Comemorarea lui Horea


ALBA IULIA 28 FEBRUARIE

1785 – 2007

Comemorarea a 222 de ani de la momentul in care au fost martirizati, in anul 1785, la Alba Iulia, Horea, Closca si Crisan. La Monumentul Candela al celor trei martiri ai neamului, reprezentantii Marii Loji Nationale a Romaniei au depus coroane de flori si au pastrat un moment de reculegere. Evocarea lui Horea a avut conotatii speciale in acest context. Horea a fost numit si “egalul imparatului” deoarece, la fel ca si Imparatul Autro-Ungariei din acea vreme, era membru al Masoneriei.

Ca in fiecare an, eu, fr.ˇ. Viorel Danacu, merg cu mare placere, pe 28 februarie, ca si de 1 Decembrie, la Alba Iulia, pentru ca noi, masonii, acordam in primul rand atentie traditiei. De cand intri in Masonerie esti intrebat daca crezi in Dumnezeu, daca crezi in Marele Arhitect al Universului si in nemurirea sufeltului, intrebarea nu este pusa la intamplare, pentru ca daca credem in nemurirea sufletului, practic asta ne-a renunit si in ziua de 28 februarie, in jurul eroului, fratelui Horea. Asa mergem al Curtea de Arges, legenda Mesterului Manole, asa mergem la Hobita, la Constantin Brincusi, tot asa, in Bucuresti, noi masonii construim anul acesta un monument care sa ne reuneasca pe toti cei care credem in Creator si in nemurirea sufletului, de 8 septembrie, astfel incat aceste simboluri pe care le asezam in jurul simbolurilor pe care le reprezinta acesti martiri, sa ne faca sa fim mai buni, pentru ca amintirea despre ei ne indeamna spre toleranta, spre armonie, spre bine.

Sigur ca Alba Iulia ne leaga nu numai prin ziua de 28 februarie, ne leaga pe noi masonii pentru ca aici a fost promulgata in 1993 prima Constitutie Masonica pe care noi o pastram cu sfintenie, care pentru noi este cartea de capatai, si sigur ca, nu in ultimul rand, fratii de aici, din Loja Horea, Closca si Crisan, si mai recent, fratii din Loja Apulum, a carei ceremonii de aprinderea a luminilor a avut loc in data de 27 februarie. Sigur ca asta inseamna o activitate remarcabila a fratilor de la acest Orient, a Pro Marelui Maestru pe regiunea Transilvania, a fratelui Mircea Chira, a venerabililor, pentru ca in data de 27 februarie am avut bucuria sa avem  venerabili veniti de la Loja Samuel von Brukenthal din Sibiu, de la Medias, de la Brasov,Loja Nicolae Titulescu, Cluj… . Sigur, ne reunimde fiecare data cu mare bucurie.

Infiintarea aceste noi loji la Alba Iulia inseamna ca un numar de locuitori ai acestui oras, Orient cum ii spunem noi, au batut la portile templului, au primit marea initiere si, intrucat numarul de membrii a cescut considerabil, a permis constituirea unei a doua loji. Si sigur ca bucurie este ca in fiecare Orient numarul fratilor sa creasca, a calitatii lucrarii masonice, astfel incat prin lucrarea masonica, prin faptele pe care le realizeaza fiecare in Orientul unde-si desfasoara activitatea, fiecare sa contribuie la dezvoltarea societatii, la dezvoltarea orasului, pentru ca este nevoie astazi, tara are nevoie in toate orasele de oameni care sa promoveze proiecte durabile cu care sa poata sa se mandreasca generatiile care vin.

Mi-aduc aminte, venerabilul de la Hobita, mergea in copilarie cu tatal lui la Coloana Infinitului si-i spunea dupa ce vizita targul de animale – vezi, la ora 12 ne intalnim la teava aia.

Ťeava aiať de atunci, atunci ca si astazi, era colana infinitului. Probabil ca si monumentul Candela care este astazi la Alba Iulia si unde credem ca este pelerinaj, ca oameni din toate zonele, din toate institutiile vin sa-si aminteasca de eroul Horea, de fratele Horea, dar din pacate au fost in numar redus. Viata este zbuciumata, lumea este preocupata de cu totul alte lucruri, framantarile sunt mari si sigur ca uitam de tot ce are mai frumos Alba Iulia, tara . Ma refer la aceste acte mari care le-au facut.

S-a discutat in timp despre faptul ca Horea a fost mason, existand controverse pe marginea acestui subiect si s-a si scris in cateva lucrari masonice despre acest subiect. Noi, Marea Loja Nationala a Romaniei, am dezvoltat cu fratii nostri, Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti, care de anul trecut a intrat intr-o organizatie europeana intitulata Asociatia Muzeelor Bibliotecilor Librariilor si Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles. Anul trecut am fost invitati pentru a fi cunoscuti de membrii acestei asociatii, pentru ca fac aprte, repet, toate institutiile masonice, biblioteci, muzee din Europa. Reuniunea s-a tinut la Viena. Am fost primiti de Marele Maestru, fratele Krauss, chiar la sediul Marii Loji a Austriei. Doua zile au tinut dezbaterile. A treia zi au continuat la Budapesta. Am facut rugaminti in ceea ce inseamna identificarea documentelororiginale si am primit de cateva zile ca in luna mai sa fim la Viena un numar de membrii ai acestui centru regional de studii Francmasonice Paris  Bucuresti, care cu siguranta vor afla lucruri importante privind viata masonica a lui Horea, felul cum a fost, cand a fost initiat, ce alti frati au facut parte din acea loja, etc. Deci, dupa revenirea de la Viena o sa facem cunoscut opiniei publice romanesti cine a fost masonul Horea, cand si de ce. Pana atunci ar insemna sa povestim mai mult despre importanta evenimentelor in care a fost implicat Horea si mai putin despre viata masonica, insemnand a ne da cu parerea, in nestiinta de cauza.

In curand vor fi gasite conexiunile nu numai la Viena ci si la Paris, unde deja avem o echipa de frati care studiaza arhiva Masoneriei Romane pe care cred ca o s-o aducem la Bucuresti. Am facut demersurile necesare Arhivelor Nationale ale Statului pentru crearea unui fond arhivistic masonic pentru a da posibilitatea unui numar mai mare de frati, de a avea acces la acest patrimoniu masonic. De asemenea, Marela Loja a Belgiei, Marele Orient Lusitan, Marele Orient al Frantei au arhive bogate cu documente privind lucrarea masonica romaneasca.

In incheiere vizavi de ceea ce s-a intamplat pe 28 februarie la Alba Iulia si ca mesaj legat de importanta ultimelor evenimente din viata lojilor din Alba Iulia, ii rog sa aiba incredere unii in altii pentru ca ne aflam pe un drum foarte bun. In luni am avut o constituire de loja la Piatra Neamt, o a doua loja in Brasov, una in Bucuresti, loja din Sibiu, o loja in care intreaga garnitura de oameni de cultura este prezenta, acolo este Capitala Culturala Europeana si incercam sa-i facem sa fie cunoscuti. Sa creada in Marele Arhitec al Universului, pentru ca el este singurul in jurul caruia putem sa ramanem uniti. Unitatea Masoneriei in zilele urmatoare, in anii urmatori, o gandesc in acest fel, ca prin actiune, prin fapta, sa ramanem strans uniti in jurul Creatorului. De ce este acest lucru foarte important? Pentru ca Masoneria, initierea este proclamata intru Gloria Marelui Arhitec al Universului. Ii rog pe toti fratii din tara si din strainatate sa-si aplece privirile asupra lucrarii masonice regulare traditionale si spirituale, sa ne ridicam impreuna la o treapta spirituala de cuprindere a lucrarii fara a mai irosi nici un timp in lucruri marunte. Tara are nevoie astazi intr-un ritm extraordinar, de oameni care sa se angajeze, sa fie responsabili  si sa implineasca tot ceea ce-si pun in gand.

Categories: