Noutati‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

28 Februarie 2014 , Omagiu Eroilor Horea , Closca si Crisan

postat 7 mar. 2014, 13:31 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 28 oct. 2014, 15:31 ]

HoreaZiua de 28 februarie, este comemorata in fiecare an de totii romanii , deoarece Eroii si deopotriva Martirii neamului , Horea Closca si Crisan , au fost trasi pe roata , miseleste .

            Fratii din Respectabila Loja Horia , Closca si Crisan din Alba Iulia , , consacrati de Marele Maestru Il.Fr.Viorel Danacu , dupa 2002 , impreuna , au construit cu ajutorul sotiei unui frate localnic o mare artista , cu maini de aur , un Monument Candela , din bronz , doua maini gigantice care sustin in mana un recipient in forma de cord , simbolizand inima lui Horea , francmason , initiat intr-o Loja din Viena , asa cum arata documentele istorice studiate de noi in cadrul Lojilor de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice - Marea Loja Nationala a Romaniei , flacara aprinsa de Il. Fr. Viorel Danacu , impreuna cu Il. Fr. Mircea Ioan Chira , prin mainile fiului sau . Monumentul este situat langa Monumentul ridicat de copii de la Scoala,  in Dealul Furcii , din Alba Iulia , acolo unde se spune ca este ingropata inima lui Horea .

         Noi fratii din  MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI -Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , facand Lantul Unirii , conform Ritualului masonic , pastram un moment de reculegere in memoria fratilor nostri trecuti la Orientul Etern , rugandu-ne ca Bunul Dumnezeu sa-i aseze de-a dreapta Tatalui , iertandu-le lor toate gresalele facute cu voie sau fara de voie .

            De fiecare data , o delegatie a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI -Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , depune o coroana de flori , participand la Ceremonia de Comemorare si Slujba de pomenire a celor trei Eroi si Martiri totodata , Horia , Closca si Crisan organizata de Primaria si Prefectura  Alba Iulia , in fiecare an . Anul acesta , Delegatia  MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI -Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a fost condusa de Marele Maestru Regional , pe Transilvania , Il. Fr. Mircea Ioan Chira , din Alba Iulia .

            Si in acest an 2014 , au participat reprezentantii Administratiei locale , institutiilor statului , Partide , O.N.G. , Asociatii ale Veteranilor de Razboi , culturale , elevii Scolii Militare din Alba Iulia , copii , oamenii din toata Transilvania , aducand un pios Omagiu celor trei Eroi si Martiri , Horia Closca si Crisan . Reprezentantii Biserici Ortodoxe Romane , au oficiat o Slujba de Pomenire , ca in fiecare an , reamintind ca la inaugurare a participat un preot in varsta , peste 90 de ani plin de har si iubire de semeni . 

             Dumnezeu sa-i odihneasca in Pace . 

            Marele Secretariat al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI -

            Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice