem criterii de selectie referitor la "extremismul sectantilor", așa cum este specificat - printre altele de Miviludes. Depinde de noi sa demonstram contrarul, in special tinerilor, și de a folosi aceste criterii de selectie cu înțelepciune.

articolul in franceza Aici!