Noutati‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

Cuvantul Il Fr. Viorel DANACU , Mare Maestru, Suveran Mare Comandor R.S.A.A 1-dec-2013

postat 30 dec. 2013, 09:51 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 28 oct. 2014, 15:39 ]

Francmasoneria de Rit Scotian Antic si Acceptat
LIBERTATE-EGALITATE-FRATERNITATE
01 Decembrie 2013 , Or. Bucuresti ,

Cuvantul

Fr. Viorel DANACU ,

Mare Maestru ,
Suveran Mare Comandor ,
al Supremului Consiliu Roman al R.S.A.A.

Al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,

adresat tuturor francmasonilor si romanilor de pretutindeni ,
cu ocazia zilei de 1 decembrie 2013,
Ziua Nationala a Romaniei ,
la ALBA IULIA ,

viorel-danacu2Prea iubiti frati ,

Supun atentiei fratiilor voastre, gandurile, ale carui mesager sunt, de bucurie, respect si recunostinta, ce impreuna sa le aducem inaintasilor nostri, care la 1918, au semnat, Actul Marii Uniri.
“Acum vazura ochii mei mantuirea neamului romanesc”, a zis Gheorghe Pop de Basesti.
Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , conform traditiei, an de an sarbatoresc la 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, mergand de la mic la mare, femei si barbati, copii si batrani, la Alba Iulia, pentru a  aduce un omagiu viu si recunostinta tuturor romanilor care la 1918, au manifestat politic si moral, o rasunatoare solidaritate nationala, calcand in picioare interesele de clan, de partid, confesionale, individuale, inrolandu-se la propriu, sub steagul Unirii, spre a-si fauri statutul national, Romania Mare.
Anul acesta o delegatie de Fratii membrii ai MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , veniti din toate colturile tarii , Timisoara , Arad , Brasov , Iasi , Constanta , Targu Jiu , Hobita , chiar Venerabilul Lojei  Il. Fr. Lolescu Tanasie , de 80 de ani ,  impreuna cu alti doi fratii din Loja sateasca Hobita , impreuna cu Subsemnatul , Mare Maestru in exercitiu , ca in fiecare an , am depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul,  conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, aflata in fata Muzeului National al Unirii, din Alba Iulia.
Prin bunaintelegere cu conducerea Muzeului National al Unirii, din Alba Iulia, cu ajutorul fratilor din R.L. Horia, Closca si Crisan din cadrul MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , din Alba Iulia si ajutorul administratiei locale, lucram pentru a scoate la lumina, obiectele existente cu simboluri masonice, documentele masonice si altele, care au stat la baza  actului Marii Uniri. Aproape toti semnatarii, au fost francmasoni si au actionat in cel mai curat si sfant spirit, ca Romania sa fie una, cum si francmasoneria este tot una, eu necunoscand doua francmasoneri.
Pe frontispiciul Templului Masonic Istoric al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , sta scris cu litere de aur: Libertate, Egalitate, Fraternitate, cele trei principii fundamentale universal acceptate pe care se sprijina existenta intregii omeniri.
Deoarece in fiecare an, fratii ofera Planse de Arhitectura cu noi descoperiri, cercetari, unele facute in cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, au fost organizate conferinte masonice publice, in fiecare luna, in diverse regiuni ale tarii, unde s-a vorbit de unitate, de diversitate in unitate, de iubire de tara, iubirea de pamant, patriotismul ce ne caracterizeaza, pe toti care traim, gandim romaneste, avem o tara si o credinta.
Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , considera ca Romania Mare, unitatea si suveraneitatea statului national roman este de neatins, este dorinta unanima a tuturor romanilor drept pentru care, Masoneria trebuie sa fie independenta, umanista, morala, spirituala si traditionala.
Bucuria de astazi din sufletele tuturor romanilor, este bucuria lor, a celor multi, uniti intro aceeasi fiinta nationala, credinciosi ai Marelui Arhitect al Universului, care pentru noi este Dumnezeu.
Alba Iulia , capitala spirituala a tuturor romanilor , este in fiecare an un centru al culturii si traditiilor , al spiritualitatii romanesti , chiar am participat in multi ani la Congresul Spiritualitatii Romanesti , la care participa romani din toata lumea , iubitori de tara si limba romana , de istoria si datinile romanesti , este locul unde noi masonii venim in fiecare an , pentru ca aici simtim cu adevarat o zi de mare sarbatoare , ne bucuram impreuna cu familiile , copii , prietenii , de numeroase evenimente care se deruleaza an de an de dimineata pana seara cum ar fi omagierea celor care au facut Marea Unire , depuneri de coroane de flori , cercemoniile din Sala Unirii si Cetate , Slujba religioasa din Catedrala Spirituala a mantuirii neamului , apoi cetele de tineri , varstnici , femei si barbati , imbracati in portul popular din toate catunele din Transilvania , defileaza pe strazile orasului , defilari ale armatei , toate produsele traditionale romanesti sunt spre vanzare , mancaruri alese , vin si tuica fiarta , veselie si voie buna , baloane , gornite , muzica , stegulete si fulare tricolore , lumea din toate colturile tarii , sarbatoreste Marea Unire , Ziua Nationala a Romaniei , simtind intr-adevar ca esti roman , este formidabil , la toti fratii le-am zis : Veniti la Alba Iulia de 1 decembrie si de la an la an vin si mai multi .
Fie ca Marea Sarbatoare a Romanilor , sa devina un izvor nesecat de patriotism , iubire de aproape , respect fata de istoria noastra , fata de datinile , traditiile si doinele noastre , care saa umple inimile fiecarui roman , frate si sora , de o aceasi fiinta nationala .

La Multi Ani fratii mei,

La Multi Ani romani de pretutindeni,

Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului, sa binecuvanteze Romania si Ordinul nostru.

La Multi Ani, 2013 !

Dr. Viorel DANACU,

Mare Maestru

Suveran Mare Comandor

Al Supremului Consiliu Roman al R.S.A.A.

al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,

Presedinte

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti