Noutati‎ > ‎

EvenimenteR:.L:. Athenaeum va invita la

Lansare de carte: "Despre un alt Mihail Sadoveanu" - Vineri, 9 Septembrie, ora 11:00
la Muzeul Unirii din Iasi, Sala TronuluiCuvantul P:.V:.M:. Fr:. Viorel Danacu in cadrul Serii Culturale Europene

    Doamnelor si Domnilor,
    Stimati invitati.

    Sunt emotionat sa particip la acest eveniment "Seara Culturala Europeana" la care sunt prezenti invitati din Europa, Brazilia, din tara noastra, ambasadori si oameni de cultura.
    "Seara Culturala Europeana" a debutat în 2004, într-un loc superb, o adevarata oaza, a frumusetii, sub bolta înstelata a cerului si cu bunavointa lui Dumnezeu de a începe ploaia dupa terminarea evenimentului.
    Am reamintit acel moment pentru ca "Seara Culturala Europeana" este o vointa a elitelor europene de a cunoaste, apropria si împleti împreuna traditiile, obiceiurile si spiritul de om liber care creste continuu pe verticala, spiritual si moral.
    S-a vorbit atunci de gânditorul de la Hamangia. Oh Doamne, câta exprimare, câta profunzime, câta întelepciune, întrega gândire a lumii cuprinsa într-un Simbol.
    Acest simbol de atunci oferit de noi, fiecarui delegat în parte a rodit astfel încât peste un an avea sa fie simbolul Francofoniei, Summitul de la Bucuresti 2006.
    Altcineva a vorbit de placutele de la Târtaria, cu cele mai vechi simboluri scrise, de pe pamânt gasite la Târtaria la noi în tara, oare acest pamânt sacru, sfânt este cu adevarat asa cum a spus aici în vizita sa Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, Gradina Maicii Domnului.
    Au fost lansate carti de mare deschidere, filozofica a lumii, au fost prezenti calusarii, de la Cezieni, un grup de copii de 11 ani, îmbracasi în costume nationale traditionale care au zguduit pâna la lacrimi de bucurie pe toti cei prezenti, grupul Minisong, cu muzica lor de exceptie, fumul de la gratar cu fripturile care sfârâiau, toate au facut o seara de exceptie, de neuitat unde multi prieteni din Europa si acum povestesc si nu pot uita.
    Toate fac parte din viata, din normal, astfel ca în aceasta seara, sper sa reusim împreuna, prin poezie, muzica, prezentari literare sa reusim sa ne simtim bine si sa vedem ca lumea se afla intr-o deplina efervescenta si manifestare intelectuala care creste valori promovând Cultura.

29.09.2007
Bucuresti

 

Scurt istoric al Masoneriei in Romania


Masoneria asa cum o cunoastem azi a ajuns pe teritoriul Romaniei la inceputul sec. XVII, venind de la Istambul odata cu corabiile ce carau graul, mierea si berbecii catre capitala de atunci a Imperiului Otoman. Pe uscat a ajuns pornind din tarile Germanice.

Masoneria romana speculativa constituie prima loja la Iasi. Este atestata documentar in 5734, intaiul Mare Maestru fiind insusi domnitorul Moldovei Nicolae Mavrocordat, care a preconizat si a inceput lucrari masonice, fapt pentru care a fost mutat in Principatul Munteniei. Se cunosc ofiterii primei loji, acestia fiind boieri (nobili) pamanteni.

Masoneria franceza a avut un rol determinant in revolutia lui Horea in 5794. Horea, edificator de case si biserici, frate mason, a putut ajunge pana la Imparat in baza dreptului de vizita acordat de o loja vieneza, loja Binefacerea. Exista plansa tinutei, precum si rezumatul cuvintelor pe care le-a rostit. Prin sacrificiul sau, Horea a coborat in cuvant, din cuvant in legenda, constituind si astazi o prezenta in Tara Motilor, Tirolul Romaniei, cum i-a fost spus de fratele Octavian Goga.

Masoni la 1848

Un alt eveniment important il constituie Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca la 24 ianuarie 5859. Unirea a fost gandita de masoni si realizata de frati prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al ambelor principate.

Marele Cuza nu si-a dorit domnia. A fost propus Vasile Alecsandri care a renuntat, apoi Mihail Kogalniceanu, care a renuntat si el, ca in cele din urma sa fie ales fostul parcalab de Galati, devenind prin reformele in cheie masonica Marele Domnitor Alexandru Ioan. Datorita intelepciunii lui si a sfetnicului sau, Mihail Koganiceanu (si el frate mason), guvernul Romaniei din acea vreme a pus in aplicare eliberarea sclavilor manastiresti, mai inainte ca Statele Unite sa-i fi eliberat pe cei de culoare de sub sclavie. Ideea de Libertate, Egalitate, Fraternitate, ideea de Lumina nascuta din Adevar, ideea ca omul poate deveni mai bun, ca este perfectibil, au calauzit de-a lungul timpului lucrarea masonica romaneasca.

Intaia Mare Loja, cu caracter capitular, s-a instalat la Bucuresti, capitala de astazi a Romaniei la 5880, iar primul Mare Maestru ales a fost Constantin M. Moroiu.

Convinsi ca dintotdeauna Masoneria si-a impletit Lucrarea cu marile idealuri ale natiunii, duminica 1 septembrie 6002 Marele Consiliu al Marii Loji Nationale A Romaniei, a rememorat, printr-o suita de expuneri, atmosfera de inalta emulatie fraterna ce domina Masoneria Romana a anului 5880.

Actiunile masonilor in slujba tarii constituie expresia unei activitati ce a onorat in cel mai inalt grad rosturile catre care era orientata Marea Loja Nationala a Romaniei, desavarsita la 8 septembrie 5880 de ilustrul Mare Maestru Constantin M. Moroiu.

Acordand intreaga recunostinta si admiratie fratilor ce au condus destinele, a fost decretata, la cererea Marelui Consiliu, in tinuta ceremoniala din 1 septembrie 6002, ziua de 8 septembrie, ca suprema sarbatoare pentru intreaga Obedienta a Marii Loji Nationale A Romaniei, continuatoare a idealurilor si modelului Lucrarii de aleasa tinuta inceputa la 8 septembrie 5880 si mentinuta neintrerupt pana astazi.

Totodata, prin Decretul Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, au fost conferite Brevetele pentru cea mai inalta distinctie: "Marea Cruce Masonica a Romaniei", acordata Post-Mortem, Marilor Maestrii Adrian Dohotaru si Sever Frentiu, incorporati in eternitate.

Din treapta in treapta, in desfasurarea timpului, masonii au fost prezenti in 5918 la Marea Unire, cand Transilvania, Tara de peste padure - constituind prin sanctuarele de la Sarmisegetuza insasi inima Romaniei, se va alipi Romaniei. Vocile care au rasunat cu ani in urma pe Campia Libertatii in tumult la Alba Iulia vor consfinti pe veci Marea Unire.

Recunoasterea de catre marile puteri se datoreaza in cele din urma geniului lui Ion Bratianu, care prin delegatia romana in frunte cu Alexandru Vaida Voievod il vor convinge pe Clemenceau de legitimitatea acestei recunoasteri. Acelasi aport major insemnat il va avea Regina Maria, descendenta a doua case imperiale, care il va convinge pe "Tigru", pana atunci neinduplecat. Regina Maria era fiica Marelui Maestru al Angliei si intr-un grad de foarte apropiata prietenie cu Regele Imparat al Angliei, George al V-lea , Fost Mare Maestru al Marii Loji a Angliei pana la urcarea sa pe tron. Astfel, in culisele istoriei atat de intortocheate, masonii au fost intotdeauna prezenti, aducandu-si aportul lor la consolidarea drepturilor legitime ale tarii, cu care au avut intotdeauna o identitate de destin.

Masoneria romana a continua lucrarea, mentinand verticalitatea coloanelor cu toata oprimarea la care a fost supusa de-a lungul ocupatiei naziste precum si a celei neo-comuniste. Fratii care ne-au precedat au activat in vremuri de restriste. Datorita lor lumina in masoneria romana nu s-a stins niciodata.

Greul, obolul suferintei s-a petrecut aici pe teritoriul nostru legitim, pe care nu l-am parasit niciodata, a activitatii noastre neintrerupte prin care am sustinut Lucrarea. Fratii s-au ajutat reciproc, spun marturiile, dovada, in lagarele de munca fortata, cu nimic mai prejos decat Auswitz, Belsen. Metodele au fost diferite, noi nu am cunoscut cuptoarele mortii, care depasesc ca amploare si modalitate a crimei orice imaginatie umana.

Familiile s-au ajutat reciproc, in timp ce fratii erau internati in lagare. Undeva in nevazut, in pretutindeni, a existat o rezistenta. Fratii, multi frati, sunt convins ca nu au crezut ca ocupatia comunista va avea sfarsit in secolul care a apus. Dar iata, Dumnezeu a vrut ca oroarea sa se prabuseasca in sine, ca trista utopie, cum a numit-o Vaclav Havel, sa aiba sfarsitul la care am asistat. Nu stiu, desi am cautat sa ma documentez, daca alte fratii masonice din alte teritorii ocupate au avut o soarta ca a noastra.

Un argument hotarator, il constituie, in continuitatea lucrarii, hotararea Suveranului Mare Comandor C. Belu, de a stramuta Supremul Consiliu al Romaniei la Paris, prin intermediul Dr. Leonida Vladimir.

Fratele Fred Cerchez a tinut baniera masoneriei romanesti cu demnitate inaltata in viforul istoriei, a vanturilor nu o data contrarii.

Fratii nostri, evrei, emigrati in Israel, s-au simtit in continuare romani. Loja a sarbatorit anul trecut 50 de ani de activitate continua, lucrand in limba romana.

S-au depus toate eforturile de a reconstitui cat mai aproape, cu exactitate de adevar, luand contact cu veteranii-Plesuvii, dintre care cei mai multi astazi sunt la Orientul Etern. In viata mai sunt cativa. La unison, informatiile coincid, constituind fara variante, un singur Corpus. Intaia tinuta in Libertate dupa 5989 a avut loc in ziua de Sf. Stefan 5989, in Templul Memorial din str. Radu de la Afumati. Au fost cinci: Anton Dimitriu, Nicu Filip, Edmond Nicolau, Mircea Sion si Ion Udrea.

A fost aceasta tinuta istorica, de-a dreptul emotionanta, ne-am strans in tinuta deschisa, recunoscandu-ne frati. Deasupra era steaua inflacarata, pe un altar improvizat, echerul si compasul deschise la gradul 1, la loc vizibil asa cum impune randuiala.

Lipsa unui document al acestei tinute este explicata de fratele Edmond Nicolau prezent acolo: "Eram atat de cuprinsi de emotie, incat nimanui dintre noi nu i-a stat capul la asta. Era firesc, n-am crezut sa apuc ziua asta, dupa 45 de ani de ocupatie sovietica, facuta cu mana romaneasca."

A urmat o perioada benefica pentru masoneria romana. La modestul sediu "La Curte", cum i s-a spus dintotdeauna, s-a facut un instructaj temeinic, fratii adunandu-se din trei in trei zile in tinute prelungi, descoperindu-li-se in dinamica ritualurilor, ma refer la cele trei grade, adevarurile adanci, eterne pe care le contin.

Aici au conferentiat Edmond Nicolau, Nicu Filip, Mircea Sion, aceasta in mod sustinut; au fost invitati, in tinute albe, diferite personalitati din varii domenii, care i-au luminat pe frati.

Se gasesc si acum in uriasul pod al templului, caprele si scandurile, cu care se constituia, in potcoava, masa. Nu exista taxa de participare, ci fiecare venea cu ce putea.

Toata aceasta activitate nu a ramas fara rezultate. La 24 ianuarie 5993 la complexul "Lebada", dupa atatia ani, s-a regularizat Masoneria Romana, care intra prin acest act istoric, in circuitul recunoasterilor planetare. La "Lebada" este inscaunat Primul Mare Maestru ales sub auspiciile Marelui Maestru al Italiei Giuliano Di Bernardo. Ia parte la ceremonie ill. fr:., imputernicitul American pentru S-E Europei, Arnold Hermann. Ca element suplimentar, fr:.Arnold e nascut in Bucuresti. Mai tarziu, intr-o ceremonie impresionanta, faclia luminii este trecuta, de ill. fr:.Di Bernardo, Mare Maestru al Italiei, la Pallazzo Giustiniani, in mainile Marelui Maestru Nicu Filip, in prezenta si cu girul imputernicitilor speciali, H. Doug Lemmons, Arnold Hermann.

Ordinul Masonic Roman contemporan este in esenta sa, continuatorul traditiilor si lucrarii masonice in spatiul carpato-dunareano-pontic din ultimii 180 de ani. Desi rupt dupa caderea Romaniei in interiorul lagarului comunist, printre supravietuitorii, obsedantului deceniu, al dictaturii staliniste si apoi al sfertului de secol de recluziune nationala ordonata de Nicolae Ceausescu, s-au aflat luminile care sa continue lucrarea traditionala a Masoneriei.

Daca la inceputurile sale, s-a constituit ca element de coeziune a generatiei lagarelor comuniste, Marea Loja a evoluat in societatea romaneasca spre o mai mare cuprindere a generatiei formate intre 5950-5970, cei numiti tehnicienii socialismului, cei care au facut prima reforma, esuata in timp, a comunismului stalinist. Aceasta generatie de stanga, fara a avea nici un fel de tangenta cu elementele cheie ale sacrului (fie religios sau masonic) a privit continuarea lantului masonic ca pe o curiozitate si apoi ca pe un element lipsa in viata lor spirituala, care trebuie cunoscut si insusit.

In ceea ce priveste Marii Ofiteri si Marii Demnitari ai Lojii, fiecare provincie trebuie sa fie prezenta si reprezentata in Marele Consiliu. Astfel, Clujul si Alba Iulia, Timisoara si Craiova, Aradul si Suceava, Constanta si Iasiul - enumerarea nu este limitativa - trebuie sa fie reprezentate, fiind parte in hotararile ce se iau.

Dintotdeauna, masonii de pe teritoriul Romaniei, au fost solidari cu tara. Aceasta, indreptateste sa explicam de ce prima Constitutie in libertate, prima Constitutie a unei Masonerii Regulare, a unei masonerii care pune primatul credintei in Dumnezeu a fost votata sa se desfasoare intr-un Convent convocat la Alba Iulia. Intr-un Convent in care delegati de pe toate intinderile tarii sa fie prezenti, convergenti la orasul simbol al unitatii tuturor romanilor, care este si va fi Alba Iulia.

Proiectul de Constitutie prezentat Conventului, a fost infatisat adunarii impreuna cu un alt proiect redactat in taina, contrar uzantelor masonice care implica adevarul si increderea. Cele doua proiecte au fost prezentate integral Conventului, care punand la vot a acceptat proiectul fratelui Voiculescu, inlaturand proiectul cel de-al doilea ca neconcludent, neindeplinind aspiratiile Masoneriei Romane in acel moment.

Constitutia de la Alba Iulia a fost prezentata de fratele Voiculescu, pusa la vot, articol cu articol, si intrunind unanimitatea a fost votata si promulgata prin Decret de catre Marele Maestru.

Conventul Ordinar, alege ca Mare Maestru, pe regretatul frate Dohotaru Adrian. Mandatul Marelui Maestru Adrian Dohotaru va dura putin, 5-6 saptamani, el fiind victima unui accident.

Masoneria Romana, in speta Marea Loja Nationala a Romaniei, a avut demnitatea si curajul sa ia pozitie impotriva coruptiei practicata in Ordin, coruptia fiind elementul cheie care a facut ca terorismul sa aiba puterea pe care am vazut-o in lume.

In aceasta lumina, la Conventul Extraordinar de la Brasov 13-14 aprilie 6002, noul Mare Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei a fost ales prin vot deschis, persoana fratelui Viorel Danacu.

Toate masurile initiate de Conventul Extraordinar de la Brasov, vizeaza promovarea intereselor nationale ale Romaniei, sustinerea integrarii Euro-Atlantice, asigurarea bunastarii pentru Poporul Roman, consolidarea statului de drept, cautarea progresului permanent al Romaniei, sustinerea reformelor initiate de Presedintele Romaniei si de Guvern.

In felul acesta, Ordinul Masonic Roman sprijina, ca intotdeauna in ultimele secole, realizarea obiectivelor nationale ale Poporului Roman: modernizarea politica si economica, asigurarea unitatii si independentei nationale, progresul social si edificarea statului de drept.

Modificarile aduse Constitutiei Marii Loji Nationale A Romaniei si noul program de guvernare, izvorate din discutiile purtate la Brasov, vizeaza, ca prioritati directe si imediate, eliminarea coruptiei din cadrul Ordinului, transformarea Marii Loji Nationale A Romaniei intr-un cadru de discutii si cercetari indreptate spre edificarea binelui Romaniei si al Umanitatii precum si spre onorarea nevoilor de Adevar ale fratilor si sprijinirea prin toate mijloacele a integrarii Romaniei in NATO si in UE.

Printre modificarile aduse Constitutiei se numara si unele legate de promovarea comunicarii interne intre membrii Ordinului. Acestea au devenit necesare intrucat, in ultimii ani, Marea Loja Nationala a Romaniei s-a extins foarte mult, multe persoane onorabile alaturandu-se lojilor. Din aceasta cauza s-au operat modificari de natura sa garanteze permeabilitatea structurilor de conducere ale Marii Loji Nationale A Romaniei, libertatea candidaturilor tuturor masonilor indreptatiti la orice functie si reprezentarea in Marele Consiliu a fratilor din diferite Oriente de pe intreg teritoriul Romaniei.

Dupa cum se cunoaste, Ordinul Masonic se bucura de o reala si impresionanta traditie in Romania. In firul vremii, fratii din cadrul Ordinului, au participat direct la toate evenimentele care au marcat constituirea statului national unitar roman. Si nu de putine ori, Masonii Romani si-au dat tributul lor, sub forma supremei jertfe, in situatii in care s-a decis soarta tarii.

Pentru materializarea actiunii de a transforma Marea Loja Nationala a Romaniei intr-un spatiu de cercetare a nevoilor societatii romanesti si de identificare a cailor si mijloacelor necesare progresului si modernizarii, Conventul a decis infiintarea Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, care ii va reuni, ca membrii sau vizitatori, pe fratii care sunt preocupati de dezvoltarea gandirii masonice si de problemele cu care se confrunta societatea contemporana, devenind astfel coloana de sustinere istorica, sociala si in cea mai mare parte metafizica a structurilor.

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica constituie dovada maturitatii gandirii masonice prin adancirea izvoarelor si convergenta lor intr-o entitate doctrinara constitutional filozofic masonica.

Masoneria constituita pe teritoriul Romaniei a gasit un fond fertil, arhaic, precrestin; de unde caracterul profund religios inclinatia spre meditatie si traditionalism a poporului roman.

Loja de Cercetari propune punerea in discutie si demararea unei Enciclopedii Masonice Universale, de conceptie originala.

Lucrarea implica profesionalitate si o continua supraveghere de ansamblu, termene fixate de colectivul redactional.

Ca punct de plecare va fi trimisa o adresa catre toate Marile Loji de la care am primit recunoastere, rugand fiecare Mare Loja sa binevoiasca ca pe un numar de pagini sa-si constituie in limba Engleza, propria sa istorie de la origini pana in zilele noastre. Lucrarea la Enciclopedia Masonica a inceput deja. O lucrare complexa la care participa frati din Obedienta.

Marea Loja Nationala a Romaniei este Obedienta autonoma, suverana, recunoscuta de masonii de pe teritoriul Romaniei.

Marea Loja Nationala a Romaniei este profund traditionala, pastratoarea cu strictete a neclintitelor Landmark-uri.

Marea Loja Nationala a Romaniei a fost regular constituita din trei Loji regular constituite, primind Lumina de la Mari Loji Regulare universal recunoscute si continua traditia masonica prin Conventul Extraordinar de la Brasov 13-14 aprilie 6002.

Marea Loja Nationala a Romaniei si Lojile de sub Obedienta sa nu intretin nici o relatie masonica sau de alta natura cu Loji mixte sau corpuri care admit femei intre membrii lor.

Masonii ce alcatuiesc Marea Loja Nationala a Romaniei, proclama cu tarie credinta Intru Marele Arhitect al Universului, in puterea si vointa Sa revelata, in nemurirea sufletului, in Constitutie si este profund traditionala, pastratoare cu strictete a neclintitelor Landmark-uri.

Cele trei Mari Lumini ale Masoneriei Universale: Cartea Legii Sacre (Biblia, Torah, Coranul sau Zend Avesta, dupa caz) deschisa, Echerul si Compasul, sunt in deplina cinstire, asezate la vedere, pe tot timpul lucrarilor ce se desfasoara in Lojile de sub Obedienta Marii Loji Nationale A Romaniei.

La Orient, stau cele trei Mari Simboluri Sacre: Ochiul lui Dumnezeu in Triunghiul Sacru, Soarele si Luna, de o parte si de alta a lui, patronand dinspre Orient randurile de frati corespunzatoare celor doua coloane fundamentale J si B.

La Marea Loja Nationala a Romaniei, pe peretele corespunzator pozitiei Soarelui, inspre Orient, este arborata Baniera Marii Loji Nationale A Romaniei, iar pe cel corespunzator Lunii, este arborat Tricolorul Romaniei.

In mod solemn si sacru, orice initiat in masonerie, va depune juramantul cu mana stanga si privirea asezate deopotriva pe Cartea Legii Sacre deschisa, pe Echer si pe Compas, pentru a vibra in armonia dintre cuvant si sacralitatea divinului.

Marea Loja Nationala a Romaniei are suveranitate masonica deplina pe intreg teritoriul Romaniei, asupra Lojilor de sub Obedienta sa. Se autoguverneaza, avand putere absoluta asupra Lucrarii celor trei grade: Ucenic, Calfa, Maestru.

Marea Loja Nationala a Romaniei nu-si imparte autoritatea cu nici o alta putere masonica sau laica asupra celor trei grade amintite si nici un demnitar din conducerea vreunui Rit nu poate detine in paralel demnitati si functii in Marele Consiliu al Marii Loji Nationale A Romaniei.

Marea Loja Nationala a Romaniei, autorizeaza functionarea in teritoriul pe care il guverneaza a Riturilor de perfectiune, universal acceptate.

Marea Loja Nationala a Romaniei si Lojile de sub Obedienta sa, in timpul Tinutelor rituale, interzice discutiile politice, religioase sau de afaceri.

Masoneria de Rit Scotian Antic si Acceptat, lucrand pe teritoriul Romaniei trebuie sa reprezinte coloana de sustinere morala, materiala si sociala a natiunii romane. Masoneria, prin lucrarea sa, contribuie la garantia drepturilor cetatenesti si respectul natiunii noastre in lume.

Marea Loja Nationala a Romaniei participa activ la viata de zi cu zi a Romaniei.

Avem astazi o Loja taraneasca, care lucreaza pentru ridicarea materiala, sociala a satului romanesc. Suntem pe cale de a infiinta noi triunghiuri taranesti, in alte puncte ale tarii, la Putna, Teleorman, Maramures.

Masoneria isi propune sa depuna eforturile ca taranul roman, devenind agricultor, acesta sa duca la inchegarea unor microferme, cu randament sporit, cu mijloace mecanice de lucru, cu un sprijin sporit si competent al organelor statale.

Am mai spus-o, taranul roman nu trebuie cautat in balade, in muzee de arta folclorica, nici in literatura.

Taranul roman, dintotdeauna a constituit clasa cea mai napastuita. A dat cu sapa, a tras cu coasa, jumatate din an pus sa hiberneze. Masoneriei ii revine rolul sa-l faca pe taran contemporan epocii, constient ca este o forta care poate realiza enorm pentru ca tarii, intregii natiuni sa-i mearga bine, restabilind astfel un echilibru intre sat si oras.

Avem un cler care si-a dat din plin obolul de suferinta si moarte in inchisorile si lagarele de munca fortata, a caror amintire inca cutremura de groaza, dar care acum s-a estompat si continua sa se estompeze, devenind istorie, subiect de discutie in mari adunari filozoficesti.

Noi romanii suntem, natiunea in majoritatea ei, crestini ortodocsi. N-am oprimat celelalte culte, nicicand. Nu am daramat bisericile sub ocrotire papala cu tunul cum a facut-o la ordinul habsburgic, generalul Bem.

Este de dorit sa avem Preoti Masoni, pe care ii chemam sa ne cunoasca, sa cunoasca idealurile si eforturile noastre pentru unire si respectul celorlalte religii. Preotii din tara noastra trebuie sa cunoasca, ca spre a deveni mason trebuie sa crezi nestramutat in Dumnezeu, trebuie sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti, trebuie sa cunoasca ca noi vorbim lumii prin fapte, ca binele il facem in taina, asa cum propavaduiesc sfintele noastre scripturi. Preotii nostri, respectatii nostri Preoti trebuie sa cunoasca faptul ca Masoneria repudiaza din plin sectele care ne-au napadit credinta si tara.

Papa Ioan Paul spuse: "Biserica ar trebui sa-si deschida ferestrele atat ca sa vada afara, dar mai ales pentru a permite aerului curat sa intre inauntru".

Poate numai in fosta Rusie, credinta a fost atat de oprimata cat a fost la noi. Sa nu uitam ca efortul comunismului a fost ca poporul roman sa devina ateu. La lumina acestor realitati istorice trebuie reexaminata spiritualitatea atat in areal contemporan, cat si in perspectiva unor deveniri ale caror inceputuri se intrevad prin ceata, prin care corabia statala inainteaza usor, cu grija sa nu se sfarame de stanci. S-a asezat asupra lumii o ceata, prin care se intrevede o confruntare grava cum n-a mai cunoscut inca omenirea, cand adversarul nu mai este o teava de tun, ci este o naluca, cand maini teroriste agita arma atomica, agita razboiul chimic, cand agita virusi ucigatori la care nu cunoaste nimeni antidotul. La ceasul acesta al istoriei, Masoneria de pe teritoriu cheama fratii sa stea stransi umar la umar, unul langa altul, spre a duce in continuare aportul nostru pozitiv, ca, inca o data o spun, sa ne ocupam locul pe care il meritam in lume.

Chemarea noastra s-a adresat si se adreseaza tineretului, se adreseaza studentilor din toate domeniile de cercetare si suntem bucurosi ca am avut audienta. Intaia loja de studenti, Loja "Mihai Eminescu" a luat cu entuziasm fiinta. A doua loja, Nichita Stanescu este in curs de constituire.

Avem un tineret pe toate planurile extrem de dotat, se anunta la orizont o generatie avand ca pista de decolare pe Eugen Ionesco, de radacina din Slatina, acesta care a asezat ca si O'Neill teatrul contemporan pe coordonate noi in deplin acord cu gandirea lumii.

Acum, cand Raul si-a intins in mod alarmant aripile peste lume, cand ignoranta si reaua vointa lasa locul unor forme din ce in ce mai subtile, chemarea spre o noua expresie a Lucrarii noastre Masonice, cere sa ocrotiti si sa respectam Adevarul, sa curmam avantul cu care securea coruptiei ciunteste zeci de suflete, sa ne unim prin traditionalul lant al fraternitatii, inchipuind din trupurile si mintile noastre acel zid unic pe care doar iubirea il poate intari.

Pe data de 31 octombrie 6003 a fost trimisa o scrisoare tuturor Marilor Loji in care au fost mentionate urmatoarele: alaturi de toate natiunile lumii suntem si noi romanii, martorii multiplelor evenimente care continua sa otraveasca pacea omenirii.

Dincolo de stradania personala de perfictibilitate, implinirea noastra nu va fi intreaga, decat, armonizandu-ne in grandioasa Lucrare a Masoneriei Universale, va asiguram, iubiti si respectati frati, de intreaga noastra disponibilitate, de alesul sentiment de iubire fraterna pe care-l nutrim fata de voi si toti fratii romani.

Marea Loja Nationala a Romaniei continua din dorinta de Adevar si Dreptate, condamnarea oricaror acte de coruptie, extremism, sau terorism, acest flagel distrugator care loveste omenirea si viata alimentata de coruptie - sangele care iriga si constituie puterea actului terorist - care se cer anulate.

Am fi onorati sa intelegeti ca noi continuam Lucrarea inceputa in 5880, regularizata in 5993, Lucrare re-asezata pe eternele principii ale masoneriei universale, focalizandu-si pretuirea pe neclintitele elemente de traditie masonica.

De aceea nadajduind intr-o buna si fraterna intelegere a intentiilor noastre, va asiguram inca o data de intreaga noastra pretuire si deplina disponibilitate la conlucrare.

In ziua de 24 Ianuarie 6003, la Casa Vernescu, Calea Victoriei 113, Bucuresti, la ora 1200, Marea Loja Nationala a Romaniei a sarbatorit jubileul de 10 ani de activitate masonica depusa in cinstea Ordinului, spre binele Patriei in prezenta delegatiilor fratilor din teritoriu.

Europa nu constituie ca Statele Unite ale Americii o natiune, Europa este o constelatie de culturi, de traditii, de orgolii, pe care masoneria Continentului cauta sa-i dea un numitor comun.

In acest sens Marea Loja Nationala a Romaniei incorporeaza lucrarii, gasirea modalitatii corecte ca cele cinci principii fundamentale:

  • Credinta in existenta Marelui Arhitect al Universului, tinutele rituale tinandu-se intru Gloria Sa;
  • Prezenta celor Trei Mari Lumini ale Francmasoneriei: Biblia, Echerul si Compasul;
  • Interzicerea dicutiilor cu subiect politic sau religios in cadrul tinutelor rituale;
  • Neadmiterea femeilor in cadrul tinutelor rituale;
  • Respectarea intocmai a Landmark-urilor;

Marea Loja Nationala a Romaniei este membra cu drepturi depline a Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei prin semnarea acordului de aderare de catre Marele Maestru Viorel Danacu la Paris, in anul 6004. Constitutia si Regulamentul sunt aceleasi cu cele ale membrilor Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei.


Comunicat

postat 25 ian. 2012, 23:50 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 25 ian. 2012, 23:51 ]

INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUIMAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEILoja de Ritualistica Comparata si Cercetari MasoniceFrancmasoneria de Rit Scotian Antic si Acceptat
LIBERTATE - EGALITATE - FRATERNITATE

COMUNICAT DE PRESA

Bucuresti, 23 Ianuarie 2012

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, se reuneste ritualic, intr-un Convent Extraordinar in stare de Urgenta, la Brasov, in 24 ianuarie 2012, locul unde acum 10 ani s-a infintat, in 13-14 aprilie 2002, prin Conventul Extraordinar convocat de Primul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Il. Fr. Nicu Filip, care i-a transferat toate Puterile Masonice, Patentele, Edictele, Marele Registru Masonic, Marele Sigiliu Masonic si Lumina Masonica Sacra, Fratelui Viorel Danacu, pe care l-a instalat, consacrat si investit regular si constitutional, Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI si Venerabil Maestru al Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.

Se implinesc 19 ani, de la 24 ianuarie 1993, cand in Bucuresti, la Casa Vernescu, Sala Oglinzilor, Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, Il. Fr. Giuliano Di Bernardo a aprins luminile si l-a instalat, consacrat si investit regular si constitutional, pe Il. Fr Nicu Filip, Primul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania.

Vor fi aduse Omagii Marilor Maestri trecuti la Orientul Etern, incepand cu Primul Mare Maestru Ales Fr. Nicu Filip, Marele Maestru Adrian Nuntiu Dohotaru, Marele Maestru Sever Frentiu, Marele Maestru Vladimir Boanta, Marele Maestru Gheorghe Comanescu, George Munteanu, Constantin Barbulescu, care au contribuit fiecare in perioada mandatului sau, sa aduca o modesta contributie la constructia masonica regulara pe intreg teritoriul Romaniei, urmand a se face Marele Lant Masonic si pastrarea un moment de reculegere.

Deasemenea aducem un Omagiu Fratilor aflati la Orientul Etern care au adus contributii insemnate la MAREA UNIRE A TUTUROR ROMANILOR, urmand constituirea Marelui Lant Masonic al Unirii si pastrarea unui moment de reculegere.

Marele Maestru Fr. Viorel Danacu, reales regular si constitutional, sa conduca MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, in 19 ianuarie 2012, pastrator al Decretelor Masonice, Patentelor, Edictelor Masonice, Marelui Registru Masonic, Marelui Sigiliu Masonic si a Luminii Masonice Sacre, va proceda la reorganizarea Marii Loji si realegerea unui nou Mare Consiliu, continund lucrarea masonica, regulara, morala, spirituala, ritualica si traditionala, inceputa din 2002, asumandu-si public, statutul de Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, construind o Masonerie romaneasca, o Masonerie pentru romani si o Masonerie pe intelesul romanilor.

Obiectivul fratilor este masoneria romaneasca si Romania, contribuind la pastrarea, conservarea si cunoasterea patrimoniului masonic romanesc, a culturii masonice romanesti, a traditiilor, obiceiurilor, datinilor de pe intreg cuprinsul tarii noastre.

In partea doua a lucrarilor Marele Maestru, Il. Fr. Viorel Danacu va prezenta Strategia Masonica de lucru a anului 2012, pe care impreuna cu fratii din Marele Consiliu, o vor transpune in practica masonica, in Templele Masonice de pe intreg cuprinsul tarii si anume:

  • Dezvoltarea masoneriei satesti si in alte localitati alese din Romania, prin Programul National Masonic Satesc, care a debutat acum 10 ani, cand M.M. Viorel Danacu, a constituit prima Loja Masonica Sateasca la Hobita, Judetul Gorj.
  • Cultura Masonica Danubiana, un izvor nesecat de cultura si civilizatie, al vechilor scoli initiatice danubiene, prin romanii care au fost primii in arta, tehnologie si comert.
  • Masoneria de Fundament Crestin Ortodox, prin cunoasterea Sfintei Biblii, una din cele trei mari lumini masonice, pe care toti masonii depun juramantul Masonic si a Filocaliilor.
  • Elaborarea MONOGRAFIEI MASONERIE ROMANE, in mai multe volume, de catre MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
  • Redeschiderea Muzeului Masonic, editarea noului numar al Revistei "Cuvant Masonic" si dezvoltarea Bibliotecii Masonice.

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, isi asuma aceasta misiune nu imposibila, in aceasta perioada extrem de tulbure in intreaga lume si in tara noastra, aducandu-si o modesta contributie la restabilire ordinii si redarea prestigiului masonerie romane, a Romaniei, pentru a ne ocupa locul legitim pe care trebuie sa-l avem in lume.

In Incheiere, impreuna cu invitatii de la alte Mari Loji prietene si totii fratii nostrii, vom da mana cu mana, cei cu inima romana, sa facem Marele Lant al Fraternitatii Romane si Universale.

Cu alese sentimente de pretuire,

Mare Secretar,

Mihnea-Octavian Manolache

Mare Cancelar cu Relatii Externe,

Florian Radut 

Comunicat

postat 25 ian. 2012, 23:50 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 25 ian. 2012, 23:50 ]

CONVENTUL EXTRAORDINAR AL

MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI –

Loja De Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

                                                                             

Comunica Public Urmatoarele :

 

 

                                                                                         BRASOV 24.01.2012

 

           Vazand realitatile si confruntarile din intreaga societate romaneasca din ultimii ani , atat pentru cei care locuiesc in  orase cat si cei din comunele si satele romanesti , respectiv o degradare generala a intregii societatii , indiferent  de varsta , credinta sau pregatire profesionala , prin indepartarea fata de cultura , educatie , traditii , obiceiuri , datini , cantecul si portul popular romanesc , instrainarea fata de pamant si familie , cerem fratilor din toate lojile masonice din Romania , sa se alature noua , declarand public  rostul  nostru  , ce vrem si ce oferim noi semenilor nostrii .

            MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice , astazi 24 . 01 . 2012 , reorganizata si cu un nou Mare Consiliu ales , isi asuma public , statutul de Loji de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , pentru o cunoastere a trecutului istoriei masoneriei romane si universale , care nu inseamna regresie , ci intoarcerea la izvoare , acolo unde se afla Adevarul primordial , continund  lucrare masonica regulara , morala , spirituala , ritualica si traditionala , pe intreg cuprinsul Romaniei , inceputa din 2002 .

 

           Numai cunoscand trecutul istoriei noastre , cunoastem cine au fost inaintasii nostrii , ce au facut fratii in loji si pentru tara , astfel incat pe viitor , impreuna , sa construim ceva pentru generatiile viitoare .

            MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice , doreste sa elimine orice confuzie sau asociere , cu cei care cred , ca masoneria conduce lumea , sau construieste alte guverne din umbra , deoarece nu isi propune acest lucru , pentru ca nici nu se poate asa ceva , ci pur si simplu , se vrea o societate initiatica complexa si bine consolidata , prin studii si cercetari  masonice proprii , care sa poata contribui la dezvoltarea si civilizarea omenirii , intelepciunea , morala , credinta , pregatirea profesionala , educatia reprezentand principiile fundamentale , universal acceptate , de intreaga masonerie universala .

              Autonomia Lojei este sacra si inviolabila , neadmitand niciodata amestecul altora , in treburile interne ale acesteia , fratele fiind un om liber si de bune moravuri , cinstit , drept , moral , cu credinta in Dumnezeu , alegandu-si singur drumul initiatic , Sfanta Biblie fiind una din cele trei mari lumini ale initiatului , fara a fi o piedica in calea celuilalt frate , astfel ca niciodata un frate , nu poate exclude sau lovi un alt frate , CI INTOTDEAUNA II INTINDE MANA .

               Aceasta este misiunea si obiectivul , Lojilor de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , din cadrul MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI , pentru toti fratii care vor simti , gandii si traii romaneste , construind o masonerie romaneasca , o masonerie pentru romani si o masonerie pe intelesul romanilor .

 

 

MARE MAESTRU AL

MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI –

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica

Fr. VIOREL DANACU

STRATEGIA DE DEZVOLTARE

postat 25 ian. 2012, 23:49 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 25 ian. 2012, 23:49 ]

STRATEGIA DE DEZVOLTARE A

MARII  LOJI  NATIONALE  A  ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


 

                                                                                                         Orientul Brasov 24  ianuarie 2012 ,

 

Astazi 24  ianuarie , la Orientul Brasov , eu , Marele Maestru ,

Fr . Viorel Danacu impreuna cu Venerabilii Maestri si reprezentanti ai altor Respectabile Loji de pe intreg cuprinsul Romaniei am analizat si luat mai multe hotarari .

        Astazi se implinesc 19 ani de la 24 ianuarie 1993 , cand la Casa Vernescu , Sala Oglinzilor , din Orientul Bucuresti , Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei  , Il. Fr. Giuliano Di Bernardo , l-a  investit , consacrat si instalat  pe Il. Fr. Nicu Filip , ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 al Marii Loji Nationale din Romania , inmanandu-i ciocanul puterii , sabia ritualica si lumina sacra care va sa lumineze pentru multi ani masoneria romana , pentru a construi o lucrare masonica regulara , spirituala , morala , traditionala si ritualica .

        R. L. Athenaeum de la Orientul Bucuresti a lucrat neintrerupt si  lucreaza Intru Gloria Marelui Arhitect Al Universului , sub auspiciile si in numele Respectabilei Loji A Sfantului Ioan , cu nr 66 , constituita in mod regular , de Prea Respectabilul Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE  DIN  ROMANIA , care m-a instalat , consacrat si investit Primul Maestru Venerabil al acesteia prin Decretul nr . 49 si Patenta nr 66  , ambele din data de 09.09.5999 (1999) , semnate de Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru si Fr. Horia Nestorescu – Balcesti , Mare Secretar ,  fiind membra fondatoare a  MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI ,  in 13 aprilie 2002 la Brasov si este Loja Mama de unde s-au desprins toate celelalte Loji din Romania , avand statutul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind fondatoare a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  constituita in aprilie 2002 prin Hotarare Judecatoreasca ca ONG .

      Am fost Mare Demnitar al Marii Loji Nationale din Romania pana in 2002 , respectiv Mare Trezorier Adjunct la nivel national , deci membru in Marele Consiliu al Marii Loji Nationale din Romania .

      Astazi R. L . Athenaeum ,  functioneaza printr-un numar insemnat de membri  care sunt   pe intreg cuprinsul tarii , organizati pe cele trei grade masonice Ucenic , Companion si Maestru , lucrand in Ritul Scotian Antic Si Acceptat , in mod regular , traditional , spiritual , moral si ritualic , continund lucrarea masonica inceputa , de Prea Respectabilul Fr . Nicu Filip  , Primul Mare Maestru Ales dupa 1989 , al Masoneriei  Romane  , cel care m-a instalat , consacrat si investit in mod regular si constitutional , in urma alegerilor de la Conventul Extraordinar din Brasov ,  in 13 – 14 aprilie 2002 , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI, transferandu-mi toate Documentele Istorice de la Inaintasii Sai , Edictele , Decretele , Patentele , Marele Registru Masonic , Marele Sigiliu Masonic si Lumina Masonica Sacra a MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind un veteran plesuv care m-a consacrat , instalat si investit si ca Venerabil Maestru al Respectabilei Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice-MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI din anul 2002 , la Orientul Bucuresti .

       Consider ca activitatea de peste 13 ani de zile , a Fratilor din Respectabila Loja Athenaeum  din cadrul MARII LOJI ATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a permis noi experiente , o multitudine de relatii masonice in tara si peste hotare , fiind Loja Mama de unde au primit lumina si au depus juramantul un numar de peste 1500 de frati , pe care i-am regrupat si consacrat pe Oriente in diferite regiuni ale tarii si chiar peste hotare ( vezi fratii din Chisinau , 98 de membri ) formand noi loji , eliberandu-le si semnandu-le Patentele de constituire , carora  le-am aprins Lumina , am Consacrat Templele Regionale , am Instalat Demnitarii si Ofiterii Respectabilelor Loji , incepand cu Loja Sateasca de la Hobita-Pestisani , Judetul Gorj ( anul acesta face 10 ani de cand am consacrat-o ) si pana la Marea Loja Nationala A Republicii Moldova pe care am consacrat-o , ca Obedienta Masonica Regulara si Constitutionala , pe durata celor 8 ani de zile , respectiv doua mandate consecutive ,  construind ca Mare Maestru , MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  toate acestea la un loc integrandu-le in Confederatia Masonica Europeana , cand  am semnat in anul 2004 , pentru prima data dupa 1989  Tratatul Masonic European si Cartea Masonica Alba a Europei .

         Am semnat Tratate de Amicitie si Recunoastere  , cu peste 59 de Mari Loji din lume , de pe aproape toate continentele : Europa  , America , Africa , precum si Tratate Administrative cu Marele Orient al Romaniei si Marea Loja Nationala Mixta din Romania .

        Am construit  Supremul Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Aceptat cu ajutorul fratilor de la Supremul Consiliu al Frantei , de la Marea Loja A Frantei , fiind primul meu Tratat de Amicitie si Recunoastere  , pe care l-am semnat in 2003  si primul Mare Maestru dupa 1989 care am reluat dialogul prin aceasta , cu Grande Loge de France , cea care a gazduit francmasoneria romana in exil , in perioada comunista din Romania  .

         Continuand  activitatea de lucru in Loja , cu intieri , actiuni masonice la nivel national si international , am desfasurat totodata si o intensa  activitate de studiu si de cercetare a istoriei masoneriei din tara noastra , europeana si universala , cu prilejul nenumaratelor vizite masonice din tara si de pe alte continente , de unde am primit numeroase arhive masonice istorice , am infintat Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti in 2005 , pe care il conduc si in prezent , l-am integrat in Asociatia Muzeelor , Bibliotecilor si Arhivelor Masonice Europene cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.) , am semnat Protocoale de Colaborare cu Centre de Studii si Cercetari similare din Spania , Portugalia , Brazilia , Franta , Rusia , Ucraina , Ungaria , Grecia am editat cateva reviste : “La Curte “ , “ Trairi Masonice” , “Cuvant Masonic” , bilingv romana si franceza , am tradus in limba romana : Istoria Francmasoneriei , de Albert Makey , am editat carti , Manuale Masonice , Ritualuri Masonice Traditionale Romanesti , am organizat evenimente masonice in tara si peste hotare , astfel ca specificul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice – MAREA  LOJA NATIONALA  A ROMANIEI si-a urmarit si implinit cu succes si consecventa programele si proiectele pe care si le-a propus , fapt ce justifica o amplificare si continuare neconditionata si necontenita a activitatilor noastre si pe viitor.

NOI MARE MAESTRU , VIOREL DANACU ,

ASTAZI 24  IANUARIE 2012 , IMPREUNA CU TOTI  PREZENTI  HOTARAM DEMITEREA INTREGULUI MARE CONSILIU TRECUT , PRINTR-UN DECRET CARE VA FI COMUNICAT  FRATILOR DIN TOATE RESPECTABILELE LOJI MASONICE DE PE INTREG CUPRINSUL ROMANIEI CAT SI MARILOR LOJI MASONICE DIN STRAINATATE

          Incepand de astazi 24 ianuarie 2012 , cand  aniversam 19 ani de la aprinderea luminii masonice in Romania , avand  in  pastrare , ca Mare Maestru Documentele , Edictele Masonice , Patentele Masonice , Lumina Masonica Sacra  Marele Registru Masonic  , Marele Sigiliu Masonic , prin  toate prerogativele  ce mi-au fost  transferate si incredintate ,  in virtutea tuturor puterilor ce mi-au fost date de Il. Fr. Nicu Filip , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI ,  IMPREUNA CU FRATII MEI , DIN NOUL MARE CONSILIU , VOM CONSTRUI O LUCRARE  MASONICA  REGULARA , MORALA , SPIRITUALA , RITUALICA SI TRADITIONALA , RESPECTAND LANDMARK-URILE MASONICE , CONSTITUTIA  MASONICA , ASA CUM AM INCEPUT DIN 2002 , CONTINUND  REORGANIZAREA SI ASUMAREA PUBLICA A STATUTULUI DE LOJI DE RITUALISTICA COMPARATA SI CERCETARE MASONICA  PRIN PUNEREA IN PRACTICA  , A URMATOAREI STRATEGII MASONICE NATIONALE DE LUCRU :

        1 ) Constituirea in cat mai multe localitati din tara , orase si sate , a Filialelor – Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , care sa identifice , preleveze , conserve si prelucreze din punct de vedere masonic , istoric , cultural  esoteric , spiritual , documentele , monumentele , obiectele si arhivele aflate in diferite institutii ale statului sau la personae fizice care au avut in familie , membri care au apartinut francmasoneriei .

    2) Infintarea , organizarea si functionarea Masoneriei pe perioade istorice , regiuni , localitati , in Romania si Europa , pe grupe de lucru de fratii din R. L. Athenaeum  si  din toate celelalte Respectabile Loji  din tara  , care se vor afilia si vor deveni membre , ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , avand ca principali piloni de sustinere , urmatoarele programe fundamentale , de referinta :

 -  Masoneria Sateasca – Programul Masonic National Satesca , care sa constituie consacre si instaleze Loji in cat mai multe sate romanesti , acolo unde inca mai exsista traditii , datini , obiceiuri si oameni cu credinta in Dumnezeu si cu iubire de pamant si tara , unde locuiesc si taranii cu carte , care si ei au dreptul  la perfectionare ca si oricare altii  ,  ori  unde s-ar afla .

 -  Cultura Masonica Danubiana , prin cele trei brate de deschidere a Dunarii in Marea Neagra , fiind izvor de cultura si civilizatie pentru toate popoarele aflate de o parte si de alta a fluviului pana la locul  de unde izvoraste , constituie un patrimoniu natural si incontestabil care se impune a fi cunoscut de lumea intreaga .     

-  Cultura Masonica Balcanica , cu preocupari in spatial dacic , latin , grecia antica , romana , este o alta preocupare a fratilor din Respectabilele Loji ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  , care vor fi infratite cu Loji similare din Spatiul Masonic Balcanic .

-   Masoneria de Fundament Crestin Ortodox , studiul si cunoasterea Sfintei Biblii si a altor carti traditionale si profund spiritual romanesti , a Filocaliilor , in Romania si in cooperare cu alte fratii care sunt preponderent crestin ortodoxe , deoarece , Sf. Apostol Andrei , Mesterul Manole , Sf. Constantin Brancoveanu , si alti multi martiri au preferat moartea , ramanand verticali , drepti , morali asemenea lui Hiram din masonerie , lucru  ce trebuie stiut pretutindeni in lume .

      Scopurile cercetarilor : sunt de studiu ritualic masonic comparativ , de inovare , proiectare si dezvoltare masonica , de extensie si diseminare masonica de publicare si vizibilitate masonica , inclusiv in limba engleza .

        3 ) In baza celor trei Principii Fundamentale si Universal Acceptate inscriptionate cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic Universal si anume : LIBERTATE , EGALITATE , FRATERNITATE , printr-o activitate colaborativa si nu concurentiala , adica fraternala , prin intocmirea Planselor de Arhitectura de catre frati dar si colaboratori , femei , tineri si varstnici , vom elabora MONOGRAFIA MASONERIEI ROMANE , in mai multe Volume .

        4 ) Completarea Bibliotecii Masonice cu noi lucrari masonice aparute in tara si peste hotare , deschiderea Bibliotecii electronice care sa contina  : dischete , periodice , CD –uri , Filme , Videoteca , Fototeca , Colectia de Manuale Masonice  care sa ofere fratilor , o cat mai corecta si completa cunoastere a masoneriei din Romania , a ritualurilor , care raman coloana de sustinere a Ordinului nostru .

       5 ) Redeschiderea Muzeului Masonic , cu expozitii masonice in cat mai multe localitati din tara , insotite de Seminarii Masonice , Conferinte masonice publice   care sa ridice valul necunoasterii , al confuziei , oferind mai multa lumina generatiilor de astazi si viitoare , prin modul cum generatiile de francmasoni de alta data , si-au facut pe deplin datoria .

       6 ) Editarea noului numar al Revistei : “Cuvant Masonic “ , care sa cuprinda sintezele cercetarilor masonice ale fratilor din tara si de peste hotare , care sa faca cunoscuta muzica lui Ciprian Porumbescu , a lui George Enescu , sa nu se uite de Zamolxe , Eminescu , masonul fara sort , Lovinescu  , trebuie sa stie  de Constantin Brancusi , rodul pamantului care exprima  unul dintre cele mai ezoterice  mesaje oamenilor , pentru ca masoneria inseamna drum initiatic , calea spre lumina , unde simbolurile sunt cheia cunoasterii Adevarului .

       7 ) Dezvoltarea unei masonerii romanesti , a unei masonerii pentru romani si a unei masonerii pe intelesul romanilor , este obiectivul meu si a celor ce vor avea incredere in mine , pentru  MASONERIA ROMANA si ROMANIA .

       Aceste cateva ganduri si posibile activitati masonice viitoare , pot deveni noi orizonturi de deschidere , care sa permita realizarea  unor  noi punti de legatura in cadrul fraternitatii noastre , oferind un punct de sprijin Umanitatii si Ordinului nostru .

      Trebuie sa se stie ca , Masoneria inseamna drum initiatic , iar un initiat niciodata nu poate exclude un alt initiat , orice initiat isi continua drumul inceput , accesand  ca un om liber , Sfanta Biblie , una din cele trei mari Lumini ale Francmasoneriei , pe care dealtfel am si depus cu totii , Juramantul de Fidelitate la fiecare grad in parte , deschisa la vedere la Evanghelia dupa Sfantul Ioan , astfel ca dreptul la perfectionare si la instructie nu ni-l poate lua nimeni , un frate niciodata nu  loveste alt fratele , caci sangele apa nu se face si fratele tot frate ramane si la bine si la mai putin bine ,  intodeauna intinzandui  mana sa  il ridice , ca un bun si iubitor de oameni , asa cum Marele nostru  Maestru Isus Hristos a zis : “Iubiti-va unii pe altii , aveti-va ca fratii “.

       Cred , astazi dupa 19 ani de masonerie foarte framantata , ca este nevoie de o reactivare a valorilor , a adevaratelor elite care pana acum au stat deoparte din cvarii motive , pe care nu ne propunem sa le analizam , regenerarea Ordinului Masonic fiind o necesitate , o misiune pentru progresul societatii noastre , prin crearea de noi modele , dupa care sa se ghideze multimile profane chinuite atat de mult , de instinctele animalice din noi , oamenii .

    MAREA LOJA NATIONALA  A ROMANIEI  – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , isi asuma aceasta misiune nu imposibila , dar nici foarte usoara , de a-si aduce modesta ei contributie , la restabilirea ordinii si inlaturarea haosului , la redarea prestigiului si credibilitatii Romaniei peste hotare si ocuparea locului legitim pe care trebuie sa il aibe in lume , la pastrarea culturii , traditiilor , a patrimoniului immaterial pentru viitor , la mentinerea suveranitatii si integritatii statului national si unitar roman .

          Prezentul Document Masonic impreuna cu Procesul Verbal , respectiv Plansa de Arhitectura a Tinutei de astazi 24 . 01 . 2012  desfasurata la Orientul Brasov , prin participarea tuturor fratilor de pe intreg cuprinsul tarii ,  la Conventul  Masonic Extraordinar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  ,  acolo unde s-a si constituit in 13 – 14 aprilie 2002 ,  vor fi aduse la cunostinta  tuturor  fratilor .

       TOTI CEI CARE SUNT DE ACORD CU CELE DE MAI SUS PREZENTATE , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI , SEMNEAZA IN CLAR SI INDESCIFRABIL  , NUMELE SI PRENUMELE , DEMNITATEA , LOJA SI ORIENTUL DE UNDE SUNT , ACOMPANIATE  DE  SIGILIUL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.

       Fie ca Marele Arhitect al Universului sa ne lumineze si lucrul nostru sa fie Intru Gloria Lui  .

      

        AM ZIS ,

        Viorel Danacu 33

        Mare Maestru  ,

        Maestrul Venerabil al R. L. Athenaeum , Or . Bucuresti ,

PROCLAMATIE

postat 25 ian. 2012, 23:48 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 25 ian. 2012, 23:48 ]

PROCLAMATIE

BRASOV 24 IANUARIE 2012 ,

 

 

      MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  , se reorganizeaza si realege un nou Mare Consiliu , asumandu-si public , statutul de Loji de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , continund  lucrare masonica regulara , morala , spirituala , ritualica si traditionala , pe intreg cuprinsul Romaniei , inceputa din 2002, construind o Masonerie romaneasca , o Masonerie pentru romani si o Masonerie pe intelesul romanilor  , dand  mana cu mana  cei cu inima romana , pentru a face Marele Lant al Fraternitatii Romane si Universale .

VIOREL DANACU

MARE MAESTRU

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Cuvantare

postat 25 ian. 2012, 23:47 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 25 ian. 2012, 23:47 ]

Cuvantul  Fr:. VLAD VASILE

La Conventul

 MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja De Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Brasov , 24 ianuarie 2012

 

 

                  Dragi frati ,

 

 

           Multumesc fratilor mei de la Orientul Brasov , R.L. Tara Barsei , Fratilor din R.L. Prejmer , Fratilor din R. L. din Predeal precum si tuturor fratilor din Bucuresti R.L. Athenaeum  si R.L. Pheonix , a celor de la Constanta , R.L.Steaua Dobrogei  si fratilor din Arad , Focsani , Targul Mures , pentru suportul fratern si loialitatea fata de mine , de Marele Maestru Fr. VIorel Danacu , o sadevarata solidaritate fraterna , care cu adevarat anima intreg Ordinul nostru masonic .

             Astazi  suntem impreuna , pentru a marca mai multe momente din viata Masoneriei Romanesti , aici la Brasov , asemenea unei roti marii care este Romania , cum ne zicea Il. Fr. Nicu Filip , cu multi ani in urma , aici unde in 13-14 aprilie 2002 a avut loc Conventul Extraordinar la care Il . Fr. Nicu Filip i-a transferat toate prerogativele masonice si i-a inmanat flacara masonica Il. Fr . Viorel Danacu , Intru Gloria Marelui Arhitect Al Universului , care apoi , timp de 8 ani de zile  ne-a  fost Mare Maestru , invatand multa masonerie de la dansul si fiind permanent in mijlocul fratilor , ajutandu-ne pe toti.

            Asa cum stiti cu totii , a urmat o perioada in ultimii doi ani , foarte rea  , practic de distrugere a tot ceea ce  s-a facut in cei 8 ani de zile , dar nu doresc sa supun astazi si acum  dezbaterilor cele intamplate , pentru ca doresc ca adevarul sa i-l descoperiti singuri pe parcurs , fara a va influenta cineva .

            Ne bucuram nespus de mult , ca astazi reorganizam Marea Loja si realegem un nou Mare Consiliu , care prin bunavointa si priceperea Il . Fr. Mare Maestru Viorel Danacu , impreuna , vom continua lucrarea masonica inceputa din 2002 si vom construi noii loji si noii punti de legatura intre oameni .

            In data de 19 ianuarie 2012 , Venerabilii Maestri din peste 9 Loji  si alte cateva triunghiuri , ne-am reunit la Bucuresti  , ocazie cand am convenit in comun acord , ca Il. Fr. Viorel Danacu sa conduca din nou MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , infintata in 2002  la Brasov .

            Marturii stau Procesul Verbal al reuniunii si Strategia Masonica de lucru prezentata de Il . FR. Viorel Danacu , asupra  carora noi , ne-am dat acordul  semnand fiecare cu numele si prenumele  , aceste doua documente masonice istorice , in baza carora a fost convocat   astazi , in regim de urgenta , acest Convent Extraordinar , la Orientul Brasov .

             Eu va multumesc tuturor fratilor veniti din toate colturile tarii , ca ati venit astazi la acest Convent Extraordinar  care inseamna un moment istoric de mare insemnatate pentru intreaga masonerie romana .

             Doresc inca odata  sa va spun Bun Venit si sa va simtiti foarte bine la Brasov , mult success lucrarilor Conventului  , iar acum rog pe Marele Maestru Il. Fr. Viorel Danacu sa conduca Conventul.

             Mai inainte , va rog fratii mei , sa va uniti cu mine prin semn penal , baterie si aclamatie scotiana , in onoarea Marelui Maestru reales Il . Fr. Viorel Danacu ,

            Fratilor fiti gata :

            Semnul la ordin ,

            Prin semn penal ,

            Baterie si Aclamatie scotiana ,

            Uzee , Uzee , Uzee ,

            Libertate , Egalitate , Fraternitate ,

            Mare Maestre , va ofer ciocanul puterii si tripla mea arcolada fraterna in numele tuturor fratilor .

            Am zis .

1-5 of 5