MESAJUL MARELUI MAESTRU LA CUMPĂNA DINTRE ANI 2015-2016

postat 30 dec. 2015, 12:29 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:55 ]

DRAGI ROMÂNI,

Mai înainte de a vă transmite tradiționalul mesaj cu ocazia Sfintelor Sărbători de Iarnă și a Noului An 2016, de sănătate, bucurii și multe împliniri atât pe plan profesional, social, spiritual și moral, vă rog să-mi permiteți să vă prezint câteva opinii și sugestii foarte importante pentru noi toți.

Trebuie să nu uităm că suntem o națiune profund creștină, oamenii sunt dornici de a muncii și produce aici în România, de a prospera, de a trăi bine, așa cum au visat din totdeauna în decursul istoriei.

România este o țară cu un potențial extraordinar, este foarte bogată și are un patrimoniu cultural-istoric unic în lume, lucru care trebuie să ne de-a încredere, să devenim mult mai drepți și corecți, să construim bine și durabil, să nu admitem nedreptățile, ignoranța și necinstea, corupția devenind o prioritate pentru fiecare român, care trebuie sancționată aspru oriunde o întâlnim.

Am să vă prezint opiniile mele la acest sfârșit de an 2015, plecand de la declarația făcută în fața Parlamentului României de Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, în 16 decembrie, la un an după alegerea democratică în funcția supremă de Președinte al tuturor Românilor.

Concluzia este una vizibilă și deja intrată în mentalul colectiv și anume, CORUPȚIA UCIDE, așa este , nu mai există nici un dubiu, corupția de toate felurile, în orice împrejurare a devenit o obișnuință, iar cum zice vorba veche din popor, orice învăț are și dezvăț, noi toți românii uniți în 2016 trebuie să dezvățăm pe cei cuprinși de această boală a secolului, să-i salvăm, pentru a asigura noile generații să aibă  încredere într-o Românie în care pot trăii mai bine.

Personal am facut acest lucru toata viata, iar în 2002 am demascat corupția din masoneria română, din Marea Lojă Natională din România al carei Mare Trezorier Adjunct am fost, în cei 13 ani, oamenii au tot văzut aceasta, iar astăzi au ieșit în stradă, spunând : CORUPȚIA UCIDE.

Nimeni dintre autorități nu a înțeles nimic din acel semnal de alarmă dat atunci, l-au ignorat toți, acum aproape toți sunt vinovați, toți trebuie să plătească.

Tot din 2002 am spus :...Corupția este sîngele care irigă terorismul..., nimeni nu m-a crezut, azi se vede prin sutele de oameni nevinovați care sunt uciși mișelește pretrutindeni în lume, în atacurile teroriste.

În 2009 am spus : Noi masoneria, MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, pe care astăzi o conduc, ne delimităm de instituțiile statului corupte și politizate.

Atunci mulți m-au condamnat, dar astăzi îmi dau dreptate, toți vorbesc de același lucru și anume : instituțiile statului sunt politizate și corupte.

In 2014 am zis: masoneria îsi va reveni când din aceasta vor face parte cat mai mulți preoți, iar fiecare a interpretat în fel și chipuri, da așa este suntem un popor profund creștin.  Noi depunem juramântul pe Sfânta Biblie deschisă la Evanghelia Apostolului Ioan. Este una din cele trei mari lumini ale masoneriei. Atunci prezența preoților care sunt inițiați oriunde în lume, nu este necesară și în România?

Trebuie înteles în primul rând de cei care se opun sau le este frică, că un uriaș avantaj pe care îl avem noi francmasonii români, este acela că lucrăm într-un mediu în general foarte spiritual, cel al credinței în Dumnezeu, al religiei ortodoxe, ceea ce este extrem de important. Intrebați-i pe cei care locuiesc prin alte țări, cu populație de alte religii, ce simt ei și dacă există o diferență spirituală între ei și noi.

Dragii mei, dacă în alte religii, Dumnezeu se studiază, în ortodoxism, Dumnezeu se simte, ceea ce este exact ce își dorește și ce trebuie să practice masoneria de la noi, să simțim Divinitatea din noi. Spiritualitatea. Nimic altceva. În ortodoxism Dumnezeu se simte și de acest fel de simțiri avem nevoie noi, ca masoni constructori. Pentru că dacă ajungem să îl simțim pe Dumnezeu în noi, suntem capabili să îl și înțelegem pe Marele Arhitect al Universului.

De aceea afirm că masoneria din lumea ortodoxă trebuie să fie o masonerie mult mai operativă decât cea din lumea altor religii, deci mult mai folositoare omului conștient de necesitățile sale spirituale. Cred că ușor, ușor, lumea rațională occidentală se va întoarce cu fața către lumina spiritualității orientale. Loja țărănească de la Hobița, precum și alte Loji țărănești, din cadrul Programului Național Masonic Sătesc lansat de mine cu ani în urmă, joacă un rol fundamental pentru viitorul masoneriei românești, promovând o masonerie de tradiție, o masonerie, atenție, constructivă, esoterică, contribuind astfel cu succes la îmbunătățirea relațiilor sociale, în România.

Personal, sunt profund mâhnit de atitudinea total greșit interpretată  și de reaua credință manifestată uneori de la cine nu te aștepți, pentru că toleranța și iubirea de aproape sunt lăsate de la Dumnezeu.

Insă, ignoranța rămâne actul de sinucidere a propriului popor.

Condoleanțe familiilor celor trecuți la cele veșnice de la Clubul COLECTIV din București și Dumnezeu să-i odihnească în pace.

Sugerez celor care încearcă tot felul de demonstrații că ar fi și nu ar fi corupție, că nu toți ar fi, că stai să vedem, să mai facem o comisie, să avem dialog, să nu arestăm, deci care apar mai toata ziua pe la televizor, ziare, radio, vorbind după cum le dictează propriile interese sau după cum le ordonă seful lor, să nu mai apară să dezinformeze lumea pentru că își pierd timpul, să ne lase, să se reorienteze și să-și găsească altă preocupare.

Spun aceasta pentru că lumea toată s-a convins, nu mai este așa de naivă ca în primele zile după revoluție, suntem cu toții convinși, nu mai avem cum să credem în voi cei care de ani de zile nu ați făcut nimic.

Sugerez ca cei care au fost arestați, certați cu legea, că au fost sancționați bine sau rău, așa cum susține fiecare, sau cei asupra cărora planează cea mai mică suspiciune, să nu mai apară la televizor, să se ducă oriunde dar să nu mai vorbească lumii, își pierd vremea, să facă altceva.

Corupția din masonerie, am semnalat-o în 2002, nimeni nu a facut nimic, nici măcar nu s-a încercat, s-a mers din contră pe modelul încurajării și excelării dupa zicala: ,,capra sare masa, iada sare casa”.

Cum corupția s-a instalat întai la varf și la fundație, mă refer la Marea Lojă, care gestionează gradele 1,2 si 3, aceasta s-a extins apoi după modelul de mai sus și la gradele 4-33 ale Supremului Consiliu.

Concret vorbeam în 2002, chiar public la Național TV, ca Suveranul Mare Comandor Costel Iancu si Marele Maestru Gheorghe Comanescu sunt corupți, iar masoneria s-a transformat într-o tarabă unde poți cumpăra și vinde orice.

Nimeni nu m-a luat în seamă, nimeni din masonerie nu a luat masuri, eu cu Nicu Filip și alți frați am fost singurii care ne-am delimitat de masoneria coruptă. Ce bine era ca toți să ne urmeze în 2002, poate că astăzi țara nu se mai afla unde s-a ajuns acum, haos, minciună și corupție.

Acum cateva luni , Costel Iancu a fost exclus din masoneria română, ars între coloane, pentru motive care nu sunt străine de corupție, trafic de influiența etc.chiar de către frații lui.

Am avut dreptate ? Da. Dar au trecut degeaba 13 ani , masonii au fost înselati, speranțele lor au fost spulberate, mulți sunt complici, masoneria a decăzut mult, aproape moare prin subcombare, nimeni nu a fost cercetat, condamnat, este frumos și Soare peste tot, nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase.

Am fost amenintat, am fost sfătuit să nu mai răscolesc, să-mi văd de treabă, că am copii, familie, etc.

Dragi români

Cu toate riscurile, ca o obligație morală și de patriotism față de moșii și strămoșii noștri, am decis să redeschid toate cazurile și să lupt hotărât împotriva corupției din masonerie și din întreaga societate. Nu pot să tac, nu e drept, ar fi o lașitate și nu aș mai privi cu sinceritate pe nimeni în ochi, nu ma-și mai considera un mason.

Vă invit pe toți să vă alăturați și să nu permitem nimănui să încurajeze corupția.

Invit masonii intrați în adormire, dezgustați de ce au întâlnit în masonerie, să revină, este momentul să ne adunăm din nou, este un ordin patriotic, o chemare pe care țara și generația tânără ne-o cer, haideți cu toții să regenerăm masoneria, să regenerăm societatea, să nu mai lăsăm nici o relicvă a comunismului și securității ceaușiste să distrugă țara, pentru că datorită lor am ajuns azi aici unde suntem.

Iar vocea străzii sper, ca împreună cu oamenii de stat corecți, morali, înțelepți și buni, să coducă lumea de acum înainte, spre progres și bună înțelegere între națiuni și oameni.

Transmit românilor de pretutindeni, încredere, speranță și bucurie, cu ocazia sfintelor sărbători de iarnă.

MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistica Comparata și Cercetări Masonice și Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, vom depune toate eforturile să redăm masoneriei, prestigiul pe care l-a avut căndva, prin studiu și cercetăre a istoriei masoneriei române și universale, pentru a dobândi în timp o cultură masonică, o gândire masonică, iar în cele din urmă un comportament masonic.

Acesta este drumul initiatic, pe care îl parcurge un inițiat, încercând să devină dintr-un om bun, un om și mai bun, inițierea începând în fiecare zi, cu fiecare răsărit de Soare.

Sperăm ca anul 2016, să fie unul al alegerii apelor, oamenii să fie mult mai hotărâți și fermi, pentru că dacă avem pretenții de cetățeni europeni, exigențele noastre proprii trebuie să fie pe măsură.

Sa schimbăm din temelii odată pentru totdeauna clasa politică, regenerând-o 100%. Este posibil, anul 2015 a demonstrat doar începutul, să continuam eliminând oamenii care tot s-au perindat în acești 25 de ani și nu au făcut nimic, ne-au dus la un haos total.

În 2016, masoneria trebuie să-și aducă o contribuție esențială prin asanarea morală a societății, inițiații, oamenii cinstiți, patrioți, români adevărați, să fie cu adevărat acele modele demne de urmat de cât mai mulți oameni.

Îmi asum riscul de a fi acuzat, criticat, că fac politică, încalc regulile masonice și astfel sunt iregular, iar masoneria nu are voie să facă politică, este tot ce este mai fals, lucru spus francmasonilor români după revoluție la nesfârșit. Ceea ce nu se explică corect, este că nu ai voie să faci politică în ținutele rituale, dar în afara Templului, ești un om liber, ai dreptul la opinie, atitudine, din contră noi suntem constructori prin tradiție, ziditori, deci nu este normal să nu-mi aduc contribuția la reconstrucția țării mele, acum când țara are nevoie. Este just și perfect, cum zicem noi.

Numai așa ne vom recăpăta locul legitim pe care îl merităm în lume prin muncă și corectitudine.

Dumnezeu să Binecuvânteze România și pe românii de oriunde s-ar afla.

SĂRBĂTORI FERICITE !

LA MULȚI ANI !2016

DEVIZA ANULUI 2016/6016, ESTE URMĂTOAREA :

          ,,MUNCĂ, CREDINȚĂ ȘI IUBIRE”

   O MASONERIE ROMÂNEASCĂ, O MASONERIE    PENTRU ROMÂNI, O MASONERIE TRADIȚIONALĂ, O MASONERIE SPIRITUALĂ,

VIOREL DĂNACU 33

MARE MAESTRU

MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-

Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice

Președinte

CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI

 

Mesajul Marelui Maestru, de 1 DECEMBRIE 2015, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

postat 30 dec. 2015, 12:25 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:57 ]

LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR ORIUNDE S-AR AFLA,

Într-o simțire de gând și suflet, cu toții să zicem : TRĂIASCĂ ROMÂNIA !

Bucurie, voie bună și încredere într-o lume mai bună și mai pașnică.

LA MULȚI ANI !


Col.(R) Dr. Viorel DĂNACU

Mare Maestru

MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-

Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice

Președinte

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București

DOLIU PENTRU TINERII DECEDAȚI ÎN 30 OCTOMBRIE 2015 ÎN CLUBUL DIN BUCUREȘTI

postat 30 dec. 2015, 12:24 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:56 ]

Dragi concetățeni ,

Noi, frații din MAREA LOJA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, transmitem sincere condoleanțe familiilor și prietenilor celor care și-au pierdut viața, în cumplita tragedie din seara zilei de 30 octombrie 2015, de la Clubul COLECTIV, din sectorul 4 al Bucureștiului.

Transmitem mulă sănătate celor răniți, rugându-l pe Dumnezeu să-i țină în viață sănătoși.

Facem apel la solidaritate și ajutorul umanitar atât de necesar în aceste momente unice, ...

Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace, sufletele lor nevinovate rămânând veșnic în memoria noastră colectivă.

AMIN !

VIOREL DĂNACU

MARE MAESTRU

MAREA LOJA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-

Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice

PREȘEDINTE

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București

DECLARAȚIE CĂTRE TOȚI ROMÂNII

postat 30 dec. 2015, 12:22 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:57 ]

BUCUREȘTI 17.10.2017

 Stimați concetățeni,

Astăzi aniversăm 10 ani de la publicarea primei reviste masonice dupa 1989, destinată opiniei publice din țară și străinătate, intitulată : ,,CUVÂNT MASONIC”/,,PAROLE MACONNIQUE”,

Masoneria nu face politică și religie în ținutele masonice din Templele sale, acest lucru fiind total interzis. Masoneria este universală, masonul fiind un om liber și de bune moravuri, fiecare mason având credința lui în Marele Creator, Marele Arhitect al Universului care, pentru noi românii creștini ortodocși, este Dumnezeu.

Dar, ca român inițiat în masonerie dupa 1989, respect cu strictețe regulile masonice universal acceptate, respect Declarația de Principii a Francmasoneriei, din care extrag: ...francmasoneria face front comun împotriva ignoranței, minciunii, corupției...etc.

Aceste principii universal acceptate trebuie însă și practicate, astfel ca Mare Maestru, nu pot ignora ce se întamplă în țara mea, cu pământul, frații, familia, prietenii și semenii mei.

În 13-14 aprilie 2002 la Brașov, Nicu Filip Primul Mare Maestru al masoneriei române după 1989, m-a înscăunat Mare Maestru, iar împreună cu o mare parte din frați, am demascat corupția care s-a infiltrat în masoneria română de la acea vreme (Marea Loja Națională din România, având demnitatea de  Mare Trezorier Adjunct).

Am declarat public, în presă și la televizor, actele de corupție ani de-a rândul, iar dumneavoastră presa, televiziunile, radioul, din București și din țară, ați scos la iveală continuu corupții, care unii sunt și masoni, deci adevărul a ieșit încet , încet la lumină.

În 2010, am făcut declarația prin care am zis că noi frații din Marea Lojă condusă de mine, ne delimităm de instituțiile politizate și corupte ale statului, lucru care s-a demonstrat ulterior până astăzi, prin opiniile tuturor, ca fiind adevărat.

Am mai spus că un mason a zis:... dacă va fi ales Președinte al României, tot Domnul Traian Băsescu , noi masonii plecăm din țară..., este adevărat, dar nimeni nu m-a întrebat cine a fost acel mason, care a avut opinia personală, afirmație care nu ne reprezintă.

În duminica dintre turul 1 și 2 al alegerelior prezidențiale din 2014, împreuna cu Fr:. Mircea Deaca, Suveran Mare Comandor al Marelui Orient al României, la B1 TV, am declarat că:,,... noul Președinte al României, trebuie să cunoască că în România există și masonerie...”.

Am spus că masoneria trebuie spiritualizată și că fară credință  nu se face masonerie, deoarece se încalcă prima condiție a candidatului care este întrebat înainte de inițiere: Crezi în Dumnezeu?  

Candidatul care dă un răspuns negativ este respins de la inițiere, deoarece juramântul este depus cu mâna pe Sfânta Biblie, deschisă la Evanghelia Apostolului Ioan, fiind considerată una din cele trei mari lumini ale francmasoneriei.

Cu toate acestea, spunându-vă adevărul, vin astăzi dragi ziariști, confrați români și vă declar urmatoarele:

România a pornit greșit din start, vinovați sunt cei care au preluat conducerea statului după 1989, fiind incapabili să mențină ceea ce a fost bun, de când CAP-urile, industria și toată avuția agonisită cu trudă de români, în cei 45 de ani de zile, a fost distrusă și atenție furată.

Dealtfel, același lucru s-a întamplat și în 1945-1949, când comuniștii le-au luat tăranilor pământul, animalele, caii erau tăiați și fierți la porci, distrugând tot ce realizaseră până atunci.

Corupția de azi este rezultatul perpetuării acestui flagel, furtul, de-a lungul generatiilor de dupa 1989 și nepedepsirii hoților de atunci, pe care nimeni nici azi nu i-a tras la raspundere,  văzând astăzi  arest preventiv, judiciar, la atâția oameni, pentru faptele doar din ultimii ani etc.

Dacă hoții erau pedepsiți  înca de atunci, nu se ajungea la starea critică de azi, când justiția face eforturi extraordinare de a combate corupția.  

Nu s-a furat, mințit, umilit și dușmănit mai mult în România în cei 45 de ani de comunism, decât s-a furat, mințit, umilit și dușmănit în cei 25 de ani de după 1989. Clasa politică de astăzi este compromisă aproape în totalitate, pentru mine și marea majoritate a romanilor, actuala clasă politică nu mai inspiră nici o încredere.

Dacă într-un platou de televiziune sau printr-un referendum național, am întreba familiile eroilor de la Revoluția din 1989, oamenii de la țară, românii toți in general, ce ar trebui făcut, vă spun că toți ar spune un singur lucru: să avem conducatori gospodari, harnici, doar pentru interesul României, cu programe de industrializare masivă a României, începand cu industria pământului și zootehnizarea agriculturii, pentru creearea de locuri de muncă și consumul de mărfuri românești, până la cercetare, educație și știința de vârf, așa cum România a dat în decursul istoriei, mari inventatori, adevarate genii, care au salvat omenirea.

Masoneria trebuie sa ofere societății, acele modele, repere morale care să conducă țara, așa cum zicem în Declarația Masonică de Principii: ,,...să-mi iubesc țara mea România, să practic justiția, să fiu moral, să-mi iubesc aproapele, să-mi ajut semenii.....”, repere care astăzi lipsesc, lucru ce demonstrează că masoneria în acești 25 de ani de zile nu a avut un ideal, o direcție, a expandat haotic și fără sens, cu toate că a fost susținuță de statul român cu bani din bugetul statului, fiind ONG de utilitate publică.

Masoneria română trebuie să tragă un semnal de alarmă puternic, către masoneriile din toată lumea și mai cu seamă către Marele Maestru , Ducele de Kent, către Marea Loja Unita a Angliei, care în 2017, împlinește 300 de ani de la Anderson , că în acest nou mileniu, asistăm la mutații extraordinare, începand de la credința omului în Dumnezeu, până la descoperirile științifice fantastice din genomul uman. Astfel, nu mai putem privi cu aceleași dioptrii Regulamentele masonice de acum 300 de ani, fiind necesar să se adopte noi amendamente la actuala Constituție masonică universal acceptată și de noi, pentru a construi împreuna o lume mai bună și mai pașnică.

Masoneria română trebuie să redevină o masonerie constructivistă, profund spirituală, tradițională și ritualică, existența ei să fie vizibilă în societate, vorbind lumii prin fapte așa cum în decursul istoriei, marii francmasoni: Bălcescu, Titulescu, Cuza, Brătienii, Goleștii, Tudor Vladimirescu, Carol Davilla, Horea țăranul și mulți alții. Au construit România din temelii, facându-și pe deplin datoria față de țară și de neam.

România astăzi este prada tuturor, nimeni nu face nimic, decât se fură, se vinde, totul pierind sub privirile noastre, de aceea francmasoneria are un prilej extraordinar de a se implica și construi în astfel de momente, motivându-și existența pentru generațiile viitoare, altfel va fi rău condamnată într-o bună zi.

MAREA LOJĂ NAȚIONALA A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, pe care cu responsabilitate le conduc, facem un apel la toți masonii de calitate, cei care s-au retras văzând cum se denaturează lojile, cei cu conștiință, moralitate, să revină în rândurile noastre și prin știință, cercetare a modului cum au lucrat, construit înaintașii noștrii francmasoni și noi să încercăm să ne aducem aportul la construcția unei Românii altfel, așa cum zice noul Președinte al Romaniei, Domnul Klaus Iohannis:... eu vreau să fac o altfel de politică, o altă Românie, să punem punct și de la capăt....

Nu este rău nici pentru noi masonii să punem punct acum și să pornim la acest nou drum, facând o masonerie curată, altfel decât s-a facut până acum.

Vă mulțumesc,

 

Viorel DĂNACU

Mare Maestru

MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂMIEI-

Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice

Președinte

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București

DESCHIDEREA ANULUI MASONIC 2015-2016

postat 30 dec. 2015, 12:16 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:57 ]

Sâmbătă 12 septembrie 2015, la Templul Masonic din București, a avut loc Ceremonia solemnă de deschidere a anului masonic 2015-2016, la care au participat frații din MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, surorile din cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București și alți invitați.

Au avut loc dezbateri privind Programul de acțiuni pe tot parcursul noului an masonic 2015-2016, respectiv activitățile pur masonice, inițiatice, de studiu și cercetare a masoneriei atât din punct de vedere istoric, dar și din punct de vedere al noilor evoluții din prezent și viitor.

Deasemenea s-a stabilit calendarul evenimentelor masonice lunare, atât din țara cât și din străinatate, precum și evenimentele internaționale masonice pe care le vom organiza în 2016.

Marele Maestru Il:.Fr:. Viorel DĂNACU, a anunțat că : ,,...anul masonic 2015-2016, este foarte important pentru întreaga masonerie mondială, fiind premergator anului 2017, când Marea Lojă Unită a Angliei, împlinește 300 de ani de la rescrierea Constituțiilor masonice de catre preotul protestant ANDERSON.

Sper să fie analizate și acceptate noi amendamente constituționale propuse de Marile Loji Masonice din lume, astfel încat să poată fi constituită o masonerie unită , având deviza masonică universală : PAX MASONICA, pentru că eu nu cunosc două masonerii, viața inițiatică fiind una și aceiași...”.

MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, rămân solidare cu toți cei care luptă împotriva corupției, așa cum a declarat-o înca din 13-14 aprilie 2002, la Conventul Extraordinar de la Brașov, demascând corupția chiar din masoneria de dupa 1989.

MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, continuă să regenereze masoneria româna, construind o masonerie românească, o masonerie pentru români și o masonerie pe întelesul românilor, o masonerie ritualică, tradițională, spirituală și morală, cercetând și studiind complex și interdisciplinar masoneria în întregul ei.

Marele Maestru al MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și Președinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, Il:.Fr:. Viorel DĂNACU, transmite cu ocazia începerii noului an masonic 2015-2016: ,,... că toți cei care cred în Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului, să continuie munca inițiatică care nu este deloc ușoară, să respecte condiția umană, valorile, astfel încat cunoașterea, cercetarea și munca să fie fapte pentru toți.

Noi, credincioși într-o aceași ființa națională, întelegem că niciunuia să nu îi fie frică, să cunoască  Lumina care naște din adevăr și să o marturisească.

Prin încredere, dragoste fraternă, tolerantă și întelegere să construim împreuna o lume mai bună și mai pașnică , într-un Templu Ideal al Umanității , închinat lui Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului...”.

Fie ca Ințelepciunea, frumusețea și lumina să ne călăuzească pașii întodeauna.

Marele Secretariat,

REVISTA ,,CUVÂNT MASONIC", EDIȚIE ANIVERSARĂ, 10 ANI DE APARIȚIE,

postat 30 dec. 2015, 12:14 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:58 ]

REVISTA ,,CUVÂNT MASONIC”, EDIȚIE ANIVERSARĂ, 10 ANI DE APARIȚIE,

Cu deosebită plăcere aducem la cunoștiința cititorilor noștri și a opiniei publice, că a apărut revista,,CUVÂNT MASONIC” în limba română și ,,PAROLE MACONNIQUE”, în limba franceză.

Revista ,,CUVÂNT MASONIC”, a fost editată în 2005, în premieră, fiind difuzată francmasonilor și tuturor instituțiilor statului, ambasade, mediului privat și tuturor Marilor Cancelarii masonice din străinătate, Instituții culturale, Cancelarii Prezidențiale și Guvernamentale, etc., pentru o cât mai corectă întelegere și cunoaștere a rolului și scopului masoneriei în România și în lume.

Revista ,,CUVÂNT MASONIC”, cuprinde informații privind activități masonice, simboluri, muzee masonice, biblioteci masonice, Programul  Masonic Național Sătesc, Tratate de Amiciție și Recunoaștere Internaționale, evenimente masonice, noutăți și știri din lumea masonică românească și internațională, a publicat interviuri ale celor mai avizați francmasoni, Mari Maeștri, din țară și de peste hotare, articole ale unor personalități publice neinițiate, documente masonice istorice din arhivele masonice ale CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI, planșe de arhitectură(referate) ale inițiaților, articole de la Obediențe masonice variate din țară și din străinătate, o iconografie originală și aproape în totalitate proprie MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI.

Dintre personalitățile masonice despre care s-a publicat în revista ,,CUVÂNT MASONIC”, enumerăm numele doar câtorva și anume: Alexandru Ioan Cuza, Kogălniceanu, Carol Davila, Tudor Vladimirescu, Mihail Sadoveanu, Dimitrie Cantemir, Frații Golești, C.A.Rosetti, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vaida Voievod, Pangrati, etc.

Anul 2015, este anul aniversar, 10 ani de la prima publicație a revistei ,,CUVÂNT MASONIC”,ocazie când Președintele CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI și Mare Maestru al MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, Col.(R)Dr. Viorel Dănacu, a avut numeroase întruniri cu personalități din țară și de peste hotare, cărora le-a oferit revista,,CUVÂNT MASONIC” în limba română și ,,PAROLE MACONNIQUE”, în limba franceză, exemplu la reuniunea Asociației Muzeelor, Librăriilor, Bibliotecilor și Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles(AMMLA), care a avut loc în Germania, la Muzeul masonic din Bayreuth.

CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI, aniversează 10 ani de la publicația revistei,,CUVÂNT MASONIC”, ocazie când poate oferii CD-uri cu colecția revistei din 2005 până în 2015, precum și noul număr aniversar al revistei, tuturor celor interesați care se vor adresa la email: viorel.danacu@yahoo.com, începând de acum și până la 31 decembrie 2015.

Mulțumesc tuturor celor care și-au adus contribuția la realizarea revistei,,CUVÂNT MASONIC”, celor care au publicat articole, celor care au îngrijit-o științific, celor care au susținut-o financiar, fraților și surorilor, indiferent de Obediența masonică din care fac parte și nu în ultimul rând cititorilor noștri din țară și din străinătate care ne-au trimis de fiecare data încurajări, felicitări, sugestii, cereri de difuzare, comenzi, etc.

Masoneria româna, ca dealtfel masoneria din toate țările cu tradiție, are un astfel de instrument masonic educațional, prin care sunt difuzate mesaje masonice istorice și de actualitate, necesare cunoașterii atat de catre francmasoni, dar în special de neinițiați, pentru a fi eliminată confuzia, reaua credință, ignoranța, persecuția și condamnarea masoneriei.

CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCURESTI, va continua în ciuda tuturor greutăților, prin eforturile fraților din MAREA LOJA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și membrilor CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI, a colaboratorilor interni și externi ai Colectivului Redacțional al revistei, să ofere infinite numere publicate ale revistei,,CUVÂNT MASONIC”.

Secretariatul ,

CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS BUCUREȘTI

 

A.M.M.L.A. 2015 BAYREUTH, GERMANIA,

postat 30 dec. 2015, 11:37 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 30 dec. 2015, 12:59 ]

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, fiind membru A.M.M.L.A.(Asociația Muzeelor, Librăriilor, Bibliotecilor, Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles) din 2007, a participat la reuniunea anuală a Consiliului Coordonator A.M.M.L.A., care a avut loc în perioada 02-05 iulie 2015 la Muzeul masonic,,Deutsches Freimaurermuseum Bayreuth", din Germania.

Delegația a fost condusă de Domnul Dănacu Viorel, Președintele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București și Mare Maestru al MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, care s-a bucurat de reîntâlnirea cu membrii A.M.M.L.A.Au avut loc prezentări de referate masonice științifice, dezbateri masonice foarte interesante, vizitarea muzeului masonic din Bayreuth, primirea de noi membrii, etc..

Domnul Viorel Dănacu, a prezentat activitățile Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, din perioada 2014-2015, care au fost foarte numeroase, binevenite, bucurându-se de mare succes, în urma periplului masonic care l-a avut în Arad, Baia Mare, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Suceava, Iași, Bacău, Galați, Brăila, Craiova, Târgu Jiu, Alexandria, Timișoara și Constanța, prin organizarea de expoziții masonice, lansări de carte masonica, conferințe masonice publice, primind invitația atât din partea gazdelor, dar și a publicului, să revină peste cateva luni, deoarece masoneria rămâne o necunoascută pentru majoritatea oamenilor, existând chiar confuzii grave, care impun lămuriri, explicații, exemple, din istoria masoneriei din România și din lume.

Domnul Viorel Dănacu, a prezentat la Reuniunea A.M.M.L.A., referatul cu tema: ,,Problema Oculta”, Oprimarea Francmasoneriei de către Aparatul de Securitate a Regimului Comunist, Partea a II-a, oferind un cadru de dezbatere și cunoaștere a realitaților crude prin care masoneria a trecut în timpul comunismului, fiind cunoscut ca francmasonii au fost arestați, averile confiscate, mulți fugind în exil, pentru a scăpa de teroarea și lichidarea ordonată.

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, a primit în acest an, Placheta de Membru A.M.M.L.A., fiind înmânată Domnului Dănacu Viorel, la deschiderea lucrărilor A.M.M.L.A. de către Președintele A.M.M.L.A. , Il:.Fr:. Francois Rognon, Directorul Muzeului, Arhivelor și Bibliotecii de la Grande Loge de France.

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București, a editat revista ,,CUVÂNT MASONIC” ediție aniversară, 10 ani de la publicare, revistă care a fost oferită tuturor membrilor A.M.M.L.A., un exemplar în limba română, un exemplar în limba franceză și un CD cu muzică masonică, în premieră dupa aproape 80 de ani, compusă și instrumentată de MARIUS G. Dragomir, cunoscutul artist român, iubit de toți românii.

Reuniunea A.M.M.L.A. din 2016 va avea loc la Marele Orient al Franței, la Paris, iar în 2017 , la Marea Lojă Unită a Angliei (U.G.L.E. ), Celebrating 300 Years 1717-2017, fiind anul consacrat împlinirii a 300 de ani de masonerie, ocazie când vom participa la evenimente masonice deosebite, deja anunțate.

În mod special, anul acesta A.M.M.L.A., a votat în unanimitate intrarea a doi membrii foarte interesanți , din Cehia, Muzeul Masonic și din S.U.A., Scottish Rite Masonic Museum & Library.

Felicitări tuturor celor care așează știința, cercetarea și studiul masonic în prim plan, acesta fiind singurul mod de înțelegere și cunoaștere a istoriei masoneriei, care va asigura progresul, prin formarea generațiilor de azi și de mâine.

Felicitări gazdelor, Muzeului masonic,,Deutsches Freimaurermuseum Bayreuth", care au organizat exceptional reuniunea A.M.M.L.A. 2015, din Bayreuth, Germania, respectiv: Dr. Roland Hanke și Thad Peterson.

Secretariatul

Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București,

COMUNICAT DE PRESA

postat 25 ian. 2015, 11:28 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 25 ian. 2015, 11:28 ]

viorel-danacu2Bucuresti 22.01.2014

Fratii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, condamna cu tarie coruptia existenta in Romania , facuta public inca din 2002 impreuna cu Il:.Fr:. Nicu Filip , primul Mare Maestru al masoneriei romane dupa 1989 .
Cerem tuturor fratilor sa se delimiteze de orice organizatii masonice fantoma neregular constituite existente azi pe teritoriul Romaniei , care nu au scopuri decat de fraudare si pacalire a cetatenilor romani , mintirea oamenilor , dezinformarea chiar a masonilor , unii impotriva altora.
Personal lucrez la volumul 2 al cartii : FRANCMASONERIA ASA CUM A FOST , in care voi prezenta faptele masonice bune si rele ale fiecaruia in parte , pentru a scoate la lumina adevarul cu documente , totul asa cum a fost , pentru a ramane in istorie realitatea , iar apoi lumea sa judece si sa cunoasca ADEVARUL  .
Cei care doresc sa se initieze trebuie obligatoriu sa se informeze asupra celor care ii racoleaza fie de pe internet , fie prin alte modalitati , care le cer foloase necuvenite si altele , pentru a evita sa fie pacaliti de excroci autointitulati masoni .
Acest mesaj este un semnal de alarma pe care il repet , pentru ca doresc sa va reamintesc cand in 2010 am anuntat public , ca ma delimitez impreuna cu fratii mei de toate institutiile statului, retragandu-mi sustinerea fata de Guvern si Presedentie , datorita coruptiei si politizarii acestora , iata ca timpul adevereste spusele mele , traim azi cu totii intr-o mare mocirla sociala , economica , politica s.m.d.
Acum a venit vremea pentru a pune capat acestor dezlantuiri criminale impotriva poporului roman si de a depune toate eforturile impreuna cu oamenii noi alesi si patrioti din conducerea tarii , pentru asigurarea stabilitatii si progresului pe termen lung , ocupandu-ne astfel locul legitim pe care il meritam in lume .
Consider ca prin initierea tinerilor si prin Lojile de cercetare care sunt viitorul masoneriei romane , masoneria poate construi un viitor foarte bun , pentru a ne ocupa locul nostru legitim in lumea civilizata . Romania are nevoie de conlucrare si dezvoltare in toate directiile cu toate marile puteri ale lumii , in special cu Uniunea Europeana , NATO si S.U.A.
Masoneria a fost si trebuie sa ramana o institutie a valorilor, a moralei, a virtutiilor , profund spirituala, ai carei membrii sa fie adevarate modele dupa care sa se ghideze multimile profane, sa fie oameni-exemplu pentru semenii lor .
Solicitam mass-mediei ca atunci cand mediatizeaza un corupt , sa informeze corect opinia publica asupra Obedientei masonice ( adica a Marii Loji ) din care face parte aceea persoana suspectata de coruptie sau cercetata penal .
Multumim tuturor celor care isi pastreaza verticalitatea, continund lupta impotriva coruptiei , care este sangele ce iriga terorismul de oriunde din lume .
Cu multa lumina pe drumul fiecaruia in slujba umanitatii .

 

Dr. Col.(R) Viorel Danacu
Mare Maestru
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Presedinte
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti ,

22 ani de masonerie de la 24 ianuarie 1993

postat 23 ian. 2015, 15:35 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 23 ian. 2015, 15:36 ]

CUVANTUL
Marelui Maestru
al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Fr:. Viorel DANACU,
cu ocazia împlinirii a 22 ani de masonerie de la 24 ianuarie 1993,


Bucuresti 24 ianuarie 2015

La 24 ianuarie 1993, in Bucureşti, la Casa Vernescu, Sala Oglinzilor a avut loc Ceremonia Masonica de constituire a Marii Loji Nationale din Romania. Au fost prezenti francmasoni de frunte de la Marele Orient al Italiei insotiti de Marele Maestru, Fr:. Guliano di Bernardo. In Conventul masonic a fost ales primul Mare Maestru, Fr:. Nicu FILIP, care a fost instalat si consacrat, increditandu-i-se toate drepturile si prerogativele pe întreg teritoriul României. Intr-o lucrare viitoare a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti vor fi prezentate, toate detaliile, fotografiile in legatura cu inceputurile francmasoneriei, dupa 1989.
Amandoi am demascat pentru prima data corupţia din Marea Loja Nationala din Romania, protestand împotriva devierilor francmasonice de la calea iniţiatica , tragand un puternic semnal de alarma pentru intreg Ordinul Masonic Roman si societatea profana . Impreuna am continuat o lucrare masonica regulara, tradiţionala, spirituala convocandu-i pe fraţii din Marea Loja Nationala din Romania in 2002, la Conventul Extraordinar din 13 -14 aprilie de la Braşov , unde Nicu Filip m-a instalat Mare Maestru , transferandu-mi toate puterile masonice lumina si sabia masonica , Decretele si Patenta de constituire a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice .
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a lansat clasei de intelectuali a tarii, o provocare in acest sens, de acum 13 ani si mai bine, declarand public ca masoneria face front comun impotriva coruptiei, relei credinte, obscurantismului si extremismului de orice fel.Am propus si facut pasi remarcabili si apreciabili in ceea ce a insemnat regenerarea Ordinului, redarea prestigiului intr-o infima masura, dar cel mai important este ca, am reluat si continuat relatiile cu Marea Loja a Frantei , semnand Tratatul de Amicitie si Recunoastere Reciproca la 12 decembrie 2002, singura Obedienta din lume, care a gazduit francmasoneria romana in exil, pe timpul celor 45 de ani de comunism. Am crezut in lucrarea masonica si in Marele Arhitect al Universului, am crescut numeric, calitativ, avem recunoasteri masonice internationale cu Mari Loji de peste hotare , semnand peste 59 de Tratate de Amicitie si Recunoastere Reciproca , suntem Membrii in Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei, in baza Tratatului si Cartii Masonice Albe a Europei pe care le-am semnat in 2003, suntem Membrii in Asociatia Muzeelor, Librariilor, Bibliotecilor, Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles, (A.M.M.L.A.) prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti , semnand Certificatul de Membru A.M.M.L.A. , fiind astfel independenti si integrati in marea familie masonica universala .
Am explicat toate acestea pentru a cinsti pe deoparte memoria lui Nicu Filip si pentru a reliefa sacrificiile si truda sa ca promotor al acestor evenimente de după 89:
„ convocarea si instalarea mea ca Mare Maestru, voesc a fi in 24 ianuarie când sărbătorim Unirea Principatelor Romane din 1859, la care noi fraţii am avut o contribuţie însemnata. Cred ca iubindu-mi tara trebuie sa practic cultul trecutului, al istoriei, cult pe care sa îl cunoaştem, sa îl omagiem si pentru care, sa păstram o vie recunoştinţa înaintaşilor noştri.
Iată, au trecut 22 ani de atunci si parca a fost ieri.
Noi fraţii din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , ne-am angajat pe deplin pe drumul iniţiatic al Ordinului Francmasonic, lucram cu regularitate si respectam cu stricteţe regulile masonice universal acceptate.
Fraţii noşti care întreprind studii si cercetări asupra arhivelor masonice romaneşti si asupra celor primite din alte tari prin intermediul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti si a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice au constatat ca aici a existat o masonerie pura incepand cu peste 5-7 mii de ani in urma. Un exemplu edificator il reprezinta templele tracilor si geto-dacilor,vechi de peste 5-7 mii de ani, Placutele de la Tartaria, vezi Ganditorul de la Hamangia, vezi Statuetele Feminine din lut de la Muzeul Dunarea de Jos, din Calarasi. Nu le putem considera masonerie pura ? Noi ca fii ai dacilor închinători la un Dumnezeu unic si nevazut, nu putem sa tinem sus flacăra invaturii noastre milenare ? Noi oare nu putem sa recunoştem pe Eminescu ca fiind „masonul fara sort ”, pe Meşterul Manole ca fiind un adevărat Hiram, pe Zalmoxe, ca unul din cei mai mari initiati ai timpurilor incluzandu-l in marele lant al marilor initiati pe care ii pomenim in ritualurile noastre masonice si aşa mai departe ? Eminescu prin meditatiile lui asupra demiurgului si renasterea sufletului, ce se desprind din poeziile sale filosofice, pur si simplu te cutremura. Nicolae Iorga, marturisea: „doua mari genii a nascut poporul roman, Zamolxe si Eminescu”. Tot el consemna: „Eminescu stapanea cu desavarsire cunostinta trecutului romanesc si era perfect initiat in istoria universala”. Karl Fridrich Vollrauth Hoffmdnn, in cercetarile privind tipologia poporului roman, prezentate in Beschreibung Den Erde, 1824, Vol. II, partea a IV-a, Pag. 3074, al 2[48], redate de Gabriel Gheorghe, zice : “Acest popor unit si ridicat prin instructie la cea mai inalta civilizatie, ar fi apt sa se afle in fruntea culturii spirituale a umanitatii. Si ca o completare, limba sa este atat de armonioasa si bogata ca s-ar potrivi celui mai cult popor de pe pamant.”
Se impune deci a privi cu alte dioptrii si nu cu cele de acum 300-700 de ani in urma, masoneria universala, astfel ca masoneria romana trebuie armonizata si cu ideile ortodoxismului local care ar facilita schimbari foarte productive in tara noastra. Peste 2 ani in 2017 se implinesc 300 de ani de la Anderson , marele pastor protestant care a rescris in cheie protestanta Constitutiile masonice , declansand un razboi pe fata catolicilor , astfel curgand apoi o serie de bule papale impotriva masoneriei . Vai ce moment nefast . Masoneria nu a inceput cu Anderson , sper ca Marea Loja Unita a Angliei sa-si revizuiasca din 2017 atitudinea fata de intreaga masonerie a lumii .
Misterele majore, sau bratul vertical al crucii, nu constituie masonerie ci se ocupa mai mult de chestiuni esoterice. In masonerie se constituie traditia biblica, crestina. Intre discipolii lui Iisus, nu toti erau pregatiti ca sa inteleaga in mod direct invatatura lui atunci, Marele Initiat, Maestrul Iisus, le vorbea in parabole, in pilde, care pentru noi nu sunt altceva decat instrumente ritualistice de constructie operativa a masoneriei de azi. Masoneria are radacini in epoca dinaintea creatiei omului atunci cand Dumnezeu a creat Universul, numai ca noi astazi o cunoastem ca fiind produsul activitatilor constructive ale vechilor calugari benedicteni din Franta, Spania secolelor 8 si 9, era noastra.Trebuie sa stiti, ca masoneria de azi reprezinta o ingemanare intre traditia ebraica veche sustinuta prin cuvintele sfinte si cele de trecere, toate fiind de origine ebraica. In schimb Templul Masonic cu intregul lui simbolism, sunt de origine crestina si reprezinta uniunea intre macrounivers si omul care nu este altceva decat micro-universul. Intre vechii masoni au existat si inca mai exista, preoti, filosofi adanci de-ai nostri, toti buni romani. Este bine ca pe acestia sa ii cautam, consultam, ascultam, pentru a face primii pasi in formarea unei baze de date, pentru frumoasa zidire spirituala ce suntem dispusi sa o implinim, toti cei din MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice . Este absolut necesar ca sa cunoastem pe toti cei care apartin sau au apartinut unei sfere de viata spirituala puternica, domeniu de care are nevoie masoneria in Romania.
Ne dorim o masonerie operativa, constructiva, o masonerie cu specific romanesc, o masonerie româneasca, adică pe interesul romanilor si in dependenta directa de cultura noastră milenara. Aşa cum Marea Unire, s-a produs ca voinţa tuturor romanilor „de” aceeaşi limba, tot aşa noi fraţii de astăzi trebuie sa ne constituim ca germeni ai unificării in acest colt de lume bazata pe criteriile spiritualităţii, ale filocaliei creştine si ale ortodoxismul neputand uita ca ortodoxismul este o ramura a creştinismului mult mai plina de simboluri si trăiri interioare decat oricare alta religie a lumii. Masoneria operativa, constructiva, de tradiţie pura, este pentru noi ca o manuşa, este exact ce ni se potriveşte cel mai mult noua, celor din lumea ortodoxa. Spiritualitatea. Nimic altceva.
In ortodoxism, Dumnezeu se simte si de acest fel de simţiri, aveam nevoie noi, ca masoni constructori. Pentru ca daca ajungem sa îl simţim pe Dumnezeu in noi, suntem capabili sa îl înţelegem pe Marele Arhitect al Universului. Un rol deosebit in unitatea si continuitatea neamului daco-romanesc, l-a avut Biserica Ortodoxa. Apostolul Andrei, primul nostru evanghelizator al geto-dacilor, arata ca noi suntem de drept si de fapt continuatorii dacilor.

De aceea 24 ianuarie al fiecarui an, este pentru noi, atât un simbol al masoneriei, însemnând 24 ianuarie 1993 - instalarea Fr:. Nicu FILIP, ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 cat si mai ales, unul dintre cele mai insemnate momente din istoria neamului, Unirea Principatelor Romane de la 1859.

Glorie celor care si-au făcut pe deplin datoria si care ne amintesc de maretul Act al Unirii Principatelor Romane. Masoneria înseamnă elite, dar nu elite sociale, economice etc., si elite care vine de la verbul „a alege” - aleşii. Se revine deci la zicala biblica : „...mulţi chemati puţin aleşi ” sau cum zice Pitagora: „daca nu eşti geometru, aici nu ai ce căuta si nu poţi intara in ordin”. Trebuie sa fii dotat ca sa intelegi masoneria. Mulţi au intrat in masonerie, dar masoneria nu a intrat in ei. Nu orice piatra, indiferent de natura ei, este apta a fi taiata, slefuita, prelucrata, pentru a-i reda forma cubica, forma utila la constructia Templului interior, neconstruit de mana de om. Noi, francmasonii romani trebuie sa ne strangem intr-un Colocviu National si sa ne concentram atentia si eforturile in edificarea si fortificarea francmasoneriei intr-un model cu traditii specifice romanesti.

Cu un sincer La Mulţi Ani in 2015 fraţilor si cu dorinta de iluminare intru desavirsire spirituala, va doresc tuturor sa gasiti calea initiatica ce poate conduce catre implinire.

Pace voua cu înţelepciune si dragoste frăţeasca in lumina.

Libertate, Egalitate, Fraternitate, oriunde v-ati afla.

Dr.Col.(R) Viorel DANACU
Mare Maestru,
Marea Loja Nationala a Romaniei-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,
Presedinte ,
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti ,

Mesajul Marelui Maestru cu Ocazia Sarbatorilor de Iarna

postat 22 dec. 2014, 01:57 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 22 dec. 2014, 01:57 ]

mesajul in Romana                                                          mesajul in Franceza

Franceza JPG           Romana JPG

1-10 of 80