Noutati‎ > ‎

CUVANTUL MARELUI MAESTRU

postat 9 apr. 2012, 09:03 de Loja Athenaeum   [ actualizat la 11 apr. 2012, 09:34 ]

CUVANTUL MARELUI MAESTRU

 AL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,

 Il. Fr. Viorel Danacu ,

 la Aniversarea a 10 ani de la consacrarea din 13-14 aprilie 2002 a

 MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


 Il. Fr. Viorel Danacu 

 Mare Maestru al

 MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


BUCURESTI , 07 . 04 . 2012

Iubiti frati ,

Prin multitudinea de evenimente masonice pe care le-am traversat impreuna , astazi avem bucuria sa fim din nou impreuna , pentru a ne bucura de ceea ce am construit  pe santierul nostru Masonic romanesc .

Am deosebita satisfactie , ca masoneria romana s-a maturizat , ca zgura se decanteaza incet incet , graul se allege de neghina , iar lumina spre care cu totii aspiram , am reusit prin lojile noastre de studiu si de cercetare masonica , sa o transmitem din generatie in generatie asa cum eu am fost insarcinat sa o fac de prea respectabilul Mare Maestru , Il . Fr. Nicu Filip , Primul Mare Maestru Ales dupa 1989 , care mi-a transferat toate puterile masonice , sabia masonica ritualica si lumina vie care a zis sa am grija , ca niciodata sa nu fie stinsa .

Lojile de ritualistica comparata si cercetare masonica s-au dezvoltat cu mare greutate in vartejul  afluentei  unei masonerii de masa , de grup de interese si chiar de afaceri din ultimii 20 de ani , astfel ca activitatea lor s-a rezumat la formarea unor cercetatori in masonerie , a unei categorii alese de fratii care sa aibe aplecare spre cunoasterea reala a masoneriei romane , care sa fie impartiali , sa expuna corect cultura masonica si actiunile masonilor in decursul istoriei masoneriei din Romania si Europa .

Lojilor de ritualistica comparata si cercetari masonice , fratilor din cadrul acestora  , le revine extraordinarul rol de a sterge praful uitarii , scotand la lumina  asa cum masonii spun ca fac , multiplele actiuni ale lor din decursul istoriei noastre , care au contribuit la dezvoltarea statului national unitar roman , la modernizarea acestuia , la ocuparea locului legitim pe care noi , il meritam pe deplin in lume .

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , persista in constructia unei masonerii romanesti , a unei masonerii pentru romani si a unei masonerii pe intelesul romanilor , pastrand traditiile , datinile , obiceiurile , portul popular romanesc , doinele , cantecul , ritualurile initiatice dacice , cunoasterea Maestrului Manole , a Patronului nostru spiritual Apostolul Andrei , Eminescu , masonul fara sort , muzica lui George Enescu , Ciprian Porumbescu , simbolurile noastre ancestrale , rodul pamantului , Sfantul Constantin Brancoveanu , Sfanta Biblie , Filocaliile , masoneria de fundament crestin orthodox , precum si toate celelalte religii , ritualuri , Ordine .

 Avand in vedere ca sunt si loji de ritualistica comparata , acest lucru permite o cunoastere a unei palete vaste privind caile initiatice , care au contribuit la perfectionarea omului si elevarea acestuia , in decursul timpului , fara a ingradi fratele , omul , limitandu-i cunoasterea , prin accederea acestuia doar intr-o singura directie , intun singur Rit , s. m. d. , deoarece pentru un francmason nimic nu este mai important decat sa fie un om liber , asa cum reiese si din deviza pe care toti masonii o aclama si anume : LIBERTATE , EGALITATE , FRATERNITATE , principii inscrise cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic .

 R. L. Athenaeum de la Orientul Bucuresti a lucrat neintrerupt si  lucreaza Intru Gloria Marelui Arhitect Al Universului , sub auspiciile si in numele Respectabilei Loji a Sfantului Ioan , cu nr 66 , constituita in mod regular , de Prea Respectabilul Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE  DIN  ROMANIA , care m-a instalat , consacrat si investit Primul Maestru Venerabil al acesteia , prin Decretul nr. 49 si Patenta nr 66 , ambele din data de 09.09.5999 (1999) , semnate de Fr. Gheorghe Comanescu, Mare Maestru si Fr. Horia Nestorescu – Balcesti , Mare Secretar ,  fiind membra fondatoare a  MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI ,  in 13 aprilie 2002 la Brasov si este Loja Mama de unde s-au desprins toate celelalte Loji din Romania , avand statutul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind fondatoare a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  constituita in aprilie 2002 prin Hotarare Judecatoreasca ca ONG.

           Astazi R. L. Athenaeum ,  functioneaza printr-un numar insemnat de membri  care sunt  pe intreg cuprinsul tarii , organizati pe cele trei grade masonice Ucenic , Companion si Maestru , lucrand in Ritul Scotian Antic si Acceptat , in mod regular  traditional , spiritual , moral si ritualic , continund lucrarea masonica inceputa , de Prea Respectabilul Fr. Nicu Filip , Primul Mare Maestru Ales dupa 1989 , al Masoneriei  Romane  , cel care m-a instalat , consacrat si investit in mod regular si constitutional , in urma alegerilor de la Conventul Extraordinar din Brasov ,  in 13 – 14 aprilie 2002 , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI, transferandu-mi toate Documentele Istorice de la Inaintasii Sai , Edictele , Decretele , Patentele , Marele Registru Masonic , Marele Sigiliu Masonic si Lumina Masonica Sacra a MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind un veteran plesuv care m-a consacrat , instalat si investit si ca Mare Maestru al Respectabilei Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice-MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI din anul 2002 , la Orientul Bucuresti .

Consider ca activitatea de peste 13 ani de zile , a Fratilor din Respectabila Loja Athenaeum  din cadrul MARII LOJI ATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a permis noi experiente , o multitudine de relatii masonice in tara si peste hotare , fiind Loja Mama de unde au primit lumina si au depus juramantul un numar de peste 1500 de frati , pe care i-am regrupat si consacrat pe Oriente in diferite regiuni ale tarii si chiar peste hotare ( vezi fratii din Chisinau , 98 de membri ) formand noi loji , eliberandu-le si semnandu-le Patentele de constituire , carora  le-am aprins Lumina , am Consacrat Templele Regionale , am Instalat Demnitarii si Ofiterii Respectabilelor Loji , incepand cu Loja Sateasca de la Hobita-Pestisani , Judetul Gorj (anul acesta face 10 ani de cand am consacrat-o) si pana la Marea Loja Nationala A Republicii Moldova pe care am consacrat-o , ca Obedienta Masonica Regulara si Constitutionala , pe durata celor 8 ani de zile , respectiv doua mandate consecutive  construind din temelii , ca Mare Maestru , MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI si MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  toate acestea la un loc integrandu-le in Confederatia Masonica Europeana , cand  am semnat in anul 2004 , pentru prima data dupa 1989  Tratatul Masonic European si Cartea Masonica Alba a Europei.

         Am semnat Tratate de Amicitie si Recunoastere , cu peste 59 de Mari Loji din lume , de pe aproape toate continentele: Europa , America , Africa , precum si Tratate Administrative cu Marele Orient al Romaniei si Marea Loja Nationala Mixta din Romania.

        Am construit  Supremul Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Aceptat cu ajutorul fratilor de la Supremul Consiliu al Frantei , de la Marea Loja A Frantei  fiind primul meu Tratat de Amicitie si Recunoastere , pe care l-am semnat in 2003  si primul Mare Maestru dupa 1989 care am reluat dialogul prin aceasta , cu Grande Loge de France , cea care a gazduit francmasoneria romana in exil , in perioada comunista din Romania.

Am tradus carti de masonerie in limba romana , franceza si engleza , exemplu “Istoria Francmasoneriei “ de Albert Makay , tradusa in limba romana , editia 1, 2, revizuita si adaugita , “Cercul si Copacul “ de Prof. Univ. Iuga Nicolae , in romana si franceza , Revistele “ Trairi Masonice “ , “ La Curte “ , “ Cuvant Masonic “, “Indreptarul Ucenicului “, s. a.

Am organizat conferinte masonice publice cu teme diferite cum ar fi :

” Drepturile si indatoririle fundamentale ale omului “, am participat la numeroase Conferinte masonice publice in tara si peste hotare , cum ar fi cele organizate de Centrul Independent de Studii Ezoterice , condus de Dr. Vlad Sauciuc , sau cele organizate de Centrul National de Studii Francmasonice Roman condus de Horia Nestorescu Balcesti , sau la Conferinte organizate de diferite loji feminine , sau de catre personae fizice din alte Obediente masonice , iar peste hotare , La conferinte la Grand Loge de France , la Lisabona la Marele Orient Lusitan , La Marea Loja Nationala A Portugaliei , la Cele organizate de Centrul de Studii Fernando Pessoa ,  la Conferinta Masonica de la Santa Gata Di Goti din Italia sau in Grecia , Italia , Belgia , Madrid , Barcelona , Brazilia si Gabon .

Am organizat muzeul masoneriei romane , am participat cu expozitii muzeale masonice cu ocazia lucrarilor Consiliului Coordonator A. M. L. A . la Bucuresti in 2005 , o expozitie la Academia Romana si una la Muzeul National de Arta si Istorie a Romaniei , am organizat Serile Culturale Europene , cu participarea unor personalitati din domenii diferite de activitate , cultural , istorice , politice , administratie , ambasade , presa , massmedia .

Am facut calatorii de studii masonice in tara si peste hotare , impreuna cu fratii romani , vizitand , cercetand arhivele masonice de la alte Mari Loji din tara si de peste hotare , unele fiind recuperate , precum si studii si cercetari masonice la Arhivele Nationale ale Romaniei , in diverse judete , cat si la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii Statului Roman , fiin vorba despre

“ Problema Oculta “ adica felul cum securitatea de pana in 1089 oprima si persecute masoneria romana din tara si de peste hotare .

Continuand  activitatea de lucru in Loja , cu intieri, actiuni masonice la nivel national si international , am desfasurat totodata si o intensa  activitate de studiu si de cercetare a istoriei masoneriei din tara noastra , europeana si universal , cu prilejul nenumaratelor vizite masonice din tara si de pe alte continente , de unde am primit numeroase arhive masonice istorice , am infintat Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti in 2005 , pe care il conduc si in present , l-am integrat in Asociatia Muzeelor, Bibliotecilor si Arhivelor Masonice Europene cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.) , am semnat Protocoale de Colaborare cu Centre de Studii si Cercetari similare din Spania , Portugalia , Brazilia , Franta , Rusia , Ucraina , Ungaria , Grecia am editat cateva reviste: “La Curte “, “ Trairi Masonice”, “Cuvant Masonic”, bilingv romana si franceza , am tradus in limba romana: Istoria Francmasoneriei - de Albert Makey , am editat carti , Manuale Masonice , Ritualuri Masonice Traditionale Romanesti , Constitutii si Regulamente Masonice , Ritualurile de ucenic , companion si maestro de la Grande Loge de France , le-am tradus in limba romana si atoptat ca si ritualuri de lucru in Obedientele Noastre ,  am organizat evenimente masonice in tara si peste hotare , am avut schimburi de opinii cu frati din ordinal Martinist din America , Israel , Belgrad , cu frati din Ritul York , Memphis , Missraim , Ordinul Constantin cel Mare , Ordinul de Sante Andre , Teosofi , precum si cu fratii din mai toate religiile  astfel ca specificul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice – MAREA  LOJA NATIONALA  A ROMANIEI si-a urmarit si implinit cu succes si consecventa programele si proiectele pe care si le-a propus , fapt ce justifica o amplificare si continuare neconditionata si necontenita a activitatilor noastre si pe viitor.

VOM CONSTRUI O LUCRARE  MASONICA  REGULARA , MORALA , SPIRITUALA , RITUALICA SI TRADITIONALA , RESPECTAND LANDMARK-URILE MASONICE , CONSTITUTIA  MASONICA , ASA CUM AM INCEPUT DIN 2002 , CONTINUND  REORGANIZAREA SI ASUMAREA PUBLICA A STATUTULUI DE LOJI DE RITUALISTICA COMPARATA SI CERCETARE MASONICA  PRIN PUNEREA IN PRACTICA , A URMATOAREI STRATEGII MASONICE NATIONALE DE LUCRU:

        1 ) Constituirea in cat mai multe localitati din tara , orase si sate , a Filialelor – Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , care sa identifice , preleveze , conserve si prelucreze din punct de vedere Masonic , istoric , cultural  esoteric , spiritual , documentele , monumentele , obiectele si arhivele aflate in diferite institutii ale statului sau la personae fizice care au avut in familie , membri care au apartinut francmasoneriei.

    2) Infintarea , organizarea si functionarea Masoneriei pe perioade istorice , regiuni , localitati , in Romania si Europa , pe grupe de lucru de fratii din R. L. Athenaeum  si  din toate celelalte Respectabile Loji  din tara , care se vor afilia si vor deveni member , ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si CercetariMasonice , avand ca principali piloni de sustinere , urmatoarele programe fundamentale , de referinta:

 -  Masoneria Sateasca – Programul Masonic National Satesca , care sa constituie consacre si instaleze Loji in cat mai multe sate romanesti , acolo unde inca mai exsista traditii , datini , obiceiuri si oameni cu credinta in Dumnezeu si cu iubire de pamant si tara , unde locuiesc si taranii cu carte , care si ei au dreptul  la perfectionare ca si oricare altii  ,  ori  unde s-ar afla .

 -  Cultura Masonica Danubiana , prin cele trei brate de deschidere a Dunarii in Marea Neagra , fiind izvor de cultura si civilizatie pentru toate popoarele aflate de o parte si de alta a fluviului pana la locul de unde izvoraste , constituie un patrimoniu natural si incontestabil care se impune a fi cunoscut de lumea intreaga.     

-  Cultura Masonica Balcanica , cu preocupari in spatial dacic , latin , grecia antica , romana , este o alta preocupare a fratilor din Respectabilele Loji ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , care vor fi infratite cu Loji similare din Spatiul Masonic Balcanic.

-   Masoneria de Fundament Crestin Ortodox , studiul si cunoasterea Sfintei Biblii si a altor carti traditionale si profund spiritual romanesti , a Filocaliilor , in Romania si in cooperare cu alte fratii care sunt preponderent crestin ortodoxe , deoarece , Sf. Apostol Andrei , Mesterul Manole , Sf. Constantin Brancoveanu , si alti multi martiri au preferat moartea , ramanand verticali , drepti , morali asemenea lui Hiram din masonerie , lucru  ce trebuie stiut pretutindeni in lume.

      Scopurile cercetarilor : sunt de studiu ritualic masonic comparative , de inovare  proiectare si dezvoltare masonica , de extensie si diseminare masonica de publicare si vizibilitate masonica , inclusiv in limba engleza.

        3 ) In baza celor trei Principii Fundamentale si Universal Acceptate inscriptionate cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic Universal si anume : LIBERTATE , EGALITATE , FRATERNITATE , printr-o activitate colaborativa si nu concurentiala , adica fraternala , prin intocmirea Planselor de Arhitectura de catre frati dar si colaboratori , femei, tineri si varstnici , vom elabora MONOGRAFIA MASONERIEI ROMANE , in mai multe Volume.

Pentru a pastra specificul de Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  trebuie sa avem in vedere miturile , legendele , traditiile  ,  obiceiurile  datinile , portul , cantecele , riturile initiatice dacice etc , din toate regiunile  tarii care sa fie pe larg prezentate  in cadrul Platformelor de Dezvoltare  Regionala a Masoneriei ,  in baza pilonilor din Strategia  Mare prezentata la Conventul Extraordinar de la Brasov in 24 . 01. 2012 , dezvoltate , cunoscute si promovate prin activitatile Lojilor configurand totodata si capitolele de lucru pentru viitoarea MONOGRAFIE A MASONERIEI ROMANE , care sa aiba in vedere ,  urmatoarele 4 etape masonice si anume :

-         MASONERIA MITICA  , EX MITUL SOARELUI , MITUL LUI ….

-         MASONERIA LEGENDARA , adica Legenda lui Hiram , Mesterul Manole ,

-         MASONERIA OPERATIVA , adica constructia de catedrale , temple , unele uimindu-ne si azi ,

-         MASONERIA SPECULATIVA , IN ACEST SENS TREBUIE SA NE UNIM EFORTURILE TOTII , DAR ABSOLUT TOTII  , SA INCHEIEM ACEASTA ETAPE ISTORICA , PENTRU CA NOI NU SUNTEM SPECULATIVI , NU SPECULAM PE NIMENI , IAR CUVANTUL SI TEORIA EXPRIMATA DE INAINTASII NOSTRII PRIN ACEASTA TITULATURA , NU MAI CORESPUNDE REALITATIILOR SI NEVOILOR DE AZI ALE OMULUI DIN NOUL MILENIU , ASADAR DE ACUM INAINTE  TREBUIE SA CONSTRUIM SI SA DEZVOLTAM O MASONERIE SPIRITUALA  -CA UN MESAJ UNITAR AL FRATILOR DIN LOJILE DE RITUALISTICA COMPARATA SI CERCETARE MASONICA – MAREA LOJA  NATIONALA  A ROMANIEI .

-         MASONERIA SPIRITUALA ( ADICA CE VREM SA FACEM NOI ACUM , O MASONERIE , SPIRITUALA , EZOTERICA ), DEOARECE SPIRITUL NASTE COONSTIINTA , SPIRITUL NASTE MORALA , SPIRITUL NASTE IUBIREA DE APROAPE , SPIRITUL NASTE TOTUL , ORI AZI SOCIETATEA ARE NEVOIE MAI MULT CA ORICAND DE MORALITATE , ONOARE , CINSTE , DEMNITATE , IUBIREA DE APROAPE , RESPECT , TOLERANTA SI TOATE CELE NECESARE UNEI NORMALITATI SI STABILITATI , GENERATIILOR VIITOARE SI CELOR DE AZI .

 

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  , s-a reorganizat si reales un nou Mare Consiliu , asumandu-si public , statutul de Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , continund  lucrare masonica regulara , morala , spirituala , ritualica si traditionala , pe intreg cuprinsul Romaniei , inceputa din 2002 , construind o Masonerie romaneasca , o Masonerie pentru romani si o Masonerie pe intelesul romanilor  , dand  mana cu mana  cei cu inima romana , pentru a face Marele Lant al Fraternitatii Romane si Universale .

4 ) Completarea Bibliotecii Masonice cu noi lucrari masonice aparute in tara si peste hotare , deschiderea Bibliotecii electronice care sa contina : dischete , periodice , CD –uri , Filme , Videoteca , Fototeca , Colectia de Manuale Masonice  care sa ofere fratilor , o cat mai corecta si completa cunoastere a masoneriei din Romania , a ritualurilor , care raman coloana de sustinere a Ordinului nostru.

       5 ) Redeschiderea Muzeului Masonic , cu expozitii masonice in cat mai multe localitati din tara , insotite de Seminarii Masonice , Conferinte masonice publice care sa ridice valul necunoasterii , al confuziei , oferind mai multa lumina generatiilor de astazi si viitoare , prin modul cum generatiile de francmasoni de alta data , si-au facut pe deplin datoria.

       6 ) Editarea noului numar al Revistei: “Cuvant Masonic “, care sa cuprinda sintezele cercetarilor masonice ale fratilor din tara si de peste hotare , care sa faca cunoscuta muzica lui Ciprian Porumbescu , a lui George Enescu, sa nu se uite de Zamolxe, Eminescu - masonul fara sort, Lovinescu, trebuie sa stie  de Constantin Brancusi , rodul pamantului care exprima  unul dintre cele mai ezoterice  mesaje oamenilor , pentru ca masoneria inseamna drum initiatic , calea spre lumina , unde simbolurile sunt cheia cunoasterii Adevarului.

       7 ) Dezvoltarea unei masonerii romanesti , a unei masonerii pentru romani si a unei masonerii pe intelesul romanilor , este obiectivul meu si a celor ce vor avea incredere in mine , pentru  MASONERIA ROMANA si ROMANIA.

       Aceste cateva ganduri si posibile activitati masonice viitoare , pot deveni noi orizonturi de deschidere , care sa permita realizarea  unor  noi punti de legatura in cadrul fraternitatii noastre , oferind un punct de sprijin Umanitatii si Ordinului nostru.

      Trebuie sa se stie ca , Masoneria inseamna drum initiatic , iar un initiat niciodata nu poate exclude un alt initiat , orice initiat isi continua drumul inceput , accesand  ca un om liber , Sfanta Biblie , una din cele trei mari Lumini ale Francmasoneriei , pe care dealtfel am si depus cu totii , Juramantul de Fidelitate la fiecare grad in parte , deschisa la vedere la Evanghelia dupa Sfantul Ioan , astfel ca dreptul la perfectionare si la instructie nu ni-l poate lua nimeni , un frate niciodata nu  loveste alt fratele , caci sangele apa nu se face si fratele tot frate ramane si la bine si la mai putin bine ,  intodeauna intinzandui  mana sa  il ridice , ca un bun si iubitor de oameni , asa cum Marele nostru  Maestru Isus Hristos a zis: “Iubiti-va unii pe altii , aveti-va ca fratii“.

       Cred, astazi dupa 19 ani de masonerie foarte framantata , ca este nevoie de o reactivare  a valorilor , a adevaratelor elite care pana acum au stat deoparte din cvarii motive , pe care nu ne propunem sa le analizam , regenerarea Ordinului Masonic fiind o necessitate , o misiune pentru progresul societatii noastre , prin crearea de noi modele , dupa care sa se ghideze multimile profane chinuite atat de mult , de instinctele animalice din noi , oamenii.

    MAREA LOJA NATIONALA  A ROMANIEI  – Loja de Ritualistica Comparata si CercetariMasonice, isi asuma aceasta misiune nu imposibila , dar nici foarte usoara , de a-si aduce modesta ei contributie , la restabilirea ordinii si inlaturarea haosului , la redarea prestigiului si credibilitatii Romaniei peste hotare si ocuparea locului legitim pe care trebuie sa il aibe in lume , la pastrarea culturii, traditiilor , a patrimoniului immaterial pentru viitor , la mentinerea suveranitatii si integritatii statului national si unitar roman.

          Prezentul Document Masonic impreuna cu Procesul Verbal, respectiv Plansa de Arhitectura a Tinutei de astazi 07 . 04 . 2012  desfasurata la Orientul Bucuresti prin participarea tuturor fratilor de pe intreg cuprinsul tarii,  la tinuta ritualica a Respectabilei Loji de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , Athenaeum din cadrul MARII LOJI NATIONALE AROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,   vor fi aduse la cunostinta  tuturor  fratilor.

       TOTI CEI CARE SUNT DE ACORD CU CELE DE MAI SUS PREZENTATE , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI , SEMNEAZA IN CLAR SI INDESCIFRABIL , NUMELE SI PRENUMELE, DEMNITATEA , LOJA SI ORIENTUL DE UNDE SUNT , ACOMPANIATE  DE  SIGILIUL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.

Le multumesc tuturor fratilor , pentru intelegerea de care au dat dovada , de contributia adusa , unitatea si cu adevarat armonia din familia noastra de masoni , cercetatori , din Lojile de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice - MAREA LOJA NATIONALA  A ROMANIEI .

       Fie ca Marele Arhitect al Universului sa ne lumineze si lucrul nostru sa fie Intru Gloria Lui.

La Multi Ani !

VIOREL DANACU