Arhiva

Cuvantul Domnului Viorel Danacu in cadrul Serii Culturale Europene

postat 2 sept. 2012, 09:37 de Loja Athenaeum

Viorel Danacu


Fr... Viorel Danacu 
Presedinte al Centrului regional de studii francmasonice 
Paris - Bucuresti

 

 

 

Multumesc 
Doamnelor si Domnilor 
Stimati invitati.

Sunt emotionat sa particip la acest eveniment "Seara Culturala Europeana" la care sunt prezenti invitati din Europa, Brazilia, din tara noastra, ambasadori si oameni de cultura.

"Seara Culturala Europeana" a debutat în 2004, într-un loc superb, o adevarata oaza, a frumusetii, sub bolta înstelata a cerului si cu bunavointa lui Dumnezeu de a începe ploaia dupa terminarea evenimentului.

Am reamintit acel moment pentru ca "Seara Culturala Europeana" este o vointa a elitelor europene de a cunoaste, apropria si împleti împreuna traditiile, obiceiurile si spiritul de om liber care creste continuu pe verticala, spiritual si moral.

s-a vorbit atunci de gânditorul de la Hamangia. Oh Doamne, câta exprimare, câta profunzime, câta întelepciune, întrega gândire a lumii cuprinsa într-un Simbol.

Acest simbol de atunci oferit de oi, fiecarui delegat în parte a rodit astfel încât peste un an avea sa fie simbolul Francofoniei, Summitul de la Bucuresti 2006.

Altcineva a vorbit de placutele de la Târtaria, cu cele mai vechi simboluri scrise, de pe pamânt gasite la Târtaria la noi în tara, oare acest pamânt sacru, sfânt este cu adevarat asa cum a spus aici în vizita sa Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, Gradina Maicii Domnului.

Au fost lansate carti de mare deschidere, filozofica a lumii, au fost prezenti calusarii, de la Cezieni, un grup de copii de 11 ani, îmbracasi în costume nationale traditionale care au zguduit pâna la lacrimi de bucurie pe toti cei prezenti, grupul Minisong, cu muzica lor de exceptie, fumul de la gratar cu fripturile care sfârâiau, toate au facut o seara de exceptie, de neuitat unde multi prieteni din Europa si acum povestesc si nu pot uita.

Toate fac parte din viata, din normal, astfel ca în aceasta seara, sper sa reusim împreuna, prin poezie, muzica, prezentari literare sa reusim sa ne simtim bine si sa vedem ca lumea se afla intr-o deplina efervescenta si manifestare intelectuala care creste valori promovând Cultura.

Vizita obedientelor masonice din Franta

postat 2 sept. 2012, 09:36 de Loja Athenaeum

INCURSIUNEA M...M... AL M...L...N...A...R..
FR... VIOREL DANACU, IN PARIS, LA CELE MAI IMPORTANTE TREI 
OBEDIENTE MASONICE DIN FRANTA 
IN PERIOADA 03-06 MAI 6007

glnf

M...M... al M...L...N...A...R..., fr... Viorel Danacu, imediat dupa realegerea sa, ca M...M... pentru urmatorii 3 ani, de la Conventul din 20-21 aprilie 6007, a fost invitat pentru prima data la Templul Masonic al Grande Loge Nationale Française, din 12, rue Christine de Pisan, unde am vizitat Maison de Macons, Muzee, Biblioteci, Temple, etc. am fost invitat la dineul de seara oferit de Marele Maestru Adj. al G...L...N...F..., alaturi de alti frati vizitatori, din multe tari din lume. Au fost vazute temple importante, cu o arhitectura modernista cu coloane metalice, cu multe baniere pe pereti.

musee

Muzeul a fost impresionant; cuprindea foarte multe exponate reprezentand:
- medalii cu inscriptionari ale diferitelor simblouri,
- monede, sabii, accesorii,
- sticla si portelanuri gravate cu simboluri masonice, foarte multe si vechi.
- tesaturi cu motive masonice.
- Biblioteca G...L...N...F..., foarte mare, cu un numar impresionant de volume.
"Ce m-a frapat, este ce mi-a aratat in puzderia de medalii, curatorul muzeului si anume, o medalie pe care scria: L'ecole Danubius".

O alta Obedinta masonica importanta, o prezentam in ordinea in care a fost vizitata de M...M... fr... Viorel Danacu, este Templul Masonic al Marelui Orient al Frantei.

O cladire imensa, contruita de un var de-al lui Napoleon in timp de doua luni, iar inainte de acesta 20 de ani s-au format comisii si comisioare pentru construirea templului si nu s-a reusit nimic.

gof

Un templu foarte fastuos, cu multe coloane aurite, iar la Orient, se afla un bust masiv, al Femeii Revolutiei Franceze, Mariana, masonica.

Alte temple la fel de frumoase s-au vizitat, cu o grandoare extraordinara, se poate observa si in imaginile fotografiate.

Muzeul M...O...F... este muzeu de stat, foarte mare, cca 20 de mii de piese, documente masonice, sticla, metal foarte mult, cu simboluri masonice, picturi cu peisaje masonice, medalii enorm de multe.

Biblioteca M...O...F..., de asemenea foarte mare, cu multe documente masoncie, clasificate, si foarte multe documente masonice care urmeaza sa le primim, privind masoneria romana, s.m.d.

A fost o masa oferita de M...O...F..., la care fratii invitati au avut prilejul de a participa la o receptie, la etajului 7, din balcon, sa admire o parte a Parsului.

A treia zi, am vizitat Grande Loge de France, sediul din 8 rue Puteaux.

glf

Au fost vizitate templele, in stilul gotic cu arcade imense, coloane fastuoase, cu patina, vechime remarcabila.

Muzeul, cu multe piese masonice, documente foarte multe, tesaturi brodate cu fir de aur, alte simbolurilor masonice ale tuturor riturilor si Obedientelor masonice existente in Franta.

Biblioteca Masonica, cu volume vechi, de rara prezenta, un tezaur, patrimoniu masonic rar intalnit. Intradevar documente rar intalnite, care dovedesc ca G...L...F... a fost la origini, din ea s-a desprins G...L...N...F... s.m.d.

De asemena dineul oferit a permis M...M... fr... Viorel Danacu si fratilor din echipaj sa cunoasca multe alte lucruri extrem de importante. Seara la Clubul Automobilistilor din Franta, in centrul Parisului, cum se termina Champ Elysee la Obelisc, de unde se vedea turnul Efel, la etajul 4, a avut loc dineul organizat de catre ce le trei mai Obedinte franceza, G...L...N...F..., M...O...F..., G...L...F..., care au permis, cadrul adecvat inventarierii evenimentului si concluziile care s-au desprins din acest periplu natural, tolerant si fratern.

M...M... fr... Viorel Danacu ne declara :

Aceasta actiune masonica mi-a permis sa inteleg ca masoneria si masonii sunt liberi, sunt frati si sunt oameni. Modalitatile, parghiile, instrumentele utilizate pentru dezvoltarea si perfectionarea omului liber, in cursul evolutiei lui, sunt foarte variate.

La baza lor, se afla itradevar virtutiile, principiile fundamentale universal acceptate din Constitutia lui Andersen, landmarkurile, ritualurile amsonice, etc, dar modul de manifestare, de dezvoltare, de interpretare, de implicare etc, sunt diferite.

Finalul este unul singur, acela al unui om rational, intalept si luminat. A reiesit din acesta incursiune, din cele vazute si auzite, ca la vremurile timpurilor istorice, unii masoni, lucraru cladiri, temple, altii prelucrau aurulu, bronzul, argintul, altii sticla, lutul, lemnul, tesaturile, etc.

Toate aceste materiale aveau incrustate, sculptate, brodate, cioplite, simboluri masonice, care exprimau diferite scene masonice, care cuprindeau idei, teorii, ganduri, creatii masonice, ale unor masoni liberi si devotati perfectionarii.

Meditatia, Creatia si Credinta au provocat revolutii in gandirea, trairea si lucrarea masonica a tuturor timpurilor. Existenta unor expozitii de pictura realizate in taberele de pictura de catre copiii de la clasele mici pana la varsta matura, ai fratilor, arata formarea unor generatii de masoni, o adevarata confrerie, familie masonica. Profunzimea mesajelor exprimate de picturile lor, ne provoaca la intelegerea existentei unei traditii masonice perene.

Un alt exemplu arta gravarii sticlei portelanurilor, au realizat-o mesterii unei bresle masonice, bine organizate si conturate intr-un areal geografic care sa provoace la astfel de dimensiuni creatia.

Asadar, intelegem ca apropierea fratilor din Obedinte organizate doar administrativ oarecum diferit, este naturala, in numele tolerantei pe care o manifesta. Netezirea asperitatilor intr-o masonerie, iesita la lumina, de cativa ani, dupa un timp de 55 de ani de intuneirc, tebuie sa aiba loc, sa depaseasca toti masonii acele stadii, de orgolii, prejudecati, rabufniri, dealtfel infierate de masoni, care din pacate astazi sunt vizibile in societatea romanesca si nu numai, datorita unor neavizati, neinitiai, sau pseudomasoni, care pur si simplu, isi dau cu parerea.

Aceste pareri pur intamplatoare, sau voite genereaza scantei, oferind un foc artificial care se stinge in negura timpului, ori noi trebuie sa unim energiile, mentalitatile superiare, pe verticala, spirituale si morale, care sa genereze natural, lumina permanenta si din ce in ce mai intensa care sa lumineze in intuneric, asa cum spune Biblia :

"Lumina lumineaza in intuneric si Intunericul pe ea nu o cuprinde "

Acesta este adevarul din care se naste lumina. Omul de astazi trebuie sa se implice in cadrul lucrarii masonice, pentru propria implinire si satisfactie, integrandu-se in marea opera a creatiei, manifestandu-si priceperea si imaginatia la nivele superioare celor pe care omenirea deja le-a savarsit. Actul creatiei este infinit, ca si perfectionarea ceea ce inseamna ca fiecare fara sa-l deranjeze pe celalalt, din contra sa se unesca, are posibilitatea de manifestare libera, intru binefacerea omenirii.

Aceasta calatorie, contributie a celor trei importante Obediente franceza mi-au permis sa vad drumul pa care M...L...N...A...R..., s-a angajat, si mai bine, ca posibilele obstacole, asperitati sunt slabe si de trecut.

Armonia, Toleranta, Fraternitatea, Adevarul, Lumina, permit omului mason sa ajunga pe caile superioare ale cunoasterii Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

U.M.S.O.I

postat 2 sept. 2012, 09:34 de Loja Athenaeum

UMSOI a luat fiinta in anul 1996 cu obiectivul precis de a crea o stransa relatie intre Obediente si Loji care de-a lungul timpului au vrut sa-si mentina autonomia si procedurile individuale.

Scopul este unul simplu, cand ne uitam la pagina web ea nu prezinta doar o misiune coeziva a UMSOI ci si o deschidere catre Frati indepartati din tari indepartate.

Aceste actiuni urmarite de UMSOI exprima clar conceptul international si universal pe care se bazeza. Aceasta este o aspiratie a tuturor francmasonilor de oriunde s-ar afla si orice ar face, sa puna laolata concepte ca, rasa, cultura, obiceiuri, istorie si limba.

Strictul ritual (ceremonie) a unei Fraternitati antice care a luat fiinta in Germania in Evul Mediu, a devenit o coeziva idée de fraternitate. Radacinile actiunilor institutionale si ale asocierii sunt adanc infipte in strictul respect si ritual al principiilor Francmasoneriei Ortodoxe si a esentei sale.

Cum a fost posibil ca oamenii provenind din diferite culturi, straturi sociale si din intamplari zilnice, sa poata interactiona daca nu exista niciun tipar comun care separat de regulile istorice ale Francmasoneriei sa ofere o inalta intidere spirituala, unde cunoasterea si gandurile diferite sa exprime un adevarat progres spiritual.

Aceasta este o adevarata si singulara cautare a oricarei fiinte umane, care fiind prelinsa intr-o materie inumana, trebie sa supravietuiasca si sa actioneze alaturi de stiinta si cunoastere pentru o lume mai buna, si in acelasi timp pentru binele propriu.

"Daca stiu de unde vin, voi sti cu siguranta cine sunt, atunci voi stii unde ma voi duce, si ce e mai important vois ti ce drum sa urmez" si de asemenea "cel ce ma vorbeste de rau, care ma critica, face asta pentru ca in secret se teme de forta spiritului meu si de cunoasterea mea, Fii om, vino la lumina si printr-un dialog linistit vei deveni o persoana mai buna"

 

U.M.S.O.I.
Masonic Union of Strict Initiation Observance

UNIUNEA
Inseamna ca oamenii care sunt in acelasi timp si cetateni (ai unei tari) se cunosc fiecare cu fiecare si se intalnesc de-a lungul unui ideal care este fondat de un dialog pasnic.

UNIUNEA MASONICA
Pragmatismul intemeierii unei asemenea Uniuni consta in cautarea unui dialog alaturi de acei Masoni care sunt de asemenea cetateni (ai unei tari) si care sunt dornici sa imparta abilitatea lor intelectuala pentru cunoastere. Acest principiu isi are originile inca de la inceputurile Francmasoneriei si nu intru hotarele istorice ale timpului. Isi are originile in adancul sinelui de unde isi are originea si intrebarea Ť de unde vin eu (omul) ?

STRICTA OBSERVATIE
Istoric vorbind termenul descrie o asociatie care a luat fiinta in Germania in asa fel incat sa aduca intr-un singur loc spiritual, Ritul Scotian (and the Amended) impreuna cu Oridinul Cavalerilor Benefit din Orasul Sfant. Aceata ipoteza a vazut un contact strans cu Fratia Rosenkreutz.

Asemenea evenimente au avut loc in jurul anului 1712 datorita actiunilor lui Frederich Ilnd. Contributiile lui Samuel Richter si Karl din Assia Kassel nu pot fi uitate.

INITIERE
Termanul nu are nevoie de nicio explicatie. Doar un cetatean demn, liber alege sa devina Mason si sa inteleaga esenta fraternitatii si a solidaritatii umane.

CEA DE-A CINCEA SESIUNE A CONSILIULUI COORDONATOR AL CONFEDERATIEI MARILOR LOJI UNITE ALE EUROPE - PARIS 6004

postat 2 sept. 2012, 09:33 de Loja Athenaeum

Din 28 iunie 6004 Marea Loja Nationala A României, printr-o delegatie de frati prezenta la cea de-a cincea sesiune anuala a Confederatiei Marile Loji Unite ale Europei este admisa ca membru cu drepturi depline.

Tratatul Confederatiei "Les Grandes Loges Unies D'Europe" nr. 7, este semnat de Marele Maestru Viorel Danacu pe data de 28 iunie 6004, la Paris, la Templul Masonic, în cadrul unei tinute rituale speciale în prezenta tuturor Marilor Maestri si a delegatiilor tuturor Marilor Loji. Tot atunci s-a semnat de catre Marele Maestru al Marii Loji Nationale A României fratele Viorel Danacu si "Grande Charte Maçonnique" a Europei la care am devenit parte.

Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei a fost constituită la 18 iunie 6000 la Paris de Marea Loja A Frantei, Marea Loja Traditională si Simbolică Opera si Marea Loja Natională a Serbiei si Muntenegrului, care au aderat si creat Marea Carta Masonica Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

La ora 1000 - ora Parisului, în urma unei batai de ciocan, toti membrii Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei au votat în unanimitate admiterea Marii Loji Nationale A României ca membru cu drepturi depline în Confederatia Marile Loji Unite ale Europei.

Au fost emotii ca si acum, de bucurie, de traire a unui moment unic în istoria Francmasoneriei Universale.

Delegatia a participat apoi la lucrari pe tot parcursul zilei, încheind, seara cu o tinută - ceremonie de semnare a tratatului Confederatiei.

Delegatiile celor zece Mari Loji din cele zece state membre ale Confederatiei, împreuna cu delegatiile altor Mari Loji de pe toate continentele, au participat la momentul semnarii Tratatului Confederatiei.

La încheierea lucrarilor s-au supus la vot cele trei locuri - tari - unde sa se desfasoare lucrarile Sesiunii urmatoare - primavara lui 6005 - ale Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Prin votul în unanimitate al tuturor delegatiilor Marilor Loji, a fost primit cu mare bucurie si onoare, ca desfasurarea lucrarilor Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei pe 6005 să fie la Bucuresti.

Conform Articolului 1 al Tratatului, Marea Loja Natională A României a aderat la Marea Carta Masonica si la Confederatia: "Marile Loji Unite ale Europei".

Conform Articolului al doilea se precizeaza că membrii fondatori acceptă adeziunea Marii Loji Nationale A României la Confederatia "Marile Loji Unite ale Europei".

Conform Cartei Masonice a Confederatiei "Marile Loji Unite ale Europei" se precizeaza ca ca obiectul principal este coordonarea actiunilor Obedientelor membre, îndeosebi (mai ales) în domeniile urmatoare:

 • contributia la edificare (constructia) Europei într-o perspectiva spirituala, culturala si umanista;
 • actiunea de caritate si umanitara;
 • apropierea puterilor (autoritate, dominatie, forta, eficacitate) masonice;
 • apropierea autoritatilor masonice;
 • apropierea fortelor masonice.

Obiectivul sau este sa regrupeze, într-un spirit si o organizatie comuna care respecta suveranitatea si autonomia fiecareia, Puterile masonice simbolice care se declara subscrise Francmasoneriei Regulare si Traditionale.

Principii:

 • Francmasoneria Regulară si Traditională este un Ordin Initiatic Universal fondat pe baza fraternitatii.
 • Ea lucreaza Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
 • Cele trei mari Lumini ale Francmasoneriei sunt asezate pe altar: Biblia, Compasul si Echerul. Obligatiile Masonilor sunt bazate pe cele trei Mari Lumini.
 • Francmasoneria Regulara si Traditionala proclama fidelitatea de nezdruncinat si devotamentul sau total fata de patrie.
 • În Lojă toate discutiile în contradictoriu despre politica sau religie sunt strict interzise.
 • În ceea ce priveste alte principii decât cele enuntate mai sus, Francmasoneria Regulara si Traditională se refera la "Vechile Obligatii", ce privesc respectul traditiilor Ordinului si despre practicarea efectiva si scrupuloasa a Ritualului si Simbolismului în mijloacele de acces la continutul initiatic al Ordinului. Ele se refera la Constitutia lui Anderson din 5723.
 • Singura adeziune la ansamblul acestor principii garanteaza partilor semnatare apartenenta la o Loja a Francmasoneriei.

Extras din cuvântul Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A României Viorel Danacu:

"Vă multumesc în numele Masoneriei de pe teritoriul României, a Marii Loji Nationale A României si a tuturor fratilor de sub Obedienta, pentru Onoarea care ni s-a facut atât noua cât si tarii mele, ca Marea Loja Nationala A României sa fie selectata si admisa în Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei.

Acceptarea noastra ca membru în Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei implica responsabilitati si ample îndatoriri.

Pe tot întinsul Batrânului Continent există acum o unitate de gândire, de actiune masonica care confera Confederatiei posibilitatea ca Europa sa devina o mare putere unitară în toate domeniile vietii prin realizarea unui Om mai bun, perfectibil, care sa aduca Pace, Adevar si Dreptate la cei din jurul sau, pace si toleranta între natiuni.

Nu pot sa-mi stapânesc emotia pentru că sufletul meu poarta în el încarcatura spirituala atât a Fratilor de sub Obedienta cât si a natiunii, care prin principiul vaselor comunicante spirituale, intra acum în pulsatia tuturor Atotputernicilor Mari Maestrii, care lumineaza acest echilibrat si aducator de speranta For.

Constitutiile voastre îsi trec valorile ce le alcatuiesc în Constitutia noastra, felul vostru de a gândi este si felul nostru, de a concepe lucrarea nu numai pentru Europa ci pentru întreaga Omenire.

Franta, eterna Frantă, care ne gazduieste, a rostit prin gura lui Victor Hugo, sosit atunci din exil: "Piatra e facuta sa construiasca si nu sa loveasca". Iata un motto care si-a pastrat si-si va pastra vigoarea.

Pe toate meridianele Planetei se impune un numitor comun, respectarea drepturilor Omului, a demnitatii umane, eradicarea coruptiei care irigă terorismul, aceasta ciuma a vremurilor noastre atât de agitate pe care se impune să le limpezim.

Prezint aici multumirile mele atorputenicului frate Jean Claude Bousquet si a Marelui Cancelar Charles B. Jameux, fara bratul lor puternic pe care sa ma fi sprijinit, Masoneria Româna nu ar fi fost aici.

Felicitându-vă atotputernice frate Bernard Bertry care, prezidând această adunare, legati într-un tot organic, ce-a fost cu ce este si cu ce va fi.

Va rog Atotputernice frate Presedinte al Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei Bernard Bertry, sa primiti arcolada mea frateasca si voi cu totii ilustrii frati Mari Maestrii si delegati, si cu aceasta sa deschidem lumii un nou orizont, o noua speranta: Binele biruind si de data aceasta Raul, rau atât de virulent.

Am zis.

Marea Loja Nationala a Serbiei si Muntenegrului

postat 2 sept. 2012, 09:32 de Loja Athenaeum

MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ A SERBIEI ŞI MUNTENEGRULUI
CUVÂNTUL MARELUI MAESTRU, VIOREL DANACU LA CONVENTUL ANUAL 6004

Atotputernice şi Ilustre Mare Maestre,

Atotputernici şi Iluştrii Oaspeţi ce decoraţi coloanele de onoare ale acestei Auguste Adunări,

Noi fraţii din Marea Loja Nationala a Romaniei, precum si poporul roman avem mare admiraţie pentru bravele popoare Serbia şi Muntenegru, care şi-au apărat o neasemuită dragoste: Libertatea şi Patria.

Noi, fraţii de sub Obedienţa Marii Loji Naţionale A României suntem vecinii voştri şi avem un trecut asemănător, menţinând verticalitatea coloanelor în cei 45 de ani de ocupaţie sovietică.

Nu au fost ani timp, ci ani de sârmă ghimpată.

Credinţa în Dumnezeu, credinţa în înaltele principii masonice, ne-au ajutat să biruim.

Permiteţi-mi, vă rog, Atotputernice şi Ilustre Mare Maestre Dragan Martinovic, ca la rândul meu, exprimând dragostea noastră pentru Iluştrii Mari Maeştrii de sub această Augustă Cupolă, să le exprim toată dragostea noastră, dragoste fierbinte de frate care face ca în această sală, sub ciocanul tău, Mare Maestre Dragan Martinovic, Conventul la care asistăm să aibă esenţa unei adevărate constelaţii.

Astfel, Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei este o puternică realitate a unei Europe strâns unite.

Europa nu este, cum s-ar crede, un continent, ci o Constelaţie de civilizaţii, care înseamnă în istoria moralei gândirii artelor şi a omului, vârful de lance al Zeiţei Pallas - Athena, Atotputernică, Atotînţeleaptă, acum două milenii.

Rămâne ca noi, masonii să transformă, epoca pe care o trăim, în cea făcut Pericle pentru Grecia, pe care a transformat-o dintr-o civilizaţie într-un mit.

Mare Maestru al Marii Loji Naţionale A României

VIOREL DĂNACU

Cuvantarea Marelui Maestru cu ocazia admiterii MLNAR in Confederatia "Marile Loje Unite ale Europei"

postat 2 sept. 2012, 09:31 de Loja Athenaeum

 • DRAG FRATE ŞI ATOTPUTERNIC PREŞEDINTE AL CONFEDERAŢIEI MARILOR LOJI UNITE ALE EUROPEI;
 • ILUŞTRII ŞI ATOTPUTERNICI FRAŢI MARI MAEŞTRII ÎNTRUNIŢI ÎN ACEASTĂ AUGUSTĂ ADUNARE;
 • ILUŞTRII ŞI ATOTPUTERNICI FRAŢI CE REPREZENTAŢI OBEDIENŢA ÎNTRUNITĂ ÎN ACEASTĂ SALĂ;

Vă mulţumesc în numele Masoneriei de pe teritoriul României, a Marii Loji Naţionale A României şi a tuturor fraţilor de sub Obedienţa mea, pentru Onoarea care ni s-a făcut atât nouă cât şi ţării mele, ca Marea Lojă Naţională A României să fie selectată şi admisă în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei.

Masoneria de pe teritoriul României are un trecut deopotrivă glorios cât şi dramatic.

A traversat fără să se încovoaie abominabila crimă a nazismului; a traversat, menţinând verticalitatea coloanelor, cei 45 de ani de ocupaţie sovietică, am fost întodeauna solidari cu naţiunea şi patria noastră România.

Preţul plătit a fost greu; moarte, tortură, familii distruse, bunurile dobândite prin muncă cinstită jefuite.

Acum de-a lungul acestui drum întunecat, vorbesc în faţa ta Atotputernice Frate Preşedinte Bernard Bertry şi în faţa voastră iluştri şi atotputernici fraţi aducându-vă omagiul unei masonerii şi a unei naţiuni oprimate de-a lungul zbuciumatei sale istorii.

Acceptarea noastră ca membru în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei implică responsabilităţi şi ample îndatoriri.

Pe tot întinsul Bătrânului Continent există acum unitate de gândire, de acţiune masonică care conferă Confederaţiei posibilitatea ca Europa să devină o mare putere unitară în toate domeniile vieţii prin realizarea unui Om mai bun , perfectibil, care să aducă Pace, Adevăr şi Dreptate la cei din jurul său, pace şi toleranţă între naţiuni.

Nu pot să-mi stăpânesc emoţia pentru că sufletul meu poartă în el încărcătura spirituală atât a fraţilor de sub Obedienţă cât şi a naţiunii, care prin principiul vaselor comunicante spirituale, intră acum în pulsaţia tuturor Atotputernicilor Mari Maeştrii, care luminează acest echilibrat şi aducător de speranţă For.

Constituţiile voastre îşi trec valorile ce le alcătuiesc în Constituţia noastră, felul vostru de a gândi este şi felul nostru, de a concepe lucrarea nu numai pentru Europa ci pentru întreaga Omenire.

Franţa, eterna Franşă, care ne găzduieşte, a rostit prin gura lui Victor Hugo, venit din exil: "Piatra e făcută să construiască şi nu să lovească".

Iată un motto care şi-a păstrat şi-şi va păstra vigoarea.

Pe toate meridianele Planetei se impune un numitor comun, respectarea drepturilor Omului, a demnităţii umane, eradicarea corupţiei care irigă terorismul, această ciumă a vremurilor noastre atât de agitate pe care se impune să le limpezim.

Eforturile noastre de integrare în Alianţa Nord Atlantică au fost rodnice. Acel moment istoric se leagă organic într-o mare reuşită cu momentul pe care îl trăim cu toţi întruniţi sub cupola inundată de lumină a acestei Auguste Adunări.

Prezint aici mulţumirile mele atorputenicului frate JEAN CLAUDE BOUSQUET şi a Marelui Cancelar CHARLES B. JAMEUX, fără braţul lor puternic pe care să mă fi sprijinit, Masoneria Română nu ar fi fost aici.

Felicitându-vă atotputernice frate BERNARD BERTRY care, prezidând această adunare, legaţi într-un tot organic, ce-a fost cu ce este şi cu ce va fi.

Vă rog Atotputernice frate Preşedinte, să primiţi arcolada mea frăţească şi voi cu toţii iluştrii fraţi Mari Maeştrii şi delegaţi şi cu aceasta să deschidem lumii un nou orizont şi o nouă speranţă: Binele biruind şi de data aceasta Răul - rău atât de virulent.

Am zis

Drepturile si indatoririle omului fata de el insusi si fata de societate

postat 2 sept. 2012, 09:30 de Loja Athenaeum

Doamnelor si Domnisoarelor,
Prea respectabii frati,
Augusta Adunare,
Dragi invitati,

Avem onoarea si totodata bucuria de a fi participat împreuna la acest eveniment public cu tema "Drepturile si Îndatoririle Omului fata de el însusi si fata de societate".

Aceasta participare cu sufletul si gândul bun, constituie un drept fundamental în doctrina masonica - perfectibilitatea umana - învatând astfel iubirea de tara, iubirea de libertate - noi - dar mai ales generatiile ce urmeaza.

Ordinul nostru are o disciplina strânsa, cristalizata printr-un drept opozabil "Erga Omnes".

Adun într-un corpus si într-o singura bataie de inima toate cele auzite aici si va rog ca împreuna sa le aducem ca omagiu si multumire celor care si-au jertfit viata în decembrie 1989, când dreptul de a fi liberi l-am capatat prin sângele si viata lor.

Masoneria, în libertate, si-a intensificat Lucrarea, mentinând verticalitatea coloanelor pe întreg teritoriul României. Principiile fundamentale, landmarku-rile, însusite de fratii din Marea Loja Nationala A României de-a lungul timpului, încorporate în Prima Constitutie si Regulamentul Masonic de la Alba Iulia din 18 decembrie 1993, sunt neclintite si respectate cu strictete, România pasind astfel cu demnitate în Marea Familie Europeana prin Confederatia "Marile Loji Unite ale Europei".

Masoneria formuleaza si promoveaza principiul daruit omului. drept cel mai pretios bun, Libertatea.

Libertatea constituie patrimoniul întregii umanitati, ea este lumina de sus ce naste din Adevar, pe care nici o putere nu ne da dreptul de a o stinge ori a o întuneca, ea fiind izvorul sentimentelor de onoare si demnitate.

Obligatia luata Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului, Dumnezeu, de a ne îndeplini constiincios toate îndatoririle ce am luat nu constituie decât îndeplinirea unei îndatoriri obisnuite.

Îndatoririle Omului fata de el însusi si fata de societate sunt acelea de a practica virtutile cele mai binefacatoare, de a prevenii, de a ajuta, de a usura suferintele si de ai sprijini cu sfatul dumneavoastra.

Cu totii reprezentam o stare sociala în care adevarul trebuie sa fie proclamat fara restrictie, dreptul respectat, virtutea practicata cu dezinteresare.

Astazi ne-am bucurat din plin de caramizile pe care fiecare le-am asezat pentru consolidarea democratiei, pentru respectarea drepturilor si a îndatoririlor fiecaruia fata de el însusi si fata de societate, având convingerea ca România va ocupa locul pe care îl merita în Lume.

Primiti, distinsi oaspeti, prea respectabili frati români, Prea Respectabile Mare Maestre al Marii Loji Nationale A Italiei fratele LUCIANO GRAUSO, Prea Respectabilului Mare Maestru al Marelui Orient al Italiei Obedienta Piata del Gesu fratele FRANCO COZZARELLI, distinsi frati din delegatia Italiana - asigurarea si garantia unei fraterne relatii în cadrul Marelui Lant Universal.

Astazi vom încheia acordul unei Lucrarii Comune prin semnarea Tratatelor de Amicitie si Recunoastere între cele doua tari, începând astfel constructia unei lumi mai bune, a întelegerii între popoare si Pace între Oameni.

Am zis.

Fr :. Viorel Danacu
Mare Maestru
Al Marii Loji Nationale A Romaniei

Cuvant Mare Maestru - Hobita

postat 2 sept. 2012, 09:29 de Loja Athenaeum

Iată nu peste puţin timp se împlinesc trei ani de la Conventul Extraordinar de la Orientul Braşov, care a marcat angajarea noastră în continuarea lucrării masonice pe teritoriul României prin tradiţie, morală şi cultură.

Ne aducem cu toţi aminte de acel moment, istoric, când am pornit împotriva corupţiei, terorii, minciunii, am luat atitudine, delimitându-ne cu fermitate.

De la început mulţumesc şi atunci şi acum fratelui NICU FILIP, vouă fiecăruia, pentru înţelepciunea, puterea şi răbdarea avută, în angajarea cu responsabilitate în continuarea procesului de regenerare prin schimbări radicale, care în esenţă au însemnat respectarea Constituţiei şi Regulamentului Masonic de la Alba Iulia 6993 - când primul Mare Maestru ales a fost fratele NICU FILIP.

Noi toţi, împreună, continuăm lucrarea începută cu mult înainte, aşa cum reiese din scrierile fratelui NICU FILIP, de cu mulţi ani înainte, pe vremea când masoneria era interzisă.

Aici a existat, mai sunt în viaţă fraţi care spun aceste lucruri.

Dacă lucrurile au fost aşa, după Braşov, am continuat lucrarea, căutând a o împleti cu fapte. Am mers la rădăcini - respectiv am căutat să-i cinstim cum se cuvine pe fraţii trecuţi la Orientul etern - Marii Maeştri Sever Frenţiu şi Adrian Dohotaru.

Am ridicat un monument, în curte, şi au fost inscripţionate pe două plăcuţe rugăciunile noastre către ei. La mormântul lor am făcut apoi, de fiecare dată, slujba de pomenire, cu îngrijirea ce se cuvine.

Post mortem li s-a acordat Marea Cruce Masonică pentru dăruire, înţelepciunea cu care au slujit Ordinul şi ţara.

Au fost ţinute de Mare Consiliu lunare în care fraţii au participat intens, de multe ori ţinute lărgite pentru a ne consulta, pentru a vedea cum şi de ce trebuie aşa şi nu altfel.

Au fost Convente anuale în care au fost validate Decretele de înfiinţare a Lojilor şi toate celelalte hotărâri.

Au fost ţinute nenumărate, conferinţe la curte, unde au fost prezentate fraţilor, din învăţăturile masonice, chiar pe o tablă, cu creta în mână.

Astfel de întâlniri au avut loc în teritoriu, la Orientul Alba Iulia, Braşov, Bran, râul Vadului, Iaşi, Bacău, timişoara, Arad, Constanţa, Balş, Slatina, Caracal, Craiova, Hobiţa, Alexandria, Baia Mare etc.

Toţi fraţii cărora le mulţumesc şi cu acest prilej, au participat cu sufletul la organizarea acestor întâlniri, ţinute ale noastre.

Pentru prima dată când au fost ridicate probleme la nivel de principii şi nu de nimicuri.

Au avut loc iniţieri, au venit fraţi din diferite domenii, cu înaltă responsabilitate şi de mare valoare.

Mare Maestru

Al Marii Loji Naţionale A României
VIOREL DĂNACU

Lumina Recunostintei, reaprinsa la Alba Iulia

postat 2 sept. 2012, 09:27 de Loja Athenaeum

Simbata, 1 martie 2008, Marea Loja Nationala a Romaniei a comemorat la Candela, Monument ridicat pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, 223 de ani de la martiriul eroilor Horea, Closca si Crisan, a aprins lumina vie a recunostintei in memoria celor trei ilustri inaintasi.

Au depus coroane de flori la monumentul ridicat cu contributia Lojii “Horea, Closca si Crisan”, Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, Viorel Danacu, Loja “Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia, Loja “Victoria 2000” Cluj Napoca, Loja “Banul Mihai” Craiova, Loja “Samuel von Brukenthal” Sibiu, Loja “Domnul Tudor” Bucuresti si Loja “Torontal” Timisoara.

In aceeasi zi, la restaurantul Ulpia Traiana, s-a desfasurat deschiderea Sesiunii Anului 2008 de Conferinte Masonice Publice - Sesiuni Lunare dedicate implinirii a 90 de ani de la Marea Unire. In fata unui auditoriu select, printre invitati aflindu-se si numeroase personalitati ale vietii publice din judetul Alba, Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, Viorel Danacu, a multumit Pro Marelui Maestru pe regiunea Transilvania, Chira Ioan Mircea, pentru gazduirea evenimentelor organizate cu prilejul zilei de 28 februarie a supliciului lui Horea.

Viorel Danacu - “Ceea ce reuneste francmasoneria romana este ca aduce in acelasi loc oameni de diverse profesii, diverse politici. Sint prezenti aici din aproape toate partidele politice, sint prezenti aici frati din marile orase ale Romaniei. (...) Astazi Romania este si va ramine pururea una, cum si francmasoneria este una. Eu nu cunosc mai multe francmasonerii. Fiecare dintre fratiile voastre sinteti chemat in rindurile noastre intr-un numar cit mai mare, pentru ca astazi, cind raul se navaleste in toate directiile si prin diverse planuri, e nevoie ca prezenta noastra in numar mare sa tina in echilibru, in balante, raul cu binele”,
a declarat cu ocazia evenimentului de la Alba Iulia, Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, subliniind importanta celor doua momente marcante pentru francmasoneria romana, care si-a facut un scop principal din a reinvia in romani dragostea de tara.

COMUNICAT DE PRESA MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI

postat 2 sept. 2012, 09:26 de Loja Athenaeum

Marea Loja Nationala a Romaniei este continuatoarea francmasoneriei romane, regulare, traditionale si spirituale printr-o lucrare bazata strict pe principiile fundamentale universale, unanim acceptate.

Marea Loja Nationala a Romaniei este membru cu drepturi depline in Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei avand recunoasterea de la alte Mari Loji din Europa si de pe alte continente.
Marea Loja Nationala a Romaniei prin loja de ritualistica si cercetari masonice si Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris - Bucuresti, este membru cu drepturi depline in Asociatia Muzeelor, Bibliotecilor si Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles.

Marea Loja Nationala a Romaniei a deschis oficial la 28 februarie a.c. la Alba Iulia Programul Manifestarilor Masonice lunare care marcheaza implinirea a 90 de ani de la Marea Unire, a tuturor romanilor, cerand ca prin francmasoni si prin semenii nostrii sa redesteptam sentimentul iubirii de patrie mai ales generatiilor de tineri.

Marea Loja Nationala a Romaniei are Conventul Anual in zilele de 21 si 22 martie a.c. In 21 martie a.c.la Craiova Respectabila Loja Banu Mihai semneaza Tratatul de infratire cu Respectabila Loja Labirint din Lyon - Franta in prezenta Marelui Maestru al Marii Loji a Frantei Prea Ilustrul Frate Alain Graesel si a Marelui Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei Fratele Viorel Danacu.

La ceremonie sunt invitati frati din Loja lioneza si Mari Demnitari din Paris.
Sambata la Hotelul Athene Palace Hilton orele 20,00 in Sala Regina Maria are loc Seara Culturala Europeana, Editia a IV- a.

La eveniment participa toate delegatiile straine ale Marilor Loji, prezente la Conventul Marii Loji Nationale a Romaniei - unde vor avea prilejul sa cunoasca despre traditiile, cantecul, poezia romaneasca.

De asemenea, participa ambasadori, oameni de cultura, muzeografi de la muzeele si bibliotecile din Romania.

Duminica orele 13,00 - la Tempulul Istoric Masonic din Str. Gramont nr.3 sector 4 Bucuresti, va invitam la o Conferinta de presa, ocazie cand inauguram un Magazin Masonic si deschidem oficial Muzeul si Biblioteca Masonica a Marii Loji Nationale a Romaniei si a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris - Bucuresti - urmata de un dineu.

Vor fi prezenti Mari Maiestri din alte tari, precum si Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Frantei, Atotputernicul Frate Huber Greven, care dimineata la orele 10,00 va consacra o Loja de Perfectie de Grad 14, in cadrul Supremului Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Acceptat condus de Atotputernicul Frate Roman Daniel.

In speranta unei cunoasteri reale in slujba cetatenilor liberi fiind cu totii, va asteptam cu drag la aceste evenimente ale caror mesaje, opinii interne si externe sa aiba un ecou pozitiv pentru Romania in Contextul actual European si Intercontinental.
Va rog sa primiti intreaga gratitudine.

Marele Secretariat al Marii Loji Nationale a Romaniei

1-10 of 15