Noutati‎ > ‎Comunicate‎ > ‎

22 ani de masonerie de la 24 ianuarie 1993

postat 23 ian. 2015, 15:35 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 23 ian. 2015, 15:36 ]

CUVANTUL
Marelui Maestru
al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Fr:. Viorel DANACU,
cu ocazia împlinirii a 22 ani de masonerie de la 24 ianuarie 1993,


Bucuresti 24 ianuarie 2015

La 24 ianuarie 1993, in Bucureşti, la Casa Vernescu, Sala Oglinzilor a avut loc Ceremonia Masonica de constituire a Marii Loji Nationale din Romania. Au fost prezenti francmasoni de frunte de la Marele Orient al Italiei insotiti de Marele Maestru, Fr:. Guliano di Bernardo. In Conventul masonic a fost ales primul Mare Maestru, Fr:. Nicu FILIP, care a fost instalat si consacrat, increditandu-i-se toate drepturile si prerogativele pe întreg teritoriul României. Intr-o lucrare viitoare a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti vor fi prezentate, toate detaliile, fotografiile in legatura cu inceputurile francmasoneriei, dupa 1989.
Amandoi am demascat pentru prima data corupţia din Marea Loja Nationala din Romania, protestand împotriva devierilor francmasonice de la calea iniţiatica , tragand un puternic semnal de alarma pentru intreg Ordinul Masonic Roman si societatea profana . Impreuna am continuat o lucrare masonica regulara, tradiţionala, spirituala convocandu-i pe fraţii din Marea Loja Nationala din Romania in 2002, la Conventul Extraordinar din 13 -14 aprilie de la Braşov , unde Nicu Filip m-a instalat Mare Maestru , transferandu-mi toate puterile masonice lumina si sabia masonica , Decretele si Patenta de constituire a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice .
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a lansat clasei de intelectuali a tarii, o provocare in acest sens, de acum 13 ani si mai bine, declarand public ca masoneria face front comun impotriva coruptiei, relei credinte, obscurantismului si extremismului de orice fel.Am propus si facut pasi remarcabili si apreciabili in ceea ce a insemnat regenerarea Ordinului, redarea prestigiului intr-o infima masura, dar cel mai important este ca, am reluat si continuat relatiile cu Marea Loja a Frantei , semnand Tratatul de Amicitie si Recunoastere Reciproca la 12 decembrie 2002, singura Obedienta din lume, care a gazduit francmasoneria romana in exil, pe timpul celor 45 de ani de comunism. Am crezut in lucrarea masonica si in Marele Arhitect al Universului, am crescut numeric, calitativ, avem recunoasteri masonice internationale cu Mari Loji de peste hotare , semnand peste 59 de Tratate de Amicitie si Recunoastere Reciproca , suntem Membrii in Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei, in baza Tratatului si Cartii Masonice Albe a Europei pe care le-am semnat in 2003, suntem Membrii in Asociatia Muzeelor, Librariilor, Bibliotecilor, Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles, (A.M.M.L.A.) prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti , semnand Certificatul de Membru A.M.M.L.A. , fiind astfel independenti si integrati in marea familie masonica universala .
Am explicat toate acestea pentru a cinsti pe deoparte memoria lui Nicu Filip si pentru a reliefa sacrificiile si truda sa ca promotor al acestor evenimente de după 89:
„ convocarea si instalarea mea ca Mare Maestru, voesc a fi in 24 ianuarie când sărbătorim Unirea Principatelor Romane din 1859, la care noi fraţii am avut o contribuţie însemnata. Cred ca iubindu-mi tara trebuie sa practic cultul trecutului, al istoriei, cult pe care sa îl cunoaştem, sa îl omagiem si pentru care, sa păstram o vie recunoştinţa înaintaşilor noştri.
Iată, au trecut 22 ani de atunci si parca a fost ieri.
Noi fraţii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , ne-am angajat pe deplin pe drumul iniţiatic al Ordinului Francmasonic, lucram cu regularitate si respectam cu stricteţe regulile masonice universal acceptate.
Fraţii noşti care întreprind studii si cercetări asupra arhivelor masonice romaneşti si asupra celor primite din alte tari prin intermediul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti si a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice au constatat ca aici a existat o masonerie pura incepand cu peste 5-7 mii de ani in urma. Un exemplu edificator il reprezinta templele tracilor si geto-dacilor,vechi de peste 5-7 mii de ani, Placutele de la Tartaria, vezi Ganditorul de la Hamangia, vezi Statuetele Feminine din lut de la Muzeul Dunarea de Jos, din Calarasi. Nu le putem considera masonerie pura ? Noi ca fii ai dacilor închinători la un Dumnezeu unic si nevazut, nu putem sa tinem sus flacăra invaturii noastre milenare ? Noi oare nu putem sa recunoştem pe Eminescu ca fiind „masonul fara sort ”, pe Meşterul Manole ca fiind un adevărat Hiram, pe Zalmoxe, ca unul din cei mai mari initiati ai timpurilor incluzandu-l in marele lant al marilor initiati pe care ii pomenim in ritualurile noastre masonice si aşa mai departe ? Eminescu prin meditatiile lui asupra demiurgului si renasterea sufletului, ce se desprind din poeziile sale filosofice, pur si simplu te cutremura. Nicolae Iorga, marturisea: „doua mari genii a nascut poporul roman, Zamolxe si Eminescu”. Tot el consemna: „Eminescu stapanea cu desavarsire cunostinta trecutului romanesc si era perfect initiat in istoria universala”. Karl Fridrich Vollrauth Hoffmdnn, in cercetarile privind tipologia poporului roman, prezentate in Beschreibung Den Erde, 1824, Vol. II, partea a IV-a, Pag. 3074, al 2[48], redate de Gabriel Gheorghe, zice : “Acest popor unit si ridicat prin instructie la cea mai inalta civilizatie, ar fi apt sa se afle in fruntea culturii spirituale a umanitatii. Si ca o completare, limba sa este atat de armonioasa si bogata ca s-ar potrivi celui mai cult popor de pe pamant.”
Se impune deci a privi cu alte dioptrii si nu cu cele de acum 300-700 de ani in urma, masoneria universala, astfel ca masoneria romana trebuie armonizata si cu ideile ortodoxismului local care ar facilita schimbari foarte productive in tara noastra. Peste 2 ani in 2017 se implinesc 300 de ani de la Anderson , marele pastor protestant care a rescris in cheie protestanta Constitutiile masonice , declansand un razboi pe fata catolicilor , astfel curgand apoi o serie de bule papale impotriva masoneriei . Vai ce moment nefast . Masoneria nu a inceput cu Anderson , sper ca Marea Loja Unita a Angliei sa-si revizuiasca din 2017 atitudinea fata de intreaga masonerie a lumii .
Misterele majore, sau bratul vertical al crucii, nu constituie masonerie ci se ocupa mai mult de chestiuni esoterice. In masonerie se constituie traditia biblica, crestina. Intre discipolii lui Iisus, nu toti erau pregatiti ca sa inteleaga in mod direct invatatura lui atunci, Marele Initiat, Maestrul Iisus, le vorbea in parabole, in pilde, care pentru noi nu sunt altceva decat instrumente ritualistice de constructie operativa a masoneriei de azi. Masoneria are radacini in epoca dinaintea creatiei omului atunci cand Dumnezeu a creat Universul, numai ca noi astazi o cunoastem ca fiind produsul activitatilor constructive ale vechilor calugari benedicteni din Franta, Spania secolelor 8 si 9, era noastra.Trebuie sa stiti, ca masoneria de azi reprezinta o ingemanare intre traditia ebraica veche sustinuta prin cuvintele sfinte si cele de trecere, toate fiind de origine ebraica. In schimb Templul Masonic cu intregul lui simbolism, sunt de origine crestina si reprezinta uniunea intre macrounivers si omul care nu este altceva decat micro-universul. Intre vechii masoni au existat si inca mai exista, preoti, filosofi adanci de-ai nostri, toti buni romani. Este bine ca pe acestia sa ii cautam, consultam, ascultam, pentru a face primii pasi in formarea unei baze de date, pentru frumoasa zidire spirituala ce suntem dispusi sa o implinim, toti cei din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice . Este absolut necesar ca sa cunoastem pe toti cei care apartin sau au apartinut unei sfere de viata spirituala puternica, domeniu de care are nevoie masoneria in Romania.
Ne dorim o masonerie operativa, constructiva, o masonerie cu specific romanesc, o masonerie româneasca, adică pe interesul romanilor si in dependenta directa de cultura noastră milenara. Aşa cum Marea Unire, s-a produs ca voinţa tuturor romanilor „de” aceeaşi limba, tot aşa noi fraţii de astăzi trebuie sa ne constituim ca germeni ai unificării in acest colt de lume bazata pe criteriile spiritualităţii, ale filocaliei creştine si ale ortodoxismul neputand uita ca ortodoxismul este o ramura a creştinismului mult mai plina de simboluri si trăiri interioare decat oricare alta religie a lumii. Masoneria operativa, constructiva, de tradiţie pura, este pentru noi ca o manuşa, este exact ce ni se potriveşte cel mai mult noua, celor din lumea ortodoxa. Spiritualitatea. Nimic altceva.
In ortodoxism, Dumnezeu se simte si de acest fel de simţiri, aveam nevoie noi, ca masoni constructori. Pentru ca daca ajungem sa îl simţim pe Dumnezeu in noi, suntem capabili sa îl înţelegem pe Marele Arhitect al Universului. Un rol deosebit in unitatea si continuitatea neamului daco-romanesc, l-a avut Biserica Ortodoxa. Apostolul Andrei, primul nostru evanghelizator al geto-dacilor, arata ca noi suntem de drept si de fapt continuatorii dacilor.

De aceea 24 ianuarie al fiecarui an, este pentru noi, atât un simbol al masoneriei, însemnând 24 ianuarie 1993 - instalarea Fr:. Nicu FILIP, ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 cat si mai ales, unul dintre cele mai insemnate momente din istoria neamului, Unirea Principatelor Romane de la 1859.

Glorie celor care si-au făcut pe deplin datoria si care ne amintesc de maretul Act al Unirii Principatelor Romane. Masoneria înseamnă elite, dar nu elite sociale, economice etc., si elite care vine de la verbul „a alege” - aleşii. Se revine deci la zicala biblica : „...mulţi chemati puţin aleşi ” sau cum zice Pitagora: „daca nu eşti geometru, aici nu ai ce căuta si nu poţi intara in ordin”. Trebuie sa fii dotat ca sa intelegi masoneria. Mulţi au intrat in masonerie, dar masoneria nu a intrat in ei. Nu orice piatra, indiferent de natura ei, este apta a fi taiata, slefuita, prelucrata, pentru a-i reda forma cubica, forma utila la constructia Templului interior, neconstruit de mana de om. Noi, francmasonii romani trebuie sa ne strangem intr-un Colocviu National si sa ne concentram atentia si eforturile in edificarea si fortificarea francmasoneriei intr-un model cu traditii specifice romanesti.

Cu un sincer La Mulţi Ani in 2015 fraţilor si cu dorinta de iluminare intru desavirsire spirituala, va doresc tuturor sa gasiti calea initiatica ce poate conduce catre implinire.

Pace voua cu înţelepciune si dragoste frăţeasca in lumina.

Libertate, Egalitate, Fraternitate, oriunde v-ati afla.

Dr.Col.(R) Viorel DANACU
Mare Maestru,
Marea Loja Nationala a Romaniei-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Presedinte ,
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti ,