Istoric

Pentru  informatii,  carti documente, arhive studiu, contactati Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti. Presedinte dr. VIOREL DANACU 33° Contact: cuvant_masonic@yahoo.com       Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, constituit in 2002, cuprine cercetatori, intiati si neintiati, femei si barbati, oameni care lucreaza intr-o echipa colectiva bine structurata, pentru recuperarea memoriei colective a istoriei francmasoneriei, crearea unui fond Arhivistic Masonic National. Sub patronajul Centrului functioneaza o Editura Masonica si un Magazin Masonic.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti este membru al A.M.M.L.A (Asociatia Arhivelor, Muzeelor si Librarariilor Masonice) din 2006, in 2008 gazduind in premiera lucrarile A.M.M.L.A la Bucuresti. La acest eveniment au venit in tara noastra experti in francmasonerie din intreaga lume, expunand descoperiri ale lor despre istoria francmasoneriei romane, in Aula Academiei Romana si la Muzeul National de Istorie al Romaniei.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti stabileste, prin cultura, stiinta si cercetare, punti de legatura cu toate Obedientele masonice si Riturile din intreaga lume, punandu-se in slujba adevarului care se naste din lumina, Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
In prezent Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti conlucreaza impreuna cu R:.L:. Atheneum 66 Orientul Bucuresti, numarand peste 30 frati francmasoni dedicati studiilor si cercetarilor francmasonice, ca loja de cercetare si ritualistica masonica.    Inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a debutat prin organizarea primei Seri Culturale Europene, la Templul Masonic Istoric din Str. Radu de Afumati, din Bucuresti, sub cerul liber, la care au fost prezenti:
 - Presedintele Confederatie Marilor Loji Unite ale Europei, Ill. Fr. Jean Claude Bousquet;
 - Secretarul Confederatie Marilor Loji Unite ale Europei, Il. Fr. Charles Jameaux;
 - viitorul Presedinte al Confederatie Marilor Loji Unite ale Europei, Il. Fr. Bernard Bertry;
 - Marele Maestru al Marii Loji a Greciei Il. Fr. Ioannis Vassiliu;
 - Marele Maestru al Marii Loji a Portugaliei, Il. Fr. Alvaro Carva;
 - Marele Maestru al Marii Loji Traditionale si Simbolistice Opera, Il. Fr. Jean Claude Pettiot;
 - Marel Cancelar al Marii Loji Nationale a Serbiei si Muntenegrului, Il. Fr. Borko Jiravak
 - Marele Maestru al Marii Loji Unite din Liban, Il. Fr. Jamil Saade;

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a invitat din Romania, personalitati ale vietii culturale, stiintifice si academice, exemplu: Academicianul Prof. Dolphi Drimer, Academicianul Bogdan Alexandru, Istoricul Horia Nestorescu Balcesti, Primul Mare Maestru al Masoneriei Romane dupa 1989, Fr. Nicu FILIP, Profesorul Universitar Nicolae IUGA, de la Sighetul Marmatiei, foarte multi Ambasadori acreditati la Bucuresti, personalitati politice, ministri, ONG-uri prietene si multi frati de pe intreg cuprinsul tarii.
Cu aceasta ocazie, au fost realizate expozitii, una de pictura pe sticla, de Maria Poenariu, a 9-a generatie de pictori iconari pe sticla din Localitatea Laz, Jud. Alba, alta, de sculptura in lemn, de Maria Patrascu Brancusi, urmasa a Marelui Sculptor Constantin Brancusi si alta de fotografie, de Vinicius Tomescu.

In cadrul ceremoniei au fost lansate carti si reviste de specialitate:

* ,,Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey, tradusa in limba romana;

* ,,Cercul si copacul” de Nicolae Iuga;

* ,,Intoarcerea la Izvoarele Scotiene” de Jaques Fleurance, tradusa in limba romana;

* Revista ,,Träiri Masonice, La Curte” (bilingv, in românä si franceza);
 Au fost prezentate placutele de la Tartaria, vechi de peste 7.000 ani si de asemenea Ganditorul de la Hamangia, care anul urmator a fost pus simbol al Antetului Summitului Francofoniei care a avut loc la Bucuresti.
 Au prezentat portul popular si jocul traditional al calusului romanesc, un grup de copii de 9-13 ani, din Couna Cezieni, Jud. Olt, si apoi un cor de muzica simfonica, Song. Au luat in incheiere cuvantul toti Marii Maestri prezenti, delegati prezenti, Presedintele Jean Claude Bousquet, adresand cuvinte de multumire si felicitare pentru acest inceput.In continuare , prezentam imagini, fotografii si fragmente din discursurile fratilor prezenti la acest eveniment stiintific, cultural, traditional, masonic public, european sub cupola rosu, galben si albastru, a cerului sub care ne-am reunit ca si o constelatie de culturi, de creatii, de istorii, avand cu totii o aceeasi bataie de inima, cu zambatul si ochii plini de lacrimi de bucurie, ca toti ne intelegem chiar daca s-au vorbit in foarte multe limbi straine.


BERNARD BERTRY
Presedinte al Confederatiei
,,Marile Loji Unite ale Europei”

Suntem aici in aceasta superbá seará pentru a asista la inaugurarea Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti. Vreau sà transmit fratilor nostrii románi aceleasi mesaje pe care doar sufletul nostru le poate intelege, in pofida câtorva probleme de comunicare datorità limbilor diverse in care ne exprimàm cu totii. Sunt foarte fericit ca idealurile noastre sà le gàsesc aici, in lucrarea fratilor români. Multumesc inca odatá fratilor romãni pentru realizarea acestei inaugurari a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti si vá doresc o seara cat mai placuta in continuare.”

Nicu FILIP
Primul Mare Maestru Ales al Masoneriei Române, dupa 1989

,,Atotputernici Mari Maestri, dragii mei frati, doamnelor si domnilor, suntem aici intr-un cerc initiatic. Masoneria isi dezvolta maretia si ideile pe un palier larg, sub cupola cerului, unde oamenii privind in sus se apropie cat mai mul de ei insasi si prin aceasta de vointa si bunatatea celuia care a creat lumea. Vedeti, aceasta carte (Cercul si copacul — Nicolae luga,) este o infaptuire mare. Dar noi toti din aceastã curte trebuie sa ne gandim ca intrunirea de astazi, care uneste intr-o constelatie toate fortele continentului, privirile noastre trebuie sa mearga catre viitor. Lumea are la dispozitia ei trei arme puternice: ideea de libertate, ideea de egalitate si ideea de fraternitate. De aceea Atotputennice domnule Presedinte Bernard Berty, Atotputernici Mari Maestrii, dragi frati, putem sã privim cu incredere in viitor pentru ca in realitate Confederatia noastrã este cea mai puternicá nu de pe bätránul continent, ci din intreaga lume, pentru cá opune puterilor râului forta noastrã moralá si imbatabilä. Románia, al càrui pámant ma asteaptà, nu este altceva decát unul dintre màrgàritarele luceafãr ce vi se alàturà. Dumnezeu sá vá binecuvanteze patria, familiile si sá aducá asupra lumii pace. Pace care stá in mainile noastre, acumi puternice, capabile sä infruntàm räul. Inca odatà dragii mei ma inchin in fata voasträ.”

NICOLAE IUGA
Mare Orator al M.L.N.A.R. 


Stimate doamne si stimati domni,
 « Iatá cá am gasit un motiv de bucurie sã constatám cà Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti a functionat inainte de a fi botezat in acest fel cu concursul oaspetilor nostri din stràinátate. S-a anticipat cá a apàrut aceastã lucrare clasicà Istoria Francmasoneriei de Albert Mackey, lucrare care desi a fost scrisà spre sfársitul secolului XVII-lea, este una dintre cele mai importante lucràri din intreaga literaturà universalà de acest gen si este foarte mult editatà in Statele Unite Ale Americii, stiu sigur de la Ilustrul Frate Nicu Filip ca aceastä carte stà undeva pe un loc dupà editarea Bibliei. Legenda breslei o trece prin toate contextele istorice care ii dau o relevantá aparte. Istoria Francmasoneriei trebuie sá fie studiatã in conexiune cu altã carte celebrá de acelasi Mackey, este vorba de cartea consacrata simbolurilor si legendelor masonice, cartea cu cea mai mare valoare hermeneuticà, mi-as permite sà spun in sensul ca toate simbolurile si legendele masonice sunt privite intr-o istorie culturalá a umanitàtii si defapt ideea este cá acestea sunt paradigmele, iar celelalte simboluri comparabile sau sinonime sau similare sunt derivate din initierea in mistere din religiile existente precum si dintr-o sumà de fapte etnografice, pot sà fie considerate ca find chiar derivate din acest prototip paradigmatic care este simbolul masonic. Este un motiv de sãrbàtoare, fiindcà este un eveniment editorial cu totul aparte si nu as putea sá inchei fàrà sá salut faptul ca aceastà carte are o consistentà postfala scrisà de cátre Marele Maestru Viorel Dãnacu, si aceastà carte a apàrut prin efortul financiar a doi Frati fàcând astfel dovada cá folosesc cu intelepciune averea pe care o au.”

IOANNIS Vassiliu
Mare Maestru al Marii Loji a Greciei
 “Vreau sá multumesc Marelui Maestru si tuturor fratilor din Marea Lojá Nationalà A Romaniei pentru aceastà seará specialá si totodatà pentru cãlduroasa primire si extraordinara organizare a acestui eveniment.”

BORKO JIRAVAK
Mare Cancelar al Marii Loji Nationale a Serbiei si Muntenegrului
 ,,Acum câtva timp cineva ma intreba ce simt in inima mea, ca de la frate la frate, imi aduc aminte doar de o parte a unui cantec scris de un poet sarb, Milan Draghici care spunea cà emotiile se simt, nu se vad, participarea la acest eveniment si la aceasta Searã Culturalá Europeana plina de o inalta tinuta spirituala mà face sa fiu foarte onorat sa ma aflu printre voi si vreau sa fiti mandri ca sunteti idealuri pentru altii”

JEAN CLAUDE BOUSQUET
Fost Presedinte al Confederatiei ,,Marilor Loji Unite ale Europei”
 ,,Prea Respectabile Mare Maestru dupa o suita de zile de seri ca acestea minunate ne dam seama ca miscarea Masonica reprezinta o bucurie nelimitata pentru sufletele noastre. Avem o vocatie importanta pentru lucrarea noastra Masonica, curatire sufleteasca, putere si forta de munca. Cred ca dintre aceste trei calitati, ultima este cea care ne initiaza cel mai mult in misterul Masonic. A ne trai viata prin curatenie spirituala este un lucru foarte important, dar nu ne apropie decat de misterul Masonic. Dupa curatenia sufleteasca, forta caracterului nostru este un lucru foarte important aceasta facand sa ne apropie si mai mult de a treia calitate toate aceste trei calitati nu fac decat sa ne apropie de misterul lumii de misterul suprem si tocmai prin aceste trei lucruri ne apropiem de cunoastere a rolului frumusetii in stransa armonie cu cel al armoniei universale. Tocmai aceasta frumusete a armoniei spirituale am regasit-o in aceasta seara, in aceasta curte, tocmai datorita efortului si muncii depuse de fratii nostri romani. As vrea inca o data sà va multumesc si sa inchei cu o formula traditionala. Traiascã Romania!”

JAMIL SAADE
Mare Maestru al Marii Loji Unite din Liban
 ,,Ne aflam astazi in Romania pentru a sarbatorii impreuna cu fratii nostri romani, cu o mare contributie pentru Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei, pentru a da o imagine a principiilor de libertate, egalitate, fraternitate, acestea fiind scopul nostru in masonerie, prin aceasta uniune de la Bucuresti din aceasta searã, munca care vrem sa o facem pentru Uniunea Europeana, si vom face aceasta muncã in numele fanionului european si a face parte spiritual din Uniunea Europeana. Felicitam Marea Loja Naionala A Romaniei pentru incredibila lucrare ce au facut-o in aceasta seara si pentru felul in care au organizat Seara Culturala Europeana si vrem sa oferim acest mare eveniment organizat in Romania , si este foarte important sa mentionam ca Maeea Loja Masonica Generala din Italiei face parte incepand de astazi din Confederaia Marile Loji Unite ale Europei si foarte probabil ca si Marea Loja Regulara a Angliei va face in curand parte din Confederatia Marile Loji Unite ale Europei si sper ca in curand vor face parte si alte Mari Loji. Multumesc Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, Il. Fr. Viorel DANACU, si tuturor fratilor romani precum si celorlalti membri prezenti din Confederatia Marile Loji Unite ale Europei “.Pentru detalii si corespendente, vom comunica pe e-mail: viorel.danacu@yahoo.com si adresa Str. Drumul Ghindari, Nr. 176, Cod Postal 052837, Sect . 5 , Bucuresti, Romania.
Certificatul de Membru AMMLA al Centrului Rewgional de Studii Francmasonice Paris-BucurestiCopyright © 2002 - 2012 MLNaR | MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
All rights reserved.
Distribuirea şi, sau reproducerea totală sau parţială a informaţiilor şi materialelor este strict interzisă fără aprobarea scrisă a conducerii  MLNaR-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si se pedepseste conform legii.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Tool