Noutati‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

Cuvânt Aniversar-20 de ani – ( 24 ianuarie 1993-24 ianuarie 2013 ), De La Redesteptarea Masoneriei Romane ,

postat 22 feb. 2013, 15:55 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 28 oct. 2014, 15:56 ]

PLANSE DE ARHITECTURA INTEGRALA

 PREZENTATA FRATILOR DIN INTREAGA TARA PREZENTI

 LA TINUTA RITUALA DE SAMBATA 19 IANUARIE 2013 ,

LA ORIENTUL BUCURESTI ,

Cuvânt Aniversar -20 de ani –

( 24 ianuarie 1993-24 ianuarie 2013 ),

De La Redesteptarea Masoneriei Romane ,

 

Dragi Frati si Surori ,

 Peste cateva zile se implinesc 20 de ani ( 24 ianuarie 1993-24 ianuarie 2013 ), de la redesteptarea masoneriei pe teritoriul Romaniei , pentru ca timp de 45 de ani de Comunism , masoneria s-a aflat in adormire , fiind oprimata si destramata cu buna stire .

Fiind unul dintre cei care abia la 13 ani dupa Revolutia  din 1989 si la 10 ani dupa 24 ianuarie 1993 , cand masoneria a inceput sa-si reia oficial lucrarile ritualice , am semnat pentru prima data , la 12 decembrie 2002 , la Paris , un Tratat de Amicitie si Recunoastere cu Marea Loje a Frantei , Grande Loge de France , avandu-l ca Mare Maestru atunci , pe Il. Fr. Yves Max Viton , cea care a gazduit francmasoneria romana in exil , sub conducerea Il. Fr. Marcel Schapira , imi permit ca azi  impreuna cu totii fratii romani , in primul rand sa aducem un omagiu tuturor fratilor care ne-au sustinut si ajutat in toate acele vremuri grele , care acum sunt la Orientul Etern , cat si sa multumim fratilor romani , care au supravietuit dupa 1989  in frunte cu Il. Fr. Nicu Filip , a fratilor din Franta , Italia , Israel , S.U.A. , care ne-au ajutat ca la 24 ianuarie 1993  sa ne reluam activitatea masonica .

La 24 ianuarie 1993 s-a inregistrat juridic , oficial masoneria romana , intr-o ceremonie rituala , extraordinara , care a avut loc in Bucureşti , la Casa Vemescu , Sala Oglinzilor , unde Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei , Il. Fr. Giuliano di Bernardo , l-a investit , instalat si consacrat cu toate puterile masonice , ca Prim Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania , pe Il. Fr. Nicu Filip , continuând lucrarea masonica , menţinând verticalitatea coloanelor pe intreg teritoriul tarii noastre , astfel ca lumina nu s-a stins niciodata , indiferent de vremurile istorice prin care Romania a trecut.

La 13 -14 aprilie 2002 , Primul Mare Maestru ales , Il. Fr. Nicu Filip , imi transfera toate puterile masonice , la Conventul Extraordinar de la Brasov , instalandu-ma , consacrandu-ma si investindu-ma Mare Maestru , astfel ca am asezat in varf de lance , stiinta , studiul , ritualistica comparata si cercetarea masonica , pentru a sterge praful uitarii dupa documentele istorice ale tuturor timpurilor , intelegand , cunoscand trecutul , istoria  modul cum lucrau fratii in loja atunci , pentru a incerca si noi pe viitor sa facem ce este nevoie si cum trebuie .

In acest sens , dorind sa fiu foarte scurt , tragand o linie , la acest moment , aduc la cunostiinta Fratiilor Voastre , ca a fost necesara transformarea Marii Loji Naţionale A României într‐un spaţiu de cercetare a nevoilor societăţii româneşti şi de identificare a căilor şi mijloacelor necesare progresului şi modernizării ; astfel, la 24 ianuarie 2012 , Conventul a decis recunoasterea publica a Lojilor de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice , în care am lucrat de 10 ani , reunind , ca membrii sau vizitatori , pe fraţii care sunt preocupaţi de dezvoltarea gândirii masonice şi de problemele cu care se confruntă societatea contemporană, devenind astfel coloana de susţinere istorică , socială şi în cea mai mare parte metafizică a structurilor , ce am început a dezvolta împreună cu ilustrul frate Nicu Filip , inca imediat dupa Revolutia din 1989 .

Lojile de Ritualistică Comparata si Cercetare Masonica constituie dovada maturităţii gândirii masonice prin adâncirea izvoarelor şi convergenţa lor într‐o entitate doctrinară constitutional  filozofic masonică .

Masoneria constituită pe teritoriul României a găsit un fond fertil , arhaic , precreştin , de unde si caracterul profund religios , înclinaţia spre meditaţie şi tradiţionalism a poporului roman.

In toti acesti 20 de ani care au trecut , fratia a facut pasi importanti si nu deloc usori  astfel incat a reusit sa-si ocupe un loc legitim atat in tara cat si peste hotare , fiind recunoscuta de intreaga francmasonerie universala .

S-au infintat Mari Loji , masculine , feminine si mixte , cu loji vorbitoare de limba romana , franceza , engleza , ebraica , germana , turca , rusa , spaniola , maghiara   Mari Oriente , Rituri diferite , Ordine masonice , Federati , Confederatii masonice , Uniuni si Aliante masonice nationale si internationale , Centre de Studii si de Cercetare , Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , Loji salbatice , etc , practic intreg peisajul masonic universal , unii pretinzandu-se regulari , altii acuzati ca iregulari , cu unele disensiuni uneori motivate alteori nemotivate , s.m.d.

Un lucru este important ca multi sunt cei care au intrat in masonerie , dar putini sunt cei in care , masoneria a si intrat , cu totii vom continua slefuirea pietrei brute , devenind din oameni buni , in oameni si mai buni .

Fie ca urmatorii 20 de ani de acum inainte sa fie mai buni , mai operativi , fratia sa cresca spiritual devenind o Elita Spirituala , construind o Romanie Spirituala si o Europa Spirituala .

Omagiu aducem noi toti , masonii , de oriunde am fi , astazi in zi mare , zi de sarbatoare , zi de mare bucurie , tuturor celor care au mentinut aprinsa lumina, fie prin puşcării , fie prin alte cate locuri , dar tot prin iubirea de tara , de familie , de semeni , cu credinţa jertfandu-si viata , mergând pana la sacrificiul suprem , au mentinut lumina aprinsa continuu.

Francmasoneria , ca institutie astazi , sau ca si breasla la inceputuri , a promovat omul liber , care s-a dăruit Marii Creaţii , ca orice alta infima părticică a Universului.

Folosind invataturi dintre cele mai simple si uşoare , incepand de la simboluri , reprezentate de uneltele folosite intr-un şantier , figurile geometrice ce permit armonia edificiului , pana la muzica marilor genii , initiatul isi construieşte Templul interior la propria lumina , ce o primeşte pe masura cunoaşterii si creşterii spirituale la care ajunge.

Vorbind de spiritualitate , sigur ca masonul  vine inca de la naştere , cu acea scânteie divina , care apoi pe masura creşterii si avansarii in viata , pin munca , ea se inteteste , devenind continuu mai intensa si mai intensa , astfel ca judecata initiatului chiar este una luminata , inteleapta , raţiunea fiind cununa suprema ce-i sta pe creştetul capului initiatului.

Societatea , in general oamenii , avanseaza pe Caile cunoaşterii , atat cat pot , mai mult , mai puţin , susţinuţi uneori de destin , alteori norocul , dar intotdeauna credinţa.

Si am sa explic, asa cum inteleg eu rolul si locul francmasoneriei in societate.

In tara noastra , asa cum stim , candva era fundul Marii Panonice , dovada fiind cele cateva tipuri de scoici de mare adancime , care astazi se găsesc in stâncile Munţilor Carpati , (asemenea urme le găsim in Dealul Bucovatului , judeţul Dolj , unde cochiliile melcilor cuatemali abunda) asta insemnand ca cineva , care a prins ca si cu o mana de aceşti munţi , i-a tras in sus , i-a inaltat spre lumina , spre Soare , astfel ca Sfinţia Sa , pentru ca in accepţiunea mea este un Sfanţ , Papa Ioan Paul al Il-lea , nu intamplator a zis  “ Romania , este cu adevarat Gradina Maicii Domnului , sa se fi referit la Maica Durerilor  sau la gradina bogata , cu un pamant sfanţ , binecuvântat de Dumnezeu ?

Cred , Doamne , ca minunile tale , sunt bogatia de neimaginat , pe care acest sfanţ pamant  cu oamenii lui harnici , o are. Fa-ne sa cunoaştem , dar mai ales sa vedem ceea ce avem , pentru ca lumea intreaga sa auda si sa se stie.

Trei sunt stâlpii de susţinere ai naţiunii romane , dintotdeauna si trebuie sa stim , ca intotdeauna , au reprezentat coloanele de susţinere , mentinad verticalitatea societarii , permanent in decursul intregii istorii a tarii noastre , indiferent de necazurile care au amenintat-o.

Primul stâlp este Biserica , Sfanta Biserica , care a făcut si face ca toti cei care au venit in ea cu credinţa  si il iubesc pe Dumnezeu , ei devin oameni liberi , buni si iubitori.

Biserica prin cuvânt a făcut sa fie glasul unitatii noastre naţionale , caci a sa cum spune textul ioaneic , Inicio verbum erat,”- La inceput a fost cuvântul, si - prin cuvânt toate s-au făcut , din ce s-a făcut. Prin cuvânt se afla adevarul si calea , prin cuvânt venim la viata si toate acestea se coreleaza prin iubire , cu iubire, caci toata creaţia a fost facuta in lumina si cu iubire.

Caci definiţia Creatorului este iubirea , cel ce nu iubeşte pe fratele lui , nu este in lumina , ci in intuneric , iar intunericul orbeşte. Cel ce iubeşte este in lumina creatoare si intunericul nu o cuprinde.

De aceea porunca cea noua este iubirea , sa ne iubim unii pe alţii asa cum Cel ce ne-a creeat ne iubeşte si prin aceasta, El este in noi si noi suntem in El. Spune textul: “ Ceea ce am auzit de la inceput , in noi sa ramana “ si de va ramane in noi , vom fi păstrători ai invataturii si traditiei adevarate si toate ce le facem si le vom face in Gloria Lui , - sa fie spre luminarea noastra si spre ajutor.

Al doilea stâlp, este masoneria , care a făcut si face , ca toti oamenii liberi sa fie iniţiaţi , sa se perfecţioneze , sa creasca , spiritual si material , venerandu-1 pe Marele Arhitect al Universului , adica Dumnezeu , intru Gloria caruia muncim. Aici , toti fraţi fiind , avem locul nostru in şantier , de la cel mai umil si pana la cel mai inalt grad sau loc  fiecare are rostul lui , astfel , ca intre toti domneşte , ordinea si nu haosul , regula de aur fiind : Cunoste-te pe tine insuti , Iubeste-ti aproapele , ajuta-l , respectandu-i demnitatea , acorda-i dragostea frateasca . Toate le proclamam Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

• Al treilea stâlp este armata , care a făcut si face ca oamenii , barbati fiind , tineri si batrani , atunci cand si-au smuls camasa din piept si au plecat la lupta , privind moartea cu ochii , au facut-o din dragoste , fata de pamant , fata de tara si nu in ultimul rand, dragostea fata de soţie si copii , dragostea fata de părinţi , “ Treceţi batalioane romane Carpatii, la arme cu frunze si flori/Saruta-ti copile părinţii si fraţii , si-apoi sa mergem la război...”. Si in acest caz , tot iubirea de neam , le-a inaltat gândurile si le-a dat voinţa si puterea de a infrunta inamicul.

Reluând cele trei coloane , in aceeaşi ordine si analizand sacrificiul suprem , la care se ajunge , in fiecare caz , cunoaştem ca Iisus , Mântuitorul si-a jertfit viata pentru iertarea pacatelor nostre , ale oamenilor.

In francmasonerie , Hiram , Arhitectul Sef ales de Regele Solomon , pentru construirea celui mai mare Templu inchinat Marelui Arhitect al Universului , incercat de trei companioni de a-i smulge cu de-a forţa cuvintele secrete ale gradului al IlI-lea , acela de maestru , Hiram a preferat sa moara , nedivulgand secretele gradului de maestru , iata jertfa suprema , asemenea multor alti mari binefăcători  ai omenirii , care fiecare in epoca lor , au lasat omenirii cate ceva , pastrandu-se conştiinţa si verticalitatea morala si spirituala.

In armata , tot omul si de acesta data , merge pana la sacrificiul suprem , jertfa , aparand cu preţul vieţii lui libertatea generaţiilor viitoare , pamantul , copii si consoarta lui , pentru a nu fi amenintata de duşmani.

 

Reluând a treia oara cele trei coloane si daca prima data am văzut , ca au acelaşi numitor comun , iubirea de aproape , a doua oara am văzut ca , la fel au acelaşi numitor comun, sacrificiul suprem , acum trebuie sa cunoaştem ca la fel intr-un acelaşi numitor comun , ne ramane tuturor , la liber si infinit , credinţa. Biserica , noi toti creştinii , toti muritorii , credem cu tărie in Dumnezeu si pentru a intelege ce inseamna aceasta a treia mare virtute alaturata iubirii , sacrificiului , a curajului de a te sacrifica , credinţa , sa ne reamintim ca Domnul ; Sfanţul Constantin Brancoveanu si cei 4 fii ai sai , au preferat decapitarea , sacrificiul suprem , decât sa treaca la alta credinţa , mentinandu-si credinţa.

•In francmasonerie, credinţa in Marele Arhitect al Universului si in revelaţia sa prin proclamarea Intru Gloria Lui , cand accezi pe drumul initiatic , iti permite liniştea interioara pentru creşterea spirituala.

•In francmasonerie, ca si in biserica si armata , daca nu crezi si nu pui suflet , mai bine sa nu stii nimic.

•Iar in armata , tot credinţa ca vei reveni langa cei dragi , iti da puterea nemăsurată de a privi in fata ochilor moartea , iadul.

Revenind , intelegem ca credinţa este cel mai de pret bun lasat , impreuna cu libertatea omului.

Neincercand sa găsesc similitudini intre cei trei stâlpi , intre cele trei institutii , doresc sa stim realitatea , ca prin iubire , sacrificiu , credinţa , umar langa urnar , noi toti, cat mai mulţi , pentru ca este loc sub Soare pentru toti , sa practicam virtutiile , pentru binele tot al nostru , al oamenilor.

Asa s-a intamplat ca la 24 ianuarie 1848 , Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca , s-a făcut de către marii barbati de stat , unde biserica , masoneria si armata , au jucat un rol deosebit de important. La 24 ianuarie biserica prin episcopul Calinic al Râmnicului (nimeni altul decât Sfanţul Calinic de la Cemica) , venerat inca din viata de Tarul Rusiei , si de Napoleon al III-lea al Franţei , a fost unul dintre marii barbati de stat si de biserica, care a jucat un rol deosebit de important , in Actul Unirii Principatelor , trăind textul paulin, “ un domn, o credinţa, un botez”, in spiritual unitatii de neam , limba si credinţa a libertăţii , fratemitatii , si egalitatii , a celor doua principate roamnesti. Si atunci , iubirea , sacrificiul si credinţa au făcut un tot , astfel incat romanii si-au văzut visul cu ochii , Marea Unire , cantata : “ Hai sa dam mana cu mana/Cei cu inima romana... ”, intr-o aceeaşi bataie de inima si grai.

Trăind atunci ca si acum intr-o unitate , de neam , de credinţa , de iubire de Dumnezeu , daruim impreuna acelaşi suport societatii romaneşti , laolalta biserica , masoneria , armata , umar langa umar , pentru o lume mai buna , pentru un om perfectibil , pentru bunaintelegere intre oameni si popoare.

Vedeţi , dragii mei fraţi , ca avem o datorie , de a muncii , Intru Gloria LUI , sperând , ca impreuna vom fi mai buni , mai toleranţi , cohabitand , acceptandu-ne unii pe alţii , fara a ne judeca , noi intre noi.

Fie ca intotdeauna , iubirea , sacrificiul suprem , credinţa , speranţa si munca sa ne uneasca , fiind cu toti o fiinţa de neam si de tara.

 

Dragii frati si surori ,

 

În data de 24 ianuarie 2013 s-a rememorat istoricul eveniment in care Lucrarea Masonică a fost reluată în România printr-o Ţinută Extraordinară condusă de Marele Maestru Giuliano Di Bernardo şi de ilustrul Nicu Filip.

Atunci , la 24 ianuarie 1993 , au fost prezenţi peste o sută de Fraţi Români şi invitaţi la momentul în care Marele Maestru Giuliano Di Bernardo a predat ciocanul Autorităţii Masonice Ilustrului Frate Nicu Filip, primul Mare Maestru Ales al Masoneriei Române de mai bine de jumătate de secol.

Ilustrul Mare Maestru Giuliano Di Bernardo, după deschiderea Ţinutei Rituale, a făcut următoarea declaraţie: Iubiţii mei Fraţi, vă mulţumesc pentru că ne-aţi invitat la Bucureşti, pentru a participa la acest eveniment istoric al Marii Loji. Semnificaţia acestei solemne ţinute eclipsează toate celelalte lucruri. Rar a fost o ocazie să se demonstreze atât de clar legătura fraternă a Lanţului Universal de uniune fraternă.”

După discurs Ilustru Frate Giuliano Di Bernardo l-a invitat pe Ilustrul Frate Nicu Filip să vină în faţa Orientului şi să depună jurământul solemn pe  cele trei mari lumini ale francmasoneriei: Cartea Sfântă - Biblia, Echerul şi Compasul spunând: „Acum îţi dau cele trei Loji, care au lucrat până acum sub obedienţa Marelui Orient al Italiei”. Apoi i-a invitat pe Iluştrii Maeştrii Venerabili al Lojilor „Armonia”, „Delta Dunării” şi „Nicolae Bălcescu” să vină la Orient şi să depună jurământul de credinţă. A concluzionat spunând: „Acum, aşa cum vă este dorinţa, vă eliberez de sub Obedienţa Marelui Orient al Italiei şi vă aşez sub protecţia Marii Loji Naţionale din România”.

Prin aceasta, s-a început un nou capitol al Francmasoneriei Universale. În reaşezarea Marii Loji vedem un exemplu al inevitabilei victorii a cugetelor şi sufletelor oamenilor liberi asupra tuturor formelor de tiranie şi opresiune.

Astfel au fost reprimiţi Fraţii Români în Templul Francmasoneriei, o casă pe care în sufletele lor, nu au părăsit-o niciodată.

Acum, când Răul şi-a întins în mod alarmant aripile peste lume, când ignoranţa şi rea voinţa îmbracă forme din ce în ce mai subtile, hotărârea mea de nezdruncinat dă glas chemării spre o nouă expresie a Lucrării noastre Masonice, cerându-vă să ocrotiţi şi să respectaţi adevărul, să curmaţi avântul cu care securea corupţiei ciunteşte zeci de suflete, să vă uniţi prin tradiţionalul lanţ al fraternităţii, construind din trupurile şi minţile voastre acel zid unic pe care doar iubirea îl poate întări.

Convinşi că, dincolo de strădania personală de perfectibilitate, împlinirea noastră nu va fi întreagă decât armonizându-ne în grandioasa Lucrare a Masoneriei Universale. Vă asigurăm, iubiţi şi respectaţi fraţi, de întreaga noastră disponibilitate, de alesul sentiment de iubire fraternă pe care-l nutrim faţă de voi şi faţă de toţi fraţii români.

Vrem să vă asigurăm că masonii continuă, din dorinţa de Adevăr şi Dreptate, condamnarea oricăror acte de corupţie, extremism sau terorism, acest flegel distrugător care loveşte Omenirea. Viaţa alimentată de corupţie, sângele care irigă şi constituie puterea actului terorist se cer anulate. Am fi onoraţi să înţelegeţi se continuăm Lucrarea începută în 1880, regularizată în 1993, Lucrare reaşezată pe eternele principii ale Masoneriei Universale şi focalizându-şi preţuirea pe neclintitele elemente de tradiţie masonică.

De aceea, nădăjduim într-o bună şi fraternă înţelegere a intenţiilor noastre, vă asigurăm încă o dată de întreaga noastră preţuire şi deplină disponibilitate la conlucrare.

Masonii români, prin consegvenţă şi iubire de Patrie, sunt bucuroşi că-şi pot aduce contribuţia lor alături de toate structurile Euro - Atlantice.

Am zis!

 

Dr. Viorel Danacu 33

Suveran Mare Comandor

Mare Maestru

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,

Presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti