Arhiva‎ > ‎

Drepturile si indatoririle omului fata de el insusi si fata de societate

postat 2 sept. 2012, 09:30 de Loja Athenaeum

Doamnelor si Domnisoarelor,
Prea respectabii frati,
Augusta Adunare,
Dragi invitati,

Avem onoarea si totodata bucuria de a fi participat împreuna la acest eveniment public cu tema "Drepturile si Îndatoririle Omului fata de el însusi si fata de societate".

Aceasta participare cu sufletul si gândul bun, constituie un drept fundamental în doctrina masonica - perfectibilitatea umana - învatând astfel iubirea de tara, iubirea de libertate - noi - dar mai ales generatiile ce urmeaza.

Ordinul nostru are o disciplina strânsa, cristalizata printr-un drept opozabil "Erga Omnes".

Adun într-un corpus si într-o singura bataie de inima toate cele auzite aici si va rog ca împreuna sa le aducem ca omagiu si multumire celor care si-au jertfit viata în decembrie 1989, când dreptul de a fi liberi l-am capatat prin sângele si viata lor.

Masoneria, în libertate, si-a intensificat Lucrarea, mentinând verticalitatea coloanelor pe întreg teritoriul României. Principiile fundamentale, landmarku-rile, însusite de fratii din Marea Loja Nationala A României de-a lungul timpului, încorporate în Prima Constitutie si Regulamentul Masonic de la Alba Iulia din 18 decembrie 1993, sunt neclintite si respectate cu strictete, România pasind astfel cu demnitate în Marea Familie Europeana prin Confederatia "Marile Loji Unite ale Europei".

Masoneria formuleaza si promoveaza principiul daruit omului. drept cel mai pretios bun, Libertatea.

Libertatea constituie patrimoniul întregii umanitati, ea este lumina de sus ce naste din Adevar, pe care nici o putere nu ne da dreptul de a o stinge ori a o întuneca, ea fiind izvorul sentimentelor de onoare si demnitate.

Obligatia luata Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului, Dumnezeu, de a ne îndeplini constiincios toate îndatoririle ce am luat nu constituie decât îndeplinirea unei îndatoriri obisnuite.

Îndatoririle Omului fata de el însusi si fata de societate sunt acelea de a practica virtutile cele mai binefacatoare, de a prevenii, de a ajuta, de a usura suferintele si de ai sprijini cu sfatul dumneavoastra.

Cu totii reprezentam o stare sociala în care adevarul trebuie sa fie proclamat fara restrictie, dreptul respectat, virtutea practicata cu dezinteresare.

Astazi ne-am bucurat din plin de caramizile pe care fiecare le-am asezat pentru consolidarea democratiei, pentru respectarea drepturilor si a îndatoririlor fiecaruia fata de el însusi si fata de societate, având convingerea ca România va ocupa locul pe care îl merita în Lume.

Primiti, distinsi oaspeti, prea respectabili frati români, Prea Respectabile Mare Maestre al Marii Loji Nationale A Italiei fratele LUCIANO GRAUSO, Prea Respectabilului Mare Maestru al Marelui Orient al Italiei Obedienta Piata del Gesu fratele FRANCO COZZARELLI, distinsi frati din delegatia Italiana - asigurarea si garantia unei fraterne relatii în cadrul Marelui Lant Universal.

Astazi vom încheia acordul unei Lucrarii Comune prin semnarea Tratatelor de Amicitie si Recunoastere între cele doua tari, începând astfel constructia unei lumi mai bune, a întelegerii între popoare si Pace între Oameni.

Am zis.

Fr :. Viorel Danacu
Mare Maestru
Al Marii Loji Nationale A Romaniei